• Doorslaande Tongen: er is nog plek
  • Terugblik op Catalonië.
  • Verslaggeving evenementen

Doorslaande Tongen: er is nog plek!

Lieve lezer(es),

Het gaat goed met Doorslaande Tongen. Inmiddels hebben we al genoeg inschrijvingen. Sterker nog: één groep is al helemaal vol en de inschrijvingen zijn voorlopig nog niet gestopt.


Akkoorden
Zoals ik in de vorige nieuwsbrief al meldde, wordt dit weekend veel aandacht besteed aan het o zo belangrijke gebruik van akkoorden. Vooral de akkoorden aan de discant zijn in de praktijk soms een ondergeschoven kindje. En dat is echt zonde.

Mark Söhngen
Eén groep kan nog wel wat inschrijvingen gebruiken. En dat is die van Mark Söhngen. Altijd leuke workshops. Zelfs speel ik menig nummer, dat ik ooit heb opgestoken tijdens een van zijn lesuren.
Dus laat de kans om een workshop bij een van de grootste promotoren van de trekharmonica te volgen niet aan je voorbij gaan en gooi het komende Doorslaande Tongen met hem op een akkoordje!


Akkoordschieten
Nu we het toch over gooien op een akkoordje hebben: dit weekend zullen er ook wedstrijden akkoordschieten worden gehouden. Dit is een initiatief van onze creatieve sectie, die altijd met opmerkelijke ideeën komt. Als je aan dit weekend deelneemt, kun je later kun je vol trots je kleinkinderen vertellen dat je bij dit opmerkelijke fenomeen aanwezig ben geweest!

Dus geef snel op, nu het nog kan!
 > De inschrijfpagina vind je hier.
 > Problemen met inschrijven? Klik dan hier en mail het naar de SVN.
 > Informatie vind je uiteraard ook op De Harmonicahoek.
 > Daar tref je ook een schat aan eerdere impressies aan.
Jammen in het steegje bij het onderkomen van de internationale gastmusici.

Terugblik op Catalonië

Altijd als ik in Catalonië ben geweest, kijk ik met een zeker gevoel van heimwee terug. In ons wereldje is er nauwelijks een kloof tussen profs en amateurs. Als je van de trekharmonica houdt en er enigszins mee overweg kunt, zien ook de beroepsmuzikanten je als wisseltonig familielid. Zo ook hier.

 

De glossy folder van de ‘Ontmoeting van de harmonicaspelers van de Pyreneeën’ van dit jaar. 
“Je hoort er helemaal bij”, heb ik dit jaar dan ook te horen gekregen, nadat ik wat van mijn Catalaanse repertoir had gedemonstreerd. Veel Catalaanse nummers zijn nu eenmaal niet al te moeilijk te spelen. En toch klinken ze fraai en opzwepend en worden ze door de ‘profs’ ook nog vol enthousiasme gespeeld.

Jongeren
En wat mij buitengewoon charmeert zijn de vele jongeren die zich actief zijn in met de traditionele muziek en zich daartoe heel vaak van de de harmonica  bedienen. Voor een groot deel is dit te danken aan een paar nestors op dit gebied, zoals Artur Blasco, Josep Lizandra en Perepau Ximeniz. En een zeer actieve docent van een school voor voortgezet onderwijs in Seu d’Urgell.

En toch vraag ik me af. Zou er geen Nederlandse traditionele muziek zijn, die mensen zo bij de lurven grijpt, dat ook de jongeren die met enthousiasme weer tot leven zouden willen wekken?

Ik denk er nog na als thema voor het volgende weekend van Doorslaande Tongen.
Verslagen van evenementen

Mijn ‘basissite’ De Harmonicahoek wordt sinds enkele jaren minder bezocht. Dat is niet onlogisch en aan mezelf te wijten: Veel mensen zullen eerst de  groep op Facebook en niet meer de Harmonicahoek checken, en daar blijven hangen. En die groep heb ik zelf opgericht. Toch blijft de site druk bezocht: vanwege de zoekfunctie naar bladmuziek, het aanbod van tweedehands harmonica’s en de diverse verslagen.

Die verslagen tref je ook aan in de Facebook-groep, maar daar zakken ze verder weg en worden niet zomaar weer teruggevonden.
Dat is een groot verschil met de verslagen op De Harmonicahoek: zo is er bijna een het hele overzicht van Trek er es Uut door de jaren heen terug te vinden (met eigen TEEU-logo). Die verslagen inspireren bezoekers vervolgens om zich bij een dergelijk evenement aan te sluiten.

Verslagen zijn dus zeer welkom. Vaak schrijf ik ze zelf, verluchtigd met foto’s en en video-fragmenten. Maar ik kan niet meer overal bij zijn, omdat het aantal trekharmonica-evenementen hand over hand toeneemt. Dat is natuurlijk op zich een gunstig teken, maar het betekent ook dat sommige impressies niet meer terug zijn te vinden op De Harmonicahoek. En dat is jammer.

Kortom: verslagen zijn zeer welkom onder het motto ‘nu hoor je het ook eens van een ander’.
Hoe de verslagen aan te leveren:
  • Gewoon per mail
  • De eerste alinea is het beste als die al antwoord geeft op ‘wie, wat, waar en wanneer?’.
  • Voorzien van een of meer foto’s. Gaarne ook een onderschrift bij de foto aanleveren dat zo’n beetje antwoord geeft wanneer en waar de foto is genomen, wat er op de foto gebeurt en eventueel ook wie er al zo op staan. Mensen kijken bij een artikel nu eenmaal als eerste naar de foto en als hun nieuwsgierigheid is gewekt, vervolgens naar het bijschrift, om zich vervolgens op de tekst te storten als het onderschrift hun daartoe inspireert.
  • En natuurlijk ook het liefst voorzien van video-fragmenten: die kunnen worden aangeleverd via WeTransfer, of via de link naar een openbare publicatie als bijv. YouTube. De link naar een video in de harmonicagroep van Facebook werkt niet, omdat die groep niet openbaar is. 
> Zie hier een voorbeeld

Niet alleen ik zou daar heel dankbaar voor zijn, maar ook de vele bezoekers van de website. Het biedt tevens de garantie op een of meer drankjes bij een volgend treffen!
Donateurs blijven welkom
 
Wi je me steunen en stimuleren voor het onderhouden van mijn website voor nieuws en seriven, dan ben je als donateur bijzonder welkom.

Bij een donatie vanaf 50 euro zal ik graag met alle plezier een aparte webpagina op De Harmonicahoek voor je aanmaken met een zelf gewenste url. Bijvoorbeeld mijnnaam.harmonicahoek.nl.


 
Wie weet tot ziens bij Doorslaande Tongen!  
Copyright © 2018 De Harmonicahoek, Alle rechten gereserveerd.


Email Marketing Powered by MailChimp