Internet brengt muziek en dans in coronaire tijden dichterbij

Coronacrisis zorgt ook voor nieuwe initiatieven

Samenspelen op veilige afstand
  • Samenspelen op veilige afstand
Foto: Dick Steenbergen

Een hoop mensen houden zich aan het advies om binnen te blijven en wagen zich, alleen indien het echt niet anders kan, buiten om de meest noodzakelijke dingen te doen. Zoals verwacht mag worden van trekharmonicaspelers, houden zij zich zonder enig voorbehoud aan de ge- en verboden die uitgevaardigd zijn. Dit levert in sommige gevallen kopzorgen op, maar trekharmonicaspelers laten zich niet snel uit het veld slaan, want de trekharmonica moet uit de koffer en gehoord worden! Verenigingen houden online bijeenkomsten, mensen gaan online samen jammen om toch de vingers soepel te houden.

donderdag 9 april 2020
door Arjen Grootendorst

Wisseltonige klanken tijdens de coronacrisis

Een kleine opsomming van zaken die het daglicht mochten aanschouwen, dat waren vooral spontane initiatieven die wij bij de Harmonicahoek ten zeerste toejuichen!

Online doorgeefmuziek

Begin maart werd een verzoek om een muziekstuk, door te geven en op deze manier iedereen aan te steken met een positief virus. Deze aanvraag was zeer besmettelijk en al snel waren Henk Van Den Berg Geert Oosterhuis Dick Steenbergen en Thea van den Wildenberg aangestoken om de muziek verder te componeren. Het resultaat is bij onderstaand filmpje te bewonderen.

Korte tijd hierna werd dit initiatief voortgezet in de 'PleepapierPolka'. Dat de naam van de polka zeker niets met de kwaliteit van het muziekstuk te maken had liet zich snel raden:
 

Koning, Keizer, admiraal, de pleepapierpolka kennen ze allemaal!

Online dansen

De advertentie waarmee danslustigen gelokt werden.
  • De advertentie waarmee danslustigen gelokt werden.


21 maart gaven Wim te Groen en Wouter Kuyper een 2-uur durend balfolkfeest waar iedereen tegen een kleine vergoeding thuis in de huiskamer op mee kon dansen!
Omdat voor beroepsmusici deze tijden ook niet overlopen van de betaalde evenementen, hebben Wim en Wouter het idee opgevat om de mensen thuis aan het dansen te krijgen en daarvoor een kleine vergoeding te vragen.

Dit is zo goed bevallen, dat het tweede concert vrijdag 10 april vanaf 20:00 te bekijken en te beluisteren is. Dansen mag!

Online klassiek

22 maart: In Duitsland gingen een hoop muzikanten op zondag 22 maart om klokslag 18.00 uur ?Ode an die Freude? van Ludwig van Beethoven spelen. Dit initiatief werd in Nederland ook snel overgenomen en nadat de partituren van te voren door Dick Steenbergen en Hilbert Post ter beschikking waren gesteld konden een hoop trekharmonicaspelers op dat tijdstip deelnemen aan dit europese-online treffen.

Mark gaat los

28 maart: Mark Söhngen kondigt aan kinderliedjes op Youtube te zetten. Ook hier waren de kritieken lovend. Mijn kinderen hebben ze zelf ook beluisterd en bij het gehoor van de trekharmonica Papa, die mijnheer speelt een stuk mooier dan jij! waren de liedjes van Kruis en Mol door de dames snel goedgekeurd.

Verder heeft Mark ook al een aantal lessen op Youtube gezet. Uw reporter kon dat waarderen en heeft het initiatief genomen om ook een bedrag per les over te maken.

Nils Koster en Jan Wim Cupido, toen ze nog in de open lucht mochten staan.
  • Nils Koster en Jan Wim Cupido, toen ze nog in de open lucht mochten staan.
Foto: fotograaf onbekend.

Online theaterconcert

1 april: Het duo Drijfhout uit Vlieland verzorgde op 1 april een avondvullend programma met diverse nummers. De kritieken op Facebook waren lovend!

 

Helma en Ben zoals we ze graag zien, met gitaar en trekharmonica!
  • Helma en Ben zoals we ze graag zien, met gitaar en trekharmonica!
Foto: Eric van Haren (via Facebook)

Openluchtconcert

5 april: Het bloed kruipt toch niet waat het gaan kan en Helma Mollenkamp en Ben Dirks van het duo Messingh hebben zich toch -- hoogstwaarschijnlijk op gepaste afstand van het luisterend publiek -- een spontaan openluchtconcert voor de buren in de Bolerostraat gegeven. Of er bolero's gespeeld werden, is ons een raadsel.

Conclusie

Bij de Harmonicahoek kunnen wij concluderen dat de diatonische medemens ook van de nood een deugd kan maken en alhoewel wij liever hebben dat de intelligente lockdown liever vandaag dan morgen over is, zijn de initiatieven te roemen!


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > 2020         > Nieuwe corona-initiatieven Hulp nodig als beginner?
Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)