Den Haag, 1 maart 2005
Beste vrienden van de wisseltonige balg

Druk

Het zijn drukke tijden voor ons en dat is wel eens anders geweest. Veel klanten, die wij graag wilden helpen, moeten langer wachten dan ze van ons gewend zijn.
Maar hopelijk is het euvel in de loop van de volgende maand verholpen.

Vertrek bij SVN

Er is veel veranderd. Velen van jullie zullen wel vernomen hebben van mijn wat overhaaste vertrek bij de Stichting Volksmuziek Nederland, eind januari.
Persoonlijk had ik het bij de SVN erg naar mijn zin. Voor het eerst sinds jaren stond ik tijdens het Diatonisch Weekend van 1997 weer eens op een open podium. Daarna aan de bar pakte ik mijn gitaar (die ik toen nog aanmerkelijk beter beheerste als de harmonica).
Aanleiding voor Willem Schot om zijn éénrijer te halen en er stevig op los te balgen, waarbij hij mij steeds het volgende akkoord toeschreeuwde.
Zo speelden wij een gat in de nacht met een scala aan uiteenlopend populair repertoire. Voor mij toen een unieke ervaring.
Ik vroeg mij altijd af hoe je het voor eeuwig in de hemel zou kunnen uithouden, zo die er is. Toen wist ik het antwoord: musicerend; er is muziek genoeg voor de eeuwigheid!

Voor de SVN werd ik op het web de steun en onverlaat. Maar door het vele werk voor volksmuziek.nl raakte mijn betaalde werk in de verdrukking. Het toenemend aantal nieuwe opdrachten viel niet te combineren met de vele uren die ik voor volksmuziek.nl in touw was (dat betrof overigens ook het vele e-mailverkeer). Om kort te zijn: mijn gezin kreeg geld èn aandacht tekort.

Scheiding

Gelukkig is er sprake van een fluwelen scheiding: de agenda's en de folkwijzer mocht ik 'meenemen' en staan nu eensgezind op folkwijzer.nl. Het was natuurlijk even wat extra werk om e.e.a. op technisch gebied te realiseren.
Wel moet er nog veel aan gebeuren, maar dat zal even moeten wachten, omdat de Harmonicahoek ook een nodige lift nodig heeft. In elk geval werkt alles en dat is het belangrijkste.
Al met al was het toch wel een zware scheiding. Niet alleen emotioneel, maar ook qua werk, omdat ik de inhoud van Harmonicahoek, de SVN-sites en de eigen site Layout.nl sterk met elkaar verweven waren en die ik als spaghetti uit elkaar moest zien te peuteren.

De Folkwijzer, de Concert- en Samenspelagenda staan nu gedrieën broeder- zusterlijk bij elkaar op Folkwijzer.nl. Wel moet er nog veel aan deze site gebeuren, maar dat zal even moeten wachten, want er zijn op dit moment andere zaken die voor gaan; het probleem is inmiddels niet meer het krijgen van klanten, maar het efficiënt verwerken van hun opdrachten, zodat ik binnen redelijk tijdsbestek het werk kan opleveren. Maar De Harmonicahoek - en zeker de nieuwsbrieven - zijn hierdoor in de verdrukking gekomen. Op dit moment zijn we echter aan een inhaalslag bezig. Er moet hier stevig gaan worden gepland, en dat ben ik de afgelopen jaren juist een beetje ontwend.

Guerrilla

Geruchten doen al meer dan een jaar de ronde dat folkmuziek een door vergrijzing uitstervend verschijnsel zou zijn. De feiten hebben die geruchten gelukkig inmiddels ingehaald. Er gaan al een tijd mysterieuze verhalen rond dat een groep jongeren door Nederland waart, die zich met de geuzen naam ‘Folkguerrilla’ heeft getooid. Zij duiken op tal van plaatsen in den lande op om het publiek te verrassen met ‘spansen’ (een samentrekking van ‘spelen’ en ‘dansen’), om dan plots weer in het niet te verdwijnen. Uiteraard maken meerder trekzakspelers en -speelster deel uit van deze formatie.
Daarom zijn wij van de Harmonicahoek trots u de primeur te kunnen gunnen van de eerste beelden van dit fenomeen, waar e.e.a. over uit de doeken wordt gedaan door een ervaringsdeskundige.

Restyling

De afgelopen jaren is de vormgeving van De Harmonicahoek vrijwel ongewijzigd gebleven. Maar het inzicht in de techniek is inmiddels gegroeid. De detail zal ik jullie besparen, maar inmiddels verrijst een geheel nieuw portaal, waarin technieken zijn verwerkt, die jullie nauwelijks zullen opvallen, maar die het onderhouden en bouwen van een site een stuk makkelijker maken, als je het eenmaal onder de knie hebt.
Het enig duidelijke technische verschil zal waarschijnlijk een beter werkende terug-knop zijn, omdat de site dan nog maar uit één frame is opgebouwd, maar zich zal blijven gedragen als een site met meer frames.
Mogelijk ga ik na de restyling hier verder op in, maar deze mailing dreigt nu wel erg lang te gaan worden.

Er is nog genoeg te melden. Zeer binnenkort dus meer nieuws over de Harmonicahoek.
Vergeet je trouwens niet aan te melden voor Trek er es Uut.
Het programma (uiteraard te bekijken op de Harmonicahoek) ziet er weer veelbelovend uit!

We stoppen. Het is ook de hoogste tijd (3.45!) om naar bed te gaan, 8.30 moeten we weer aan de slag.

Trusten!