Tulpen, een Molen en een Harmonica

Tulpen, molens en een trekharmonica. Typisch Hollandse cliché’s in deze poppenanimatie uit 1942. Toch een alleraandoenlijkst filmpje.
  • Tulpen, molens en een trekharmonica. Typisch Hollandse cliché’s in deze poppenanimatie uit 1942. Toch een alleraandoenlijkst filmpje.


Het 7 minuten durende kleurenfilmpje ‘Tulips Shall Grow’ uit 1942 is een opmerkelijke prestatie met een symboliek, die tekenend was voor dit oorlogsjaar. Opmerkelijk als je bedenkt dat die vele decennia is gemaakt voor de computeranimaties van Pixar, maar bijna met hetzelfde effect, terwijl het gewoon een film is gemaakt met poppetjes, waarvan de bewegingen beeld voor beeld werden vastgelegd.

Het beeld van Holland door de de ogen van een voor de Nazi’s uit Duitsland via Nederland naar Amerika uitgeweken Hongaar: een trekharmonica tussen de tulpen.
  • Het beeld van Holland door de de ogen van een voor de Nazi’s uit Duitsland via Nederland naar Amerika uitgeweken Hongaar: een trekharmonica tussen de tulpen.


Clichébeeld

Een jongen verleidt een meisje in een molen door op zijn trekzak een aubade te brengen.
De maker is een George Pal, een Hongaar, die werkte in Duitsland, maar uitwijkend voor de Nazi’s een tijd in Nederland heeft gebivakkeerd. Daarna woonde hij blijkbaar weer lang genoeg in de VS om van Holland een typisch clichébeeld over te houden.

Let op de foute weergaves: niet alleen van de harmonica, maar ook van de molen: ooit wel eens iemand bovenin een molen zien wonen? Daar waar normaal de tandraderkast is gehuisvest? En let eens op de constructie van de wieken, die overigens achteruit draaien.

Toch is het een vertederend filmpje met een ‘popperig’ ontroerend liefdesverhaal.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2009         > Tulips shall grow Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)