Balgenisten op hun praatstoel in Groningen

Frans Tromp eerste ‘Muzikant met een Verhaal’

Frans Tromp licht veel aspecten toe van de trekharmonica aan Bibianne Torenbosch van Omroep Groningen.
  • Frans Tromp licht veel aspecten toe van de trekharmonica aan Bibianne Torenbosch van Omroep Groningen.


Achter elk muziekstuk op de trekzak zit een verhaal. Cursisten van Carl Erik Lundgaard Jensen zijn hier maar al te bekend mee.
Maar ook de bespeler zelf heeft zo zijn geschiedenis. Daarom is het volgende initiatief ook zo leuk: een serie levensverhalen van muzikanten uit de volksmuziek. Frans Tromp deed de aftrap in het Groningse Platformtheater.

zondag 26 januari 2014
door Eduard Bekker

Als eerste is trekharmonicaspeler Frans Tromp aan de beurt geweest. In 2014 speelt hij 40 jaar harmonika. Een mooie ‘rode draad’ voor een persoonlijk verhaal over wat er in die 40 jaar is gebeurd met de trekharmonika.

Speelmannen

Frans Tromp heeft heeft in de jaren '70 de oude speelmannen opgezocht die nog om den brode moesten spelen in danszalen en cafés. Van hen leerde hij de stijlkenmerken van de nederlandse dansmuziek. Tevens richt hij in die jaren samen met Carel Kraayenhof en Kees van der Poel de Eerste Utrechtse Trekzak Sociëteit EUTS op. Later specialiseert hij zich in Engelse Morris dansmuziek en de muziek uit Midden-Zweden.

Frans heeft zijn verhaal geïllustreerdmet foto's en geluidsfragmenten. Natuurlijk heeft hij ook zelf veel laten horen op een aantal van zijn unieke instrumenten inclusief de oude Hohner. Na zijn lezing met muziek werd hij geïnterviewd door een dame van Omroep Groningen.

Gepland:
23 februari: Harry Dijkstra, Bandoneon en Trekharmonica.
23 maart: Geert Oude Weernink, Trekharmonica.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2014         > Muzikanten & Verhaal Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)