Een blik op de folkmarkt in de Toshizaal.
  • Een blik op de folkmarkt in de Toshizaal.
Foto: Eduard Bekker

Rug aan rug in de ‘Vrouwenvleugel’

De beginners onder leiding van Irina Sarolea in actie.
  • De beginners onder leiding van Irina Sarolea in actie.
Foto: Eduard Bekker

Opmerkelijk dit weekend der Doorslaande Tongen, het jaarlijks balgevenement van de Stichting Volksmuziek Nederland: twee speelgroepen hadden op één man na – allemaal vrouwelijke cursisten en één groep op twee spelers na alleen mannelijke cursisten. Één docente liet haar leerlingen rug aan rug spelen, om hen zo beter naar elkaar te laten leren luisteren.

28 november – 1 december 2003
door Eduard Bekker
Wim Nagtegal en Mirjam Theuwissen brengen de Cajun-sfeer er alvast in bij de bar.
  • Wim Nagtegal en Mirjam Theuwissen brengen de Cajun-sfeer er alvast in bij de bar.
Foto: Eduard Bekker

Marry van Zanten en Marijke Koeman luisteren regelmatig de sfeer in de bar en de rokersruimte op.
  • Marry van Zanten en Marijke Koeman luisteren regelmatig de sfeer in de bar en de rokersruimte op.
Foto: Karin van der Veur

Arnold Klein aan de slag met de prilste beginners (‘uitpakkers’).
  • Arnold Klein aan de slag met de prilste beginners (‘uitpakkers’).
Foto: Frits Kemper

Het avondeten vond plaats bij kaarslicht. Dit inspireert docent Kees Schoone (links) en zijn twee vaste assisten tot het geven van een mini kerstoptreden in de eetzaal.
  • Het avondeten vond plaats bij kaarslicht. Dit inspireert docent Kees Schoone (links) en zijn twee vaste assisten tot het geven van een mini kerstoptreden in de eetzaal.
Foto: Frits Kemper

Zaterdagavond, vaste prik: Het Open Podium. Aandachtig publiek bij het optreden van de docenten.
  • Zaterdagavond, vaste prik: Het Open Podium. Aandachtig publiek bij het optreden van de docenten.
Foto: Gert-Jan Kamphorst

Hier docenten Ad Kwakernaat en Greet Wuyts in duet.
  • Hier docenten Ad Kwakernaat en Greet Wuyts in duet.
Foto: Eduard Bekker

Irina Sarolea – bij velen geen onbekende, maar in De Glind voor het eerst als docent aanwezig – in opperste concentratie op het Open Podium van zaterdagavond.
  • Irina Sarolea – bij velen geen onbekende, maar in De Glind voor het eerst als docent aanwezig – in opperste concentratie op het Open Podium van zaterdagavond.
Foto: Eduard Bekker

De concertina – met muziek die eerder klassiek is als traditioneel – is eigenlijk een buitenbeentje in het ‘tongen’-weekend. Pauline de Snoo is een nieuwe docent van deze workshop. Zij speelt English concertina een chromatisch instrumentje met een edele klank.
  • De concertina – met muziek die eerder klassiek is als traditioneel – is eigenlijk een buitenbeentje in het ‘tongen’-weekend. Pauline de Snoo is een nieuwe docent van deze workshop. Zij speelt English concertina een chromatisch instrumentje met een edele klank.
Foto: Eduard Bekker

Carola Walther en Age de Boer, vaste gasten op workshopweekenden. Een hartverscheurende vertolking van ‘Vaia con Díos’.
  • Carola Walther en Age de Boer, vaste gasten op workshopweekenden. Een hartverscheurende vertolking van ‘Vaia con Díos’.
Foto: Eduard Bekker

Gerda, Els, Carola en Lia spelen de Cumbia, die ze in Nijmegen van Kok de Koning hebben geleerd.
  • Gerda, Els, Carola en Lia spelen de Cumbia, die ze in Nijmegen van Kok de Koning hebben geleerd.
Foto: Frits Kemper

 Els en Lia, ’s nachts om 3.30 uur nog steeds onvermoeid aan het ‘speule’.....
  • Els en Lia, ’s nachts om 3.30 uur nog steeds onvermoeid aan het ‘speule’.....
Foto: Gert-Jan Kamphorst

Drukte in het rokershol. In de barruimte wordt meestal gedanst; in het rokershol wordt meestal een aandachtiger repertoire gespeeld.
  • Drukte in het rokershol. In de barruimte wordt meestal gedanst; in het rokershol wordt meestal een aandachtiger repertoire gespeeld.
Foto: Frits Kemper

De Friese delegatie (Ysbrand en Hans) speelt met plezier tussen de rookwolken.
  • De Friese delegatie (Ysbrand en Hans) speelt met plezier tussen de rookwolken.
Foto: Gert-Jan Kamphorst

Ad Kwakernaat valt regelmatig met zijn neus in de zalm. Zo ook dit weekend: op één verdwaalde mannelijke cursist na bestaat zijn groep uit geheel uit vrouwen. Dat was dus ‘geiten’ geblazen...
  • Ad Kwakernaat valt regelmatig met zijn neus in de zalm. Zo ook dit weekend: op één verdwaalde mannelijke cursist na bestaat zijn groep uit geheel uit vrouwen. Dat was dus ‘geiten’ geblazen...
Foto: Eduard Bekker

De groep van Frans Tromp oefent in het ‘rommelhok’ in de Toshi-vleugel, naast de zaal, waar Ad zijn training geeft. Evenals de groep van Ad bestaat ook deze groep – op één persoon na –geheel uit vrouwen. Het Toshi-gebouw was dus met recht een ‘vrouwenvleugel’.
  • De groep van Frans Tromp oefent in het ‘rommelhok’ in de Toshi-vleugel, naast de zaal, waar Ad zijn training geeft. Evenals de groep van Ad bestaat ook deze groep – op één persoon na –geheel uit vrouwen. Het Toshi-gebouw was dus met recht een ‘vrouwenvleugel’.
Foto: Eduard Bekker

De groepenpresentatie op zondagmiddag. Arnold Klein heeft de uitpakkers (‘Moeten die acht knopjes nou links of rechts? En waar zijn die voor?’) onder zijn hoede genomen. Na het weekend kunnen ze al een ‘aardig moppie’ spelen.
  • De groepenpresentatie op zondagmiddag. Arnold Klein heeft de uitpakkers (‘Moeten die acht knopjes nou links of rechts? En waar zijn die voor?’) onder zijn hoede genomen. Na het weekend kunnen ze al een ‘aardig moppie’ spelen.
Screendump: Eduard Bekker

Irina pakte het met de iets minder prille beginners heel anders aan. Zij mochten bij de presentatie nòch naar bladmuziek, nòch naar elkaar kijken en stonden dus met de ruggen naar elkaar. Dat was even wennen en voor sommige cursisten een behoorlijke hindernis. Het is echter te hopen dat Irina deze methode handhaaft: mensen die bij haar intekenen weten nu waar ze aan toe zijn. Leerzaam is het zeker voor mensen, die uit hun hoofd willen spelen en meer op het gehoor willen werken.
  • Irina pakte het met de iets minder prille beginners heel anders aan. Zij mochten bij de presentatie nòch naar bladmuziek, nòch naar elkaar kijken en stonden dus met de ruggen naar elkaar. Dat was even wennen en voor sommige cursisten een behoorlijke hindernis. Het is echter te hopen dat Irina deze methode handhaaft: mensen die bij haar intekenen weten nu waar ze aan toe zijn. Leerzaam is het zeker voor mensen, die uit hun hoofd willen spelen en meer op het gehoor willen werken.


Wim Nagtegaal doet dit jaar de éénrijers. Tweerijers konden overigens ook aanschuiven. Het videofragment laat eerst een stukje Cajun horen, en daarna een stukje Zydeco (met Cajun-Franse zang van de meester zelf).
  • Wim Nagtegaal doet dit jaar de éénrijers. Tweerijers konden overigens ook aanschuiven. Het videofragment laat eerst een stukje Cajun horen, en daarna een stukje Zydeco (met Cajun-Franse zang van de meester zelf).
Foto: Eduard Bekker

Wim Nagtegaal doet dit jaar de éénrijers. Tweerijers konden overigens ook aanschuiven. Het videofragment laat eerst een stukje Cajun horen, en daarna een stukje Zydeco (met Cajun-Franse zang van de meester zelf).
  • Wim Nagtegaal doet dit jaar de éénrijers. Tweerijers konden overigens ook aanschuiven. Het videofragment laat eerst een stukje Cajun horen, en daarna een stukje Zydeco (met Cajun-Franse zang van de meester zelf).
Foto: Eduard Bekker

Bij de accordeonisten gaat Iers naadloos over in Klezmer.
  • Bij de accordeonisten gaat Iers naadloos over in Klezmer.
Foto: Eduard Bekker

Ad Kwakernaat weet zijn groep zover te krijgen dat ze een carnavalskraker van Corrie van Gorp (in accapella) laten volgen door ‘Blue Moon’. Dit fragment kan ook worden afgespeeld als een ‘loop’. Excuses voor de slechte afdruk; een foto ontbrak, dus moeten we het helaas met de screendumps van het filmpje doen.
  • Ad Kwakernaat weet zijn groep zover te krijgen dat ze een carnavalskraker van Corrie van Gorp (in accapella) laten volgen door ‘Blue Moon’. Dit fragment kan ook worden afgespeeld als een ‘loop’. Excuses voor de slechte afdruk; een foto ontbrak, dus moeten we het helaas met de screendumps van het filmpje doen.
Foto: Screendump: Eduard Bekker

De groep van Greet Wuyts komt eigenlijk het opmerkelijkst uit de bus. Zang, doedelzak, kazoo, viool en natuurlijk: de balg. En wat zijn die Vlaamse muziekskes toch plezant.
  • De groep van Greet Wuyts komt eigenlijk het opmerkelijkst uit de bus. Zang, doedelzak, kazoo, viool en natuurlijk: de balg. En wat zijn die Vlaamse muziekskes toch plezant.
Foto: Eduard Bekker

Foto: Frits Kemper
Foto: Frits Kemper
Frans Tromp tot slot heeft zich geworpen op enige traditionals die enkele eeuwen terug gaan. Leerlingen hadden er een pittige kluif aan.
  • Frans Tromp tot slot heeft zich geworpen op enige traditionals die enkele eeuwen terug gaan. Leerlingen hadden er een pittige kluif aan.
Foto: Eduard Bekker

Foto: Eduard Bekker

Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > (Nieuws)archief       > Nieuws uit 2003         > Doorslaande Tongen Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)