|
|
Trekzakfestivals
Maar inmiddels kunnen we ook weer terugkijken op twee andere wisseltonige evenementen: de trekzakfestivals.
Daar hebben we er drie van: in Enkhuizen, in Veldhoven en in Zwolle. Keurig verdeeld over het land dus. Bij twee ervan zal een wisseling van de organisatoren plaatsvinden. Laten we hopen dat het succes van deze evenementen gewaarborgd blijven.
Klik op de plaatsnamen en je weet ook waarom.
Boerenerven
Tevens kregen we een verslag van de harmonicadag op Museumboerderij Wendezoele bij het Twentse Delden. Het drukt me op het feit dat de harmonicawereld in Nederland eigenlijk uit twee bloedgroepen bestaat: een groep geconcentreerd om vooral de twee- en een beetje de drierijer met traditionele en moderne muziek en de andere groep - vooral actief in het oosten van het land, die zich richt op Nederlands populair genre en muziek op de steier met evergreens uit het Alpine gebied - al dan niet begeleid door een drummer. Een andere wereld.
Soms kruisen die werelden elkaar op deze harmonicadagen - vaak in horecagelegenheden of op boerenerven. ‘Wendezoele’ is er een voorbeeld van.
Mij zijn persoonlijk beide werelden me lief. Verslaggeving voor De Harmonicahoek van deze evenementen in woord en beeld, is dan ook altijd welkom! Gewoon een mailtje sturen naar e.bekker@harmonicahoek.nl.
Heb je veel bestanden en/of videootjes? Gebruik dan WeTransfer.
|
|
La Diada
Ben ik als trekharmonicaspeler in Den Haag al een zeldzaamheid, nog zeldzamer is mijn passie voor de Catalaanse traditionele muziek.
Dat is te danken aan docente Cati Plana tijdens Trek er es Uut. Via jaar haar uitnodiging om eens te komen logeren, ben ik regelmatige bezoeker aan het grote evenement in Arsèguel.
Deze zomer heb ik het een keer overgeslagen om een keer te kijken hoe het in september tijdens de Diada toegaat. Dit gigantische jaarlijkse Barcelonese evenement op 11 september, wat in feit een terugkerende demonstratie is voor de Catalaanse onafhankelijkheid, leek me een plek bij uitstek waar traditionele muziek op haar plek is.
Dat bleek nogal tegen te vallen, maar toch heb ik het niet willen missen, toen de vele deelnemers zich om ons kleine groepje muzikanten heen schaarden en een grote dansende kring vormden.
> Hier vind je een uitgebreide impressie met filmbeelden in kleur.
Dit uitstapje is me mede mogelijk gemaakt dankzij de benefietveiling van twee deelnemers aan Trek er es Uut, waar ik heel blij mee ben.
|
|
In het Diatonisch Nieuwsblad
Enige weken geleden ben ik geknipt en geschoren door het Diatonisch Nieuwsblad. Dat heeft interviewster Mariek Hilhorst geweten! Met vier uur tot een onnoemelijke reeks aan enen en nullen gedigitaliseerde gesprekstof verliet ze later op de dag het pand.
Onmogelijk om dit verhaal kort te houden. Het leek er zelfs even op dat het een persoonlijk profiel zou worden over mijn grillige levensloop, maar gelukkig kwam de harmonica al gauw om de hoek kijken. De foto’s zijn ook heel aardig geworden.
Veel te bieden
Maar ook dit kwartaal heeft het DN uiteraard veel meer te bieden: de Verzoekhoek, waar je Mieke Smits (ja die van Doorslaande Tongen, zie boven) kunt vragen een nummer op bladmuziek te zetten, Gilbert Hoek van Dijke legt uit hoe hij zijn harmonica zelf heeft gebouwd, ja, in Nederland kun je nu al 40 jaar trekharmonicacursussen volgen, alle lof voor Trek er es Uut-docent Ollie King en ..., ach, kijk zelf maar op de website en als je het nog niet hebt gedaan: abonneren, ja!
|
|
|
|
| |