Waar je op moet letten als je optreedt

Altijd jezelf (laten) introduceren

Het leuke van optreden is natuurlijk altijd dat je op plekken komt, waar je anders niet zo snel zult belanden: in een Haagse tramremise of tussen het groen ten zuiden van Breda.
  • Het leuke van optreden is natuurlijk altijd dat je op plekken komt, waar je anders niet zo snel zult belanden: in een Haagse tramremise of tussen het groen ten zuiden van Breda.


Inmiddels heb ik heel wat optredens achter de kiezen. En dringt het geleidelijk tot mij door waar het aan kan liggen of een optreden geslaagd of minder geslaagd is: aan je introductie.

15 oktober 2017
door Eduard Bekker

Het was best leuk om onlangs bij Yvon Jaspers op te treden. Maar toch schortte er iets aan en het duurde even voordat ik daar een vinger achter kreeg.
Terwijl het eigenlijk nogal voor de hand lag: ik heb daar spelend wat rondgelopen en menigeen zal zich hebben afgevraagd wat die eenzame figuur met die trekzak daar nou deed in die ruimte en wat die daar nou speelde.

Niet geďntroduceerd

Kortom: ik was niet geďntroduceerd: een klein woord aan de start aan het eind van het inleidend praatje van Yvon Jaspers had wonderen kunnen doen. Het was al voldoende geweest als ze mijn naam en woonplaats had genoemd en waarvoor en waarom ze me had uitgenodigd. Dan had ik mezelf al een stuk zekerder gevoeld.

Bescheiden praatje

Dus: als je ergens gevraagd bent om op te treden, zorg dan dat je laat introduceren door de gastvrouw of gastheer.
Of beter nog: laat de gastvrouw of gastheer je de kans geven zelfs even een kort en bescheiden praatje te houden: wie je bent en waarom je bent uitgenodigd. En grijp dan ook meteen de kans aan om uit te leggen wat het verschil is tussen jouw trekharmonica en een chromatisch apparaat. En dat het geen bandoneon is, want .... (vul hier zelf maar in).
 


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Achtergond       > Opletten bij Optreden Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)