• Niet in trekzak en as blijven zitten!
Een van de hoogtepunten van het Veldhovense Trekzakfestival: het Open Podium.

Wachten op ooit

Geen evenementen meer dit jaar?

Ole Carstensen en Quentin de Beaufort gaan Keltisch tijdens het Enkhuizer Trekzakfestival van 2019.

Ja. Het blijft een vraag, maar de vooruitzichten zijn niet vrolijk. Het treffen in Enkhuizen is inmiddels al afgezegd, want het is onderdeel van de Waterweken en die gaan dus ook niet door.
Nu denk je natuurlijk het festival misschien best door had kunnen gaan. Want harmonicapspelers kunnen best 1,5 meter onderling afstand houden. Maar ja, het publiek. hè? Houden die wel afstand?
Het was mogelijk de eerste grotere manifestatie geweest in Nederland, dus zou best veel mensen hebben getrokken, terwijl het besmettingsgevaar nog niet is geweken. En we willen toch liever op een andere manier het nieuws halen dan dat we een tweede besmettingsgolf teweeg zouden brengen.

 

Het Trekzakfestival van Veldhoven biedt mooie mogelijkheden om spontaan samen te spelen. Hier probeert Tineke Lemmens de geïntubeerde trekzak van Wim Vijfwinkel (rechts) uit

Festival Veldhoven
Het volgende festival dat normaliter zou plaatsvinden is het Trekzakfestival Veldhoven (zondag 30 augustus), maar ook dat hangt natuurlijk aan een zijden draadje. Want ook dat valt niet goed met de 1,5 meter mores waar te maken: workshops zijn vrijwel onmogelijk: zeker als het ook nog regent en je dus binnen moet zitten. En hoe wil je het druk bezochte Open Podium dan realiseren? Eigelijk zal het waarschijnlijk gewoon niet toegestaan zijn. Het staat dan ook nog niet aangekondigd.

 

Altijd genoeg plek om te jammen bij Doorslaande Tongen

Doorslaande Tongen
De organisatie van Doorslaande Tongen staat ook al een tijd op een laag pitje. Een deskundige uit de medische wereld heeft ons gemeld, dat een samenkomst als deze alleen mogelijk is als er een vaccin is gevonden. Zelf twijfel ik: door de eeuwen een zijn er altijd pandemieën geweest die ook zonder vaccinatie uiteindelijk verdwenen. Maar het is niet uit te sluiten dat ook Doorslaande Tongen niet zal doorgaan, ja dat zelfs volgend jaar er zelfs überhaupt geen grote bijeenkomsten zullen plaats vinden.
 

Jammen bij zonsondergang. Dat zou toch weer moeten kunnen?
Wat kan dan nog eigenlijk wel?
Dat is op dit moment moeilijk te zeggen. Maar je kunt eigenlijk wel verwachten dat kleinere bijeenkomsten, waar de mensen wat minder op de 1,5 meter afstand hoeven te letten, wel mogelijk zullen zijn. Als voorbeeld kijk ik naar Zuid-Korea, waar de horeca nog gewoon geopend is; zelfs nog na de laatste uitbraak. Alleen de drukke bars zijn nu weer gesloten.
Gaat men hier net zo consequent te werk (die plannen zijn er) dat zou het musiceren in kleine kring zonder 1,5 meter toestanden weer mogelijk moeten zijn. Het zou een hele verlichting zijn om mekaar – al is het in kleine kring – weer te kunnen ontmoeten om samen te oefenen.

Dit jaar slechts terugblikken

Herinneringen aan Trek er es Uut

 

Tarmo Noormaa met zijn Estse lõõtspill was maar één keer op Trek er es Uut.
Ja. Trek er es Uut was het eerste grote evenement in Nederland dat moest wijken voor de virale terreur.
Ja, het mag wel bekend zijn dat dit hard bij me is aangekomen. Eigenlijk verkeer ik nog steeds in een soort van shocktoestand, waarin ik niet kan geloven dat het echt zo is.
We zullen het dit jaar moeten doen met herinneringen en het is te hopen dat het er volgend jaar alsnog van komt, opdat die herinneringen niet vervagen en je niet meer vooruit durft te kijken.
Maar met het terugblikken op de jaarlijkse mooie momenten van dit topevenement kan De Harmonicahoek je gelukkig van dienst zijn.

> Hier vind je een overzicht door de jaren heen


Oudere impressies zullen wat primitiever ogen, omdat die vanuit een ouder systeem zijn overgezet. En ook de videoresolutie uit het begintijd is ronduit suboptimaal. Maar het is in de loop der jaren stap voor stap beter geworden, door YouTube en de hogere resolutie van de digitale camera’s en zelfs de steeds betere beeldkwaliteit van de huidige smartphones. Vooral het feit dat je schermvullend video’s kunt terugkijken vind ik nog steeds ronduit verbluffend (zolang je netjes horizontaal filmt, ja!).
In deze tijd van een intelligente ophokplicht is deze mogelijkheid echt een redding!
Veel plezier met bladeren!

 

Lesgeven op afstand

Gelukkig hebben we internet nog

Ik denk dat bijna iedereen al een keer deze tijd de chatmogelijkheden heeft ontdekt. Mijn voorkeur daarvoor blijft bij de computer. Een handige tool is jitsi.org, omdat je daar voor op de pc of mac niets hoeft te installeren (bij de smartphone  heb je een app nodig). Ik kan nu bijvoorbeeld standaard een gesprek openen door en url te produceren door op de homepage op ‘See it in Action! start a Meeting’ aan te klikken: meet.jit.si/Praat-met-Eduard. Stuur me een tijd dat het schikt en mijn browser staat stand by. Zo gemakkelijk is het!

Een goed zicht op de discant bij deze les. Hier ging het me overigens vooral om het luisteren.

Les op afstand
Een van mijn leerlingen, die – evenals ikzelf - tot de risicogroep behoort, komt niet meer langs voor les. Alle reden om te kijken naar een alternatief. Jitsi werkte meteen, al moet je er wel voor waken dat je computer niet na een tijd in de slaapstand geraakt. Maar eigenlijk gaat het net zo goed - zo niet beter - dan de ‘gewone’ les, omdat we minder de neiging hebben om afgeleid te raken.
Dit opent natuurlijk nieuwe mogelijkheden: les kun je nu ook geven aan mensen die verder uit de buurt wonen.
Maar haken en ogen blijven natuurlijk. Samen spelen met iemand aan de andere kant is al een stuk lastiger. En al lijkt hij of zij zo dichtbij, je kunt niet even iemand toets draaien of de tongen even schoon blazen als er stofjes op zitten, of een houtworm of boktorlarve verwijderen. Of gewoon iemands trekzak even uitproberen.

Donaties blijven welkom - juist nu
 
Gelukkig liggen ondanks de coronacrisis mijn wisseltonige activiteiten dus niet stil. Integendeel: ik heb het drukker dan ooit.
Daarom ben ik heel blij met de donaties die ik heb mogen ontvangen na mijn vorige nieuwsbrief. Het zijn die dingen die de burger moed geven. Sommige goede gevers heb ik niet eens kunnen bedanken, omdat ik helemaal geen gegevens van ze kon achterhalen.


Bij een donatie vanaf 50 euro zal ik graag met alle plezier een aparte webpagina op De Harmonicahoek voor je aanmaken met een zelf gewenste url. Zoals duo-messingh.harmonicahoek.nl.





Je kunt deze QR-code ook kieken met je smartphone. Dan word je ook automatisch naar je bank-app geleid.

Tot de volgende nieuwsbrief of in de Groep Trekharmonica op Facebook!




Ik hoop dat ik jullie allemaal weer zie.
Gezond en al.
Waar en wanneer dan ook!







 
Copyright © 2020 De Harmonicahoek, Alle rechten gereserveerd.