Supertalenten in Medemblik

Trekzakvereniging West-Friesland heeft het weer voor mekaar

Het waren niet alleen Dwayne Verheyden en zijn achterneef Geert die deze trekzakavond de show stalen.
  • Het waren niet alleen Dwayne Verheyden en zijn achterneef Geert die deze trekzakavond de show stalen.


Altijd een aanrader: de trekzakavond in Medemblik. Meestal rond eind februari, begin maart. Als je dan langs de stille en meestal winderige Oosterhaven belandt in de warme van Café Brakeboer en zoveel met bekende wisseltonigen bij de avonddis kunt aanschuiven, voel je je in één klap weer thuis.

vrijdag 8 maart 2024
door Eduard Bekker
Jonathan de Neck.Eigen genre.
  • Jonathan de Neck.
    Eigen genre.


Het is niet alleen de fraaie ligging aan de haven die ’t ’m doet. Medemblik is prettige bestemming, al betreur ik dat de toeristische stoomtram helaas pas in april dit Zuiderzeestadje aandoet. Maar met de trein kom je al een heel eind; alleen het laatste stuk Hoorn-Medemblik moet nog worden gebust.
Als je van ver komt, is een overnachting wel zo praktisch. Hotel Medemblik is niet al te duur. Het heeft kamers met 2-persoonsligbad (!) en het café ligt slechts op een aangenaam aantal minuten wandelen langs het water. En de de volgende ochtend tref je vaak de muzikanten van de avond tevoren aan bij het ontbijt.

Vele bekenden

Vele bekenden hebben hier op deze befaamde trekzakavond – meestal aan het begin van het jaar – al op de bühne gestaan. Mark Söhngen, Tony Hall, Jan Budweis, Remco Sietsema, Wouter Kuyper, noem maar op. Ook mij is die eer eens, lang geleden, ten deel gevallen.

Ook deze vrijdagavond 8 maart treden niet de minsten op: Raquel Gigot en Jonathan de Neck uit Wallonië en ook Dwayne ‘El Holandés’ Verheyden uit het Limburgse Montfort, zijn vroegere woonplaats. Hij is er weer naar teruggekeerd na een lang verblijf in Mexico, waar hij zich thuis voelt met zijn conjunta-muziek. Zijn achterneef Geert Verheyden assisteert hem deze avond met de bajo sexto: een laaggstemde twaalfsnarige gitaar. Dwayne speelt namelijk zulke snelle loopjes dat die zijn eigen bassen er niet bij kan gebruiken: dat geldt eigenlijk voor zo goed als alle norteño-harmonicaspelers.

Ook de pers was vertegenwoordigd.
  • Ook de pers was vertegenwoordigd.
Foto: Jan Kamphuis

Van Keltisch tot aan TexMex

Kort samengevat kun je Raquel Gigot een specialiste in het Franse genre, wat ze ook zingend zo mooi vertolkt, dat je haar een reïncarnatie van Edith Piaf zou kunnen toedichten: een Walloonse Française! Maar ze vertoeft deze avond ook in Keltische sferen. Op alles met twee of meer rijen is ze zeer bedreven en razendsnel.
Jonathan de Neck heeft een eigen genre van eigen vrije, heel bijzondere, composities, waarbij hij zich ook fysiek niet stil kan houden.
Dwayne Verheyden is de duidelijke self-made TexMex-specialist op de drierijer die vooral de stijl van Flaco Jimenez – zijn grote voorbeeld – heeft overgenomen.

Maar meer zal ik er niet over uitwijden. Kijkt u even mee hieronder?


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2022         > Trekzakavond Medemblik Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Het slotaccoord met Dwayne & Geert Verheyden, Raquel Gigot en Jonanthan de Neck