• Terugblik 2019 • Einde Diatonisch Nieuwsblad? 

Terugblik op 2019
 
Beste medemuzikant!

Ja. Over 2019 kunnen we in wisseltonig opzicht best tevreden zijn. Jaarlijks zijn er op workshopgebied twee vertrouwde succesnummers: Trek er es Uut en Doorslaande Tongen.

Maar daar blijft het niet bij: los hiervan zijn er talrijke harmonicadagen in met name het Oosten en Noorden van het land (zie onze agenda) en de wisseltonige wandelweekenden, die inmiddels ook een vertrouwd evenement zijn geworden. Maar vlak vooral de losse workshops van Ardy Proot in Oss en Oldeboarn niet uit. Ook onze youngster-prof Remco Sietsema geeft regelmatig workshops.
En volgens hardnekkige geruchten volgt er eind 2020 ook weer een weekend dat door onder meer Sietze Ketelaar wordt georganiseerd in het grensgebied tussen Friesland, Drenthe en Groningen.

Workshops te over, dus evenals festivals - al dan niet in combinatie met workshops - in
Veldhoven, Enkhuizen en Zwolle. Die laatste zou overigens wel eens echt de laatste zijn geweest, tenzij er zich nieuwe organisatoren aandienen.
Einde van het Diatonisch Nieuwsblad?
 

Wat ook de laatste kan zijn geweest is het Diatonisch Nieuwsblad.
Dat was dus even schrikken deze week. Gelukkig was ik tevoren al gewaarschuwd als aanleveraar van de agenda.
Reden van stoppen is het manco aan redactieleden. Het is een klein drama. 
Het DN (zoals ik nu maar even afgekort zal noemen, want dat bespaart tijd en ruimte) is een onontbeerlijik medium, omdat het een van de weinige media is, die dieper op het wisseltonig balgfenomeen in gaat. Via internet heb ik het kwartaaltijdschrift in 1997 leren kennen en ben ik in aanraking gekomen met talloze evenementen, contacten en vrienden in de trekharmonicawereld.
Kortom: als het DN er niet was geweest, zat ik nu niet deze nieuwsbrief te schrijven en had de Harmonicahoek ook niet bestaan.
Overigens is het niet voor het eerst dat dit medium plat ligt door te weinig redactieleden. Meestal staan toch weer enkele betrokkenen op om de klus weer op te pakken. Laten we hopen dat dit nu ook weer het geval is. Eén bemoedigende reactie heb ik al via Facebook zien binnen komen en volgens hardnekkige geruchten is er zelfs sprake van een evenuele tweede gegadigde.
Wie volgt?

Extra verantwoordelijk
We hebben nu nog de websites van onder meer collega’s Paul van Muijen en Gerard Gerritsen en het tijdschrift KLANK (waarvan de website er overigens uit ligt op het moment van dit schrijven). Maar toch voel ik me als beheerder van mijn eigen wisseltonige nieuwsmedium nu extra verantwoordelijk, omdat ik het meeste doe aan nieuwsvoorziening, impressies en verslaggeving.
Dus zoals bekend sta ik altijd open voor kopij van derden. Dat wil ik nu nog eens extra benadrukken. Mocht je iets te melden hebben op wisseltonig gebied dat je onder een groter publiek wilt brengen
, schroom dan niet om het op te sturen.
Maar liever nog: schroom niet om je aan te sluiten bij de redactie van het Diatonisch Nieuwsblad.

Eigen ervaringen in 2019

Hoogtepunt was voor mij wel het bezoek aan de Diada in Barcelona, waar ik uitgebreid over heb geschreven. Catalonië met haar pacifistisch ingestelde inwoners heeft een apart plaatsje in mijn hart (waar anders stellen demonstranten zich in een line-up tussen politie en raddraaiers om geweld te voorkomen?). En dat niet in de laatste plaats vanwege hun culturele instelling. Zo kijk ik altijd met een jaloerse blik naar hoe de Catalanen het voor mekaar krijgen zoveel jongeren  enthousiast te krijgen voor de traditionele muziek: ook voor de trekharmonica!

Doorslaand Succes
Het is ook niet in het minst vanwege de muziek uit de regio, waaronder fraaie opzwepende deunen, die ik als eeuwige beginner toch redelijk kan spelen. Tijdens Doorslaande Tongen heb ik dat dan ook niet weten te verbergen.
Overigens is het toch voor mij verbluffend hoe succesvol Doorslaande Tongen weer is sinds Mieke Smits en ik (inmiddels versterkt met John Hop) de organisatie hebben opgepakt, terwijl de Stichting Volksmuziek Nederland er  in 2016 de stekker uit wilde trekken wegens de terugloop van het aantal deelnemers.

Ik zou best wel eens willen weten waarin dat zit. Wat is de meerwaarde die wij blijkbaar hebben kunnen toevoegen? Ik stel me open voor reacties!
Dank aan de donateurs!
 
Met de donaties van dit jaar ben ik weer erg blij geweest. Tijdens Trek er es Uut is er zelfs een benefietveiling voor De Harmonicahoek gehouden. De opbrengst heb ik stukgeslagen met een bezoek aan de Diada in Barcelona. Een bijzondere wisseltonige ervaring en dus een goede besteding.

Wil je me ook steunen en stimuleren voor het onderhouden van mijn website voor nieuws en service, dan ben je als donateur bijzonder welkom. Zo moet ik regelmatig het script van het
overzicht van de trekharmonica’s op Marktplaats aanpassen.
Dat geldt ook voor het
overzicht van de bladmuziek: met name de zoekmachine, die niet alleen De Harmonicahoek, maar ook andere websites doorspit op bladmuziek.

Bij een donatie vanaf 50 euro zal ik graag met alle plezier een aparte webpagina op De Harmonicahoek voor je aanmaken met een zelf gewenste url. Zoals duo-messingh.harmonicahoek.nl.

 

Je kunt ook deze QR-code kieken met je smartphone. Dan word je ook automatisch naar je bank-app geleid.


Rest mij jullie allemaal heel prettige feestdagen te wensen en een 2020 waar veel muziek in zit!

Tot ziens in 2020!





Copyright © 2019 De Harmonicahoek, Alle rechten gereserveerd.