De Trekzak en De Media

Januari 2014. Frans Tromp licht veel aspecten toe van de trekharmonica aan Bibianne Torenbosch van Omroep Groningen.
  • Januari 2014. Frans Tromp licht veel aspecten toe van de trekharmonica aan Bibianne Torenbosch van Omroep Groningen.


Het kan niet missen dat de trekzak met haar volume ook wel eens onder de aandacht van radio en televisie belandt. Soms met enthousiasme, soms met onbegrip en soms echt kortzichtig.

2 maart 2021
door Eduard Bekker

Inmiddels is op deze site een hele bloemlezing te vinden.Hier heb ik alles wat ik zo aantref op de site gebundeld:
 

UIt De Gelderlander, editie Rijk van Nijmegen
  • UIt De Gelderlander, editie Rijk van Nijmegen


De Swollenaar - woensdag 31 augustus
  • De Swollenaar - woensdag 31 augustus


Gezellig Fries buitengebeuren in de Spitkeet weer opgepakt

De Harmonicahoek

zaterdag 3 juli 2021
Op Themapark De Spitkeet in Harkema vond op 3 juli het Harmonicafestijn, georganiseerd door de Loekpoedels plaats. Dit was een van de eerste activiteiten van dit jaar bij de Spitkeet dat kon plaatsvinden. Bij dit evenement met een zeer vrij karakter, waar men vrij kon musiceren, hadden muzikanten vrije entree.

> Meer

In de uitzending bij OmroepWest

De Harmonicahoek

maandag 1 maart 2021
Bij een bezoek van mediaman Jos van Duuren vanwege mijn eeuwige klaarzang over de vuilcontainers voor mijn venster raakte hij onder de indruk van de harmonica’s in mijn kantoorruimte. Aanleiding om me uit te nodigen, wat bij te kletsen en wat te spelen in de uitzending van Avondklok Radio bij OmroepWest.

> Meer

Regiozender vol aandacht voor cajun en zydeco

De Harmonicahoek

zondag 5 januari 2020
Het kan soms raar lopen: via iemand die ik nog ken van Omroep West belanden bij een Bredase omroep, die bijna veertig minuten lang veel aandacht besteedt aan Louisiana en de plaatselijk muziek, dankzij een fotoboek van een lokale fotograaf.

> Meer

‘Wij gaan zo lang door als mogelijk’

De Harmonicahoek

vrijdag 25 oktober 2019
Niet alleen Heleen Rook uit Overijssel heeft zich op de evangelische diatonie gericht. In Friesland bestaat al tien jaar een ensemble met dit repertoire: Trekzakclub ‘Krekt Oars’ uit Noardburgum.

> Meer

Teleurgesteld trammen met Omroep West

De Harmonicahoek

vrijdag 11 oktober 2019
Daar heb ik me zo op verheugd! Een rit met de OmroepWest tram! Meteen aangemeld en verteld dat ik graag een trekzakdemo wil geven. Hoewel ik inmiddels wel wat gewend ben, pakt het toch erg teleurstellend uit.

> Meer

‘Een houten klankbodem is voor de Vogeltjesdans.’

De Harmonicahoek

dinsdag 23 april 2019
Frans van der Aa uit Boxtel behoort tot de zeven beste bouwers van diatonische accordeons ter wereld. Alleen topaccordeonisten kunnen er eentje bij hem bestellen.

> Meer

Dwayne Verheyden: razend populair in Mexico en Texas, maar onbekend in Nederland

De Harmonicahoek

vrijdag 31 augustus 2018
Dagblad De Limburger wijdt op 31 augustus terecht drie pagina’s aan harmonicafenomeen Dwayne Verheyden. De 26-jarige speler van TexMex en Mexicaanse grensmuziek is internationaal allang doorgebroken, maar in Nederland alleen bekend bij enkele liefhebbers uit het wereldje van de trekharmonica en de conjunto.

> Meer

'Muziek maken werkt beter dan een pilletje'

De Harmonicahoek

donderdag 1 februari 2018
Waarom thuis in je uppie muziek maken als het ook met anderen kan? Dat was wat Ardy Proot dacht. Nu brengt ze muzikanten één keer per maand bij elkaar in het Zuidergebouw. Zonder verplichtingen.

> Meer
Trekzakfestival Veldhoven het Eindhovens dagblad van 28 augustus 2017
  • Trekzakfestival Veldhoven het Eindhovens dagblad van 28 augustus 2017


Idem in het Eindhovens Dagblad van 29 augustus 2016
  • Idem in het Eindhovens Dagblad van 29 augustus 2016


Fleur ontdekt de trekzak

De Harmonicahoek

zondag 7 februari 2016
Qua naam zou je het misschien denken, maar Fleur is in dit geval geen hockeymeisje. Ze heet voluit Fleur de Jong en is een reportster van een lokale Friese omroep die op zoek naar mooie verhalen uit de regio. Dan móet je ook haast wel een keer tegen de trekharmonica aan lopen.

> Meer

Parels

De Harmonicahoek

oktober 2014
Regelmatig doe ik mee aan de Parels van de Haagse Vruchten-, Bomen- en Bloemenbuurt en de Vogelwijk. Dan kunnen mensen bewoners bezoeken en hun hobby’s bewonderen. In mijn geval is dat dus de trekharmonica.

> Meer
‘Workshops op een Trekzak’ - ED van 24 augustus.
  • ‘Workshops op een Trekzak’ - ED van 24 augustus.


Frans Tromp eerste ‘Muzikant met een Verhaal’

De Harmonicahoek

zondag 26 januari 2014
Achter elk muziekstuk op de trekzak zit een verhaal. Cursisten van Carl Erik Lundgaard Jensen zijn hier maar al te bekend mee. Maar ook de bespeler zelf heeft zo zijn geschiedenis. Daarom is het volgende initiatief ook zo leuk: een serie levensverhalen van muzikanten uit de volksmuziek. Frans Tromp deed de aftrap in het Groningse Platformtheater.

> Meer
Massages voor Harmonicaspeler (Dagblad van het Noorden - 22 april 2011)
  • Massages voor Harmonicaspeler (Dagblad van het Noorden - 22 april 2011)


Af en toe nog de straat op met de harmonica

De Harmonicahoek

vrijdag 13 februari 2009
Hier is het in 1994 allemaal mee begonnen, zegt Eduard Bekker terwijl hij op een piepkleine harmonica een wals speelt. Nu bezit hij het instrument in soorten en maten. Achter hem, langs een wand, staan er negen uitgestald.

> Meer

Blauwe Panters op de Hop

De Harmonicahoek

zaterdag 10 januari 2009
Gerda Hoff en ik hebben afgelopen zaterdag wel een heel bijzondere dag gehad. We hebben namelijk onze, met prachtige blauwe (nep)panter-bontpelsje beklede trekzakjes gepakt en zijn daar al schaatsend op gaan spelen, op de Hoornse Hop.

> Meer
Knipsel uit een mij onbekende krant. Maar ook in 2008 was de PR van ‘Veldhoven’ al goed geregeld.
  • Knipsel uit een mij onbekende krant. Maar ook in 2008 was de PR van ‘Veldhoven’ al goed geregeld.


Knipsel uit ‘De Peperbus’ - Huis-aan-huisblad in Zwolle.
  • Knipsel uit ‘De Peperbus’ - Huis-aan-huisblad in Zwolle.


De TV was erbij!

De Harmonicahoek

Donderdag 17 mei 2007
Het was een hele verrassing, de eerste ‘werkdag’ van Trek er es Uut 2007, donderdag 21 mei. TV Gelderland verslaggeefster Sonja Booms bezocht de workshops en Mark Söhngen was gaarne bereid wat meer over het instrument te vertellen. Ook de deelnemers van jong tot iets minder jong kwamen aan het woord.

> Meer

Trekzak ‘On air’ in Zuid-Holland

De Harmonicahoek

vrijdag 24 februari 2006
Het is me ooit één keer gebeurd, dat een tong van mijn harmonica afbreekt. In al die tien jaren dat ik er een heb. Maar gisteren was het dan de tweede keer. En dat op een moment dat om het even eufemistisch uit te drukken ‘minder goed’ uitkwam, namelijk tijdens het warmspelen, één minuut voordat ik live in de ochtenduitzending van Radio West mijn opwachting maakte.

> Meer

Carola Walther en Age de Boer op Zaanstad radio

De Harmonicahoek

zaterdag 4 februari 2006
Age de Boer en Carola Walther worden op 4 februari balgelijk doorgezaagd tijdens een heel uitgebreid interview door Jetty Tauwnaar.

> Meer

Harmonica vals over de tong

De Harmonicahoek

30 oktober 2004
De trekharmonika blijkt een erg onderschat instrument te zijn. Dat bleek maar weer eens in de uitzending van het NCRV-programma Cappuccino van zaterdagochtend 30 oktober.

> Meer

“De deur op slot,  de accordeon open: heerlijk!”

De Harmonicahoek

zaterdag 2 oktober 2004
Vakmensen worden schaars. Dat roepen tenminste veel werkgevers. Is die klacht terecht? Dagblad van het Noorden zoekt en portretteert authentieke vaklieden in Drenthe en Groningen. Zijn het inderdaad de laatsten der Mohikanen of valt het best mee met het vakmanschap in het Noorden?

> Meer

‘Ik ben me er eentje’

De Harmonicahoek

zaterdag 14 augustus 2004
Een speelman wil hij zijn, liever dan muzikant of harmonicaspeler. Speelman, dat vond zijn vrouw Jette ook een mooie naam voor hem. Terschellinger Cees Hek werd 23 juli negentig jaar, maar bespeelt zijn instrument nog als een jonge kerel. “Fleurig! Fleurig! Het moet fleurig zijn.”

> Meer

Haagse vaarroute opengehohnerd

De Harmonicahoek

woensdag 23 juni 2004
Ze stonden er wat onwennig bij tussen de wethouders en hoge ambtenaren – Quirina van Hof en ondergetekende, die waren uitgenodigd om de nieuwe vaarroute van het prille rondvaart bedrijf ’Ooievaart‘ muzikaal te begeleiden. Daarbij werd niet over een nacht ijs gegaan: zowel wethouder Wilbert Stolte (stadsbeheer) en Bruno Bruins (verkeer & binnenstad) waren hierbij uitgenodigd.

> Meer

Trekharmonika even in beeld

De Harmonicahoek

woensdag 3 maart 2004
Zou het een begin zijn? Woensdag 3 maart kreeg ik de kans om de Gooise Matras eens uit te proberen. In het kader van het thema ‘straatleven’ was voor de uitzending van KRO’s DolceVita naarstig gezocht naar een straatmuzikant. Internet bracht de oplossing, omdat op deze site een artikel uit het Diatonisch Nieuwsblad over het reilen en zeilen van de straatmuzikant was te vinden.

> Meer

Al tien jaar weer échte muziek

De Harmonicahoek

28 januari 2003
Begin 1993 liep Chris Duinmeijer over de Alkmaarse Oude Gracht, te peinzen wat hij zou willen als hij ‘nog maar een week had’. Het antwoord: een accordeonwinkel. Nu, tien jaar verder, is de Accordeontheek hèt epicentrum van buikorgelend Nederland en verkoopt Duinmeijer zijn accordeons en trekharmonica’s, zijn mondharmonica’s en bandoneons, zijn concertina’s, Eenrijers en parafernalia tot in België, Frankrijk en Duitsland aan toe.

> Meer

Algemeen Dagblad looft de Castagnari

De Harmonicahoek

zaterdag 25 mei 2002
Misschien is op 25 mei 2002 voor het eerst in de vaderlandse geschiedenis in een landelijk dagblad aandacht besteedt aan de trekharmonika. Hans van Helden, illustrator bij het Algemeen Dagblad wist voor elkaar te boxen, dat hij een uitgebreid impressieverslag mocht maken van zijn bezoek aan de Castagnari-werkplaats in Recanatie, omdat de bijlage een Italië-special zou worden.

> Meer

‘Maar ordinair is de accordeon niet!’

De Harmonicahoek

1 september 2001
Het blad Aloha roemde dezer dagen de vijfde cd van Captain Gumbo als ‘een ideaal album voor een lekker vol terras op een zwoele zomeravond’ en prees ’het uitstekende instrumentale werk’ van Mark Söhngen.

> Meer

In de Uitzending bij Omroep Rijswijk

De Harmonicahoek

donderdag 30 april 1998
‘Voor een van onze programma’s zoeken we iemand met een passie voor iets’, was ongeveer de wervingszin van Omroep Rijswijk in 1998. Dus zat ik daar op 30 april met trekzak en cd’s in de studio bij een zekere Sabine Commandeur.

> Meer

Langere impressies en documentaires vind je hier:
 

Films, Impressies en Documentaires

De Harmonicahoek

Op de site zijn diverse documentaires, langere impressies door professionele media en al dan niet kortere films te vinden. Hier vind je een overzicht van de artikelen, waarin tevens de betreffende video is te vinden.

> Meer

Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Dossiers         > Trekharmonica en Media Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)