Auke was ook heel actief in de balfolk-scene

Auke droeg ook zorg voor de illustraties bij mijn balfolkbundel.
  • Auke droeg ook zorg voor de illustraties bij mijn balfolkbundel.


Het voelt raar om zo op internet het over het overlijden van Auke te hebben, maar er niks over zeggen voelt nog gekker.

3 augustus 2021
door Wouter Kuyper

Ik weet eigenlijk niet meer wanneer de eerste keer was dat ik Auke Eringa tegenkwam. Lang geleden, dat was het wel. Met Sander en Gerdien kwamen we met Lirio heel vaak naar Groningen waar hij toen nog woonde en leuke dingen organiseerde. Wat zal het zijn, 20 jaar geleden? Logeren op de appelstraat, een vloer bedekt met matjes en slaapzakken...

Sinterklaasbal

Twee momenten staan me nog erg goed voor ogen uit die beginperiode van de balfolk in Nederland. Het eerste was een sinterklaasbal in Harlingen. Lirio en spanscel noord zouden spelen geloof ik, maar we hadden met iedereen die mee wilde doen lootjes getrokken voor sinterklaassurprises die uitgepakt konden moesten worden op het bal. Het bal eindigde met enkel muzikanten, de vrijwel voltallige folkguerilla denk ik, in een wilde sessie. (eigenlijk zoals altijd)

Huisje op Schier

Het tweede moment was een uitgebreid vakantie-weekend op Schier. Ik denk dat de aanleiding was dat de echte workshops niet doorgingen, dus toen hebben we zelf een huisje geboekt met een man of 15? Heel veel gezongen, met Auke (en Linde) als middelpunt. Hij had volgens mij ter ere van het weekend zelfs een zangbundeltje gemaakt. Veel liedjes over zeerovers en piraten.

Baggerfest

De jaren daarna hebben we elkaar steeds regelmatig gezien en veel (maar te weinig) samengespeeld op allerlei balfolk-activiteiten, of gewoon bij Auke en Jantien in de achtertuin. Altijd een van de hoogtepunten van het jaar, baggerfest.
En we hebben samen natuurlijk twee deunenboeken uitgebracht, elke keer een mooi proces. Zonder zijn inbreng en fantastische tekeningen zouden die nooit zo mooi zijn geworden natuurlijk.

En nu is hij er niet meer. Auke laat een gat achter, niet alleen bij Jantien en Theun, maar in de hele folkscene van Nederland.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2021         > Herinneringen aan Auke Eringa           > Auke en balfolk Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)