Doorslaande Tongen 2016 succes • QR-code bij bladmuziek
Slowmotion afspelen • 
Sponsoren bedankt!
Bekijk deze mail in je browser

Lieve lezer(es),
Het was weer een vruchtbaar jaar voor de trekharmonica en ik ben blij dat ik er dit keer extra aan heb mogen bijdragen.


Doorslaande Tongen

Doorslaande Tongen leek zijn laatste jaar te zijn in gegaan. Het aantal deelnemers liep terug en in 2014 ging het zelfs helemaal niet door wegens gebrek aan aanmeldingen. Dit jaar zou mogelijk de laatste keer worden. En de organisatoren zochten voor 2016 nog een opvolger.
Reden voor Mieke Smits en ondergetekende om de handschoen op te pakken.

Als je
het verslag van een leerling uit mijn workshop leest, dan hoef ik daar eigenlijk niets aan toe te voegen: Het is een reuze-succes geworden, met veel belangstellenden en een druk bezet Open Podium op zaterdagavond. Wat de mensen ervan vonden, hoefde ik niet eens te vragen: overal klonk
“VOLGEND JAAR WEER, HÈ?”

En jahoor! Volgend jaar gaat Doorslaande Tongen weer gewoon door. En dan van 17 t/m 19 november. Houd die dagen dus vrij!

Mijn dank gaat natuurlijk vooral uit naar Mieke Smits, maar ook naar alle docenten en cursisten. Ieder leverde zijn of haar bijdrage en bood de helpende hand als het nodig was.


> Een impressie in tekst, beeld en geluid.
 

Bladmuziek met QR-code

Een handigheidje. Een Franstalige website bracht me op dit idee. Heb je zelf bladmuziek geschreven en wil je verwijzen naar een webpagina, een YouTube-video of een online-bestand? Druk bij je bladmuziek een QR-code af!

> Hier is een pagina waar je vanuit de URL een QR-code kunt genereren.

Via een fotobewerkingsprogramma of andere passende software plaats je de code vervolgens bij je bladmuziek. Iedereen die een papieren afdruk heeft van de bladmuziek, kan nu code-app van een smartphone uitlezen en horen (en zien bij een video) hoe het moet klinken.

> Als voorbeeld heb ik dit stuk bladmuziek gekozen.
 


Afspeeltempo vertragen

Ach, je kent dat wel. Je hoort een stuk en je wilt het graag naspelen. Met het programma Audacity heb je het desgewenst omgezet naar de goede toonaard zonder te versnellen of te vertragen. Maar je wilt mee kunnen spelen en dan wil je je voorbeeld toch langzamer afspelen.
Dat kan ook in Audacity, maar is wat omslachtig. Bovendien kan het daar alleen met geluid: misschien wil je ook wel kunnen kijken, als het bijvoorbeeld een videobestand betreft (er zijn bij de browser Firefox diverse plugins te vinden die een YouTube-filmpje kunnen downloaden).
Veel video-afspeelprogramma’s hebben echter ook de mogelijkheid om vertraagd af te spelen, maar je moet er wel even naar zoeken. Ik ontdekte de optie bij
QuickTime 7 – zowel voor Mac als Windows nog steeds te downloaden – als bij VLC. Op het plaatje zie je de optie bij VLC.
Maar zelfs bij de verschillende versies zit deze mogelijkheid op een andere plek, ziet er anders uit, of wordt anders omschreven.


Donateurs blijven welkom

Mijn werk voor De Harmonicahoek wordt nog steeds gewaardeerd, maar het weekend van 18-20 november kreeg ik er nog een opsteker bij: de vele leuke reacties op het organiseren van Doorslaande Tongen.
Zowel het werken aan De Harmonicahoek als het organiseren van dit weekend doe ik geheel onbezoldigd.

Dat wil echter niet zeggen dat ik geen gat in de lucht spring als er weer een donatie binnen is gekomen.

Donateurs blijven dus van harte welkom.
> Doneren kan hier

Wil je vaker van mijn doen en laten op wisseltonig gebied op de hoogte blijven? Bezoek dan regelmatig
De Harmonicahoek.
Heb je een nieuwsfeedlezer, dan kan dat automatisch:

> www.harmonicahoek.nl/rss
> In de  Facebookgroep  Trekharmonica vind je ook het ‘kleinere nieuws’ (besloten groep, maar elke geïnteresseerde is welkom). 


Dan rest mij verder niets meer dan jou fijne feestdagen en geen wisselvallig, maar wel een heel wisseltonig 2017 toe te wensen.
Copyright © 2016 De Harmonicahoek, Alle rechten gereserveerd.