• Doorslaande Tongen: schrijf snel in. Drie groepen al vol!
  • Succesvolle trekzakfestivals
  • Catalaanse impressies
  • Lees het Diatonisch Nieuwsblad!

Doorslaande Tongen: drie groepen vol!

Ja. Het is heel hard gegaan met de inschrijving van Doorslaande Tongen. Binnen één dag was de workshop van Harry Dijkstra al volzet!
Inmiddels zijn ook de workshops van Frans Tromp en  Theodora van de Wildenberg geheel vol.
Maar de workshops van Irina Sarolea (nog 8 plaatsen vrij) en Mieke Smits (nog 5 plaatsen) kunnen zeker nog cursisten gebruiken.

De linkerhand doet ’t ’m!
En let op: deze groepen zijn juist voor zowel (niet al te prille) beginners als licht gevorderden heel leerzaam. Zij sluiten aan bij het thema van dit weekend: hoe ga ik met mijn linkerhand om bij het spelen? Want juist die linkerhand moet zorgen voor een goede cadans: een cadans die vaak moet uitnodigen tot dansen. Ook aan het gebruik van de linkerhand ervaar je dus het verschil tussen een ‘prof’ en een beginner.
  • Mieke Smits heeft voor haar groep vast weer verrassingen in petto. Tijdens haar workshops heeft ze altijd een leuke insteek en ze kiest een prima oefenrepertoire uit. Zij weet met verve het enthousiasme voor de harmonica over te brengen.
  • Irina Sarolea is in mijn begintijd mijn docente geweest en als ik haar niet had gehad, zat ik hier nu geen nieuwsbrief te schrijven. Juist in een beginperiode is een goede docent als Irina onontbeerlijk: dat is namelijk voor beginners veelal de moeilijkste periode, omdat je dan door de schijnbare onlogica van de trekzak heen moet. Irina weet wel hoe je dat moet aanpakken. Zeker voor (niet al te prille) beginners is deze groep aan te bevelen.
> Schroom dus niet en geef je op voor een buitengewoon leerzaam en gezellig weekend!
 


Trekzakfestivals

Maar inmiddels kunnen we ook weer terugkijken op twee andere wisseltonige evenementen: de trekzakfestivals.
Daar hebben we er drie van: in
Enkhuizen, in Veldhoven en in Zwolle. Keurig verdeeld over het land dus. Bij twee ervan zal een wisseling van de organisatoren plaatsvinden. Laten we hopen dat het succes van deze evenementen gewaarborgd blijven.
Klik op de plaatsnamen en je weet ook waarom.


Boerenerven
Tevens kregen we een verslag van de harmonicadag op Museumboerderij Wendezoele bij het Twentse Delden. Het drukt me op het feit dat de harmonicawereld in Nederland eigenlijk uit twee bloedgroepen bestaat: een groep geconcentreerd om vooral de twee- en een beetje de drierijer met traditionele en moderne muziek en de andere groep - vooral actief in het oosten van het land, die zich richt op Nederlands populair genre en muziek op de steier met evergreens uit het Alpine gebied - al dan niet begeleid door een drummer. Een andere wereld.
Soms kruisen die werelden elkaar op deze harmonicadagen - vaak in horecagelegenheden of op boerenerven. ‘Wendezoele’ is er een voorbeeld van.
Mij zijn persoonlijk beide werelden me lief. Verslaggeving voor De Harmonicahoek van deze evenementen in woord en beeld, is dan ook altijd welkom! Gewoon een mailtje sturen naar e.bekker@harmonicahoek.nl.
Heb je veel bestanden en/of videootjes? Gebruik dan  WeTransfer.
La Diada
Ben ik als trekharmonicaspeler in Den Haag al een zeldzaamheid, nog zeldzamer is mijn passie voor de Catalaanse traditionele muziek.
Dat is te danken aan docente
Cati Plana  tijdens Trek er es Uut. Via jaar haar uitnodiging om eens te komen logeren, ben ik regelmatige bezoeker aan het grote evenement in Arsèguel.
Deze zomer heb ik het een keer overgeslagen om een keer te kijken hoe het in september tijdens de Diada toegaat. Dit gigantische jaarlijkse Barcelonese evenement op 11 september, wat in feit een terugkerende demonstratie is voor de Catalaanse onafhankelijkheid, leek me een plek bij uitstek waar traditionele muziek op haar plek is.
Dat bleek nogal tegen te vallen, maar toch heb ik het niet willen missen, toen de vele deelnemers zich om ons kleine groepje muzikanten heen schaarden en een grote dansende kring vormden.


> Hier vind je een uitgebreide impressie met filmbeelden in kleur.

Dit uitstapje is me mede mogelijk gemaakt dankzij de benefietveiling van twee deelnemers aan Trek er es Uut, waar ik heel blij mee ben.


In het Diatonisch Nieuwsblad

Enige weken geleden ben ik geknipt en geschoren door het  Diatonisch NieuwsbladDat heeft interviewster Mariek Hilhorst geweten! Met vier uur tot een onnoemelijke reeks aan enen en nullen gedigitaliseerde gesprekstof verliet ze later op de dag het pand.
Onmogelijk om dit verhaal kort te houden. Het leek er zelfs even op dat het een persoonlijk profiel zou worden over mijn grillige levensloop, maar gelukkig kwam de harmonica al gauw om de hoek kijken. De foto’s zijn ook heel aardig geworden.


Veel te bieden
Maar ook dit kwartaal heeft het DN uiteraard veel meer te bieden: de Verzoekhoek, waar je Mieke Smits (ja die van Doorslaande Tongen, zie boven) kunt vragen een nummer op bladmuziek te zetten, Gilbert Hoek van Dijke legt uit hoe hij zijn harmonica zelf heeft gebouwd, ja, in Nederland kun je nu al 40 jaar trekharmonicacursussen volgen, alle lof voor Trek er es Uut-docent Ollie King en ..., ach, kijk zelf maar op de website en als je het nog niet hebt gedaan: abonneren, ja!
Donateurs blijven welkom
 
Wil je me steunen en stimuleren voor het onderhouden van mijn website voor nieuws en service, dan ben je als donateur bijzonder welkom. Zo moet ik regelmatig het script van het overzicht van de trekharmonica’s op Marktplaats aanpassen.
Onlangs was het weer goed raak en was ik er weer een hele dag voor in touw.
Dat geldt ook voor het
overzicht van de bladmuziek: met name de zoekmachine. Daar komt overigens vooral het noeste werk tevoorschijn van mijn webconculega Gerard Gerritsen, die vooral gebrancheerd is op bladmuziek en diverse demo’s. Een absoluut onmisbare website, dus. Vergeet je vooral niet voor zijn onderhoudende nieuwsbrieven in te schrijven!

Bij een donatie vanaf 50 euro zal ik graag met alle plezier een aparte webpagina op De Harmonicahoek voor je aanmaken met een zelf gewenste url. Zoals 
duo-messingh.harmonicahoek.nl.

 
 Wie weet tot ziens bij
Doorslaande Tongen!
 
Copyright © 2019 De Harmonicahoek, Alle rechten gereserveerd.

Email Marketing Powered by Mailchimp