Zeemansromantiek: de trekzakspeler als charmeur

‘Harmonica Jim’ was in de jaren ’20 een hit

Een zeeman met een wel heel vreemde harmonica siert de omslag van de bladmuziek van ‘Harmonica Jim’ uit 1929.
  • Een zeeman met een wel heel vreemde harmonica siert de omslag van de bladmuziek van ‘Harmonica Jim’ uit 1929.


Ooit hoorde ik een fragment uit een oude tophit uit de jaren ’20: ‘Harmonica Jim’ van het ooit bekende KRO-radioduo Herman Tholen en Albert van Lier, ‘Harmonica Jim’ geheten. Niets mee gedaan: ik wist niets eens het verschil tussen ...(nou ja, maak het zinnetje zelf maar af). Maar de laatste jaren moet ik er vaker aan denken, vooral door het tekstfragment ‘En alle meiden komen dra, want daar speelt Jim harmonica’.

maandag 31 augustus 2009
door Eduard Bekker

Het lied gaat over bootsman Jim, die de slaap niet kan vatten en dan op het dek naar zijn trekharmonica grijpt. De ‘meiden komen dra’ – blijkbaar zelfs midden in de nacht aangelokt door het geluid van de doorslaande tongen – massaal op de muziek af, omdat ‘geen meisje hem kan weerstaan, als hij zich bij het spelen laat gaan’.

Misvatting

Bij de makers en vertolkers van dit lied moet sprake zijn van enkele misconcepties:

Radio West

Op Radio West is elke zondag het programma ‘Ouwe Joekels’ te beluisteren. Presentator Leen Huisman ging op mijn verzoek in om dit nummer te draaien. Van het programma staat dan enkele weken een podcast online en zodoende kan ik de bezoekers van deze site het nummer laten horen.
En Leen Huisman merkt het al terecht op bij de aankondiging van het nummer: de begeleiding berust bij een chromatische accordeon en niet bij een harmonica (het lied valt ook niet of nauwelijks te spelen of begeleiden op een diatonisch instrument).

Kortom: in dit lied uit 1929 werd overal misgeschoten, maar toch vind ik het curieus genoeg om op het te plaatsen.
 

Tekst en Muziek

Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2009         > Harmonica Jim Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)