|
|
Toch nog evenementen
Al die evenementen die zijn geschrapt zijn me toch rauw op m’n dak gevallen. De trekharmonica is sinds ik er enigszins op heb leren spelen mijn tweede leven geworden. Het heeft met niet alleen het plezier geboden om me muzikaal beter te kunnen uiten, maar ik heb ook zo een schat aan aardige, sociale mensen leren kennen. En dat is over de landsgrenzen heen gegaan.
Het is voor mij zo’n leuke ervaring geweest om zomaar tussen de Catalanen te duiken tijdens hun nationale feestdag in Barcelona (zie foto) en daar op mijn muziek vijftig mensen te zien dansen. Mensen die ik helemaal niet ken. Hoe ik zou moeten dansen op de Jaleo de Ferreries? Ik zou het niet weten, maar toen zag ik dus hoe het moest, terwijl tientallen omstanders filmden. Zo recent nog en toch zo ver weg.
Het idee al die evenementen voor onbepaalde tijd te moeten missen. En al die bekenden, die ik tot aan maart om de paar maanden wel weer trof in wisselende samenstelling, ik vind ik ondraaglijk. Maar wat te doen?
Enkhuizen
Ook het jaarlijkse treffen in Enkhuizen gaat niet door, omdat de Waterweek - waarvan het deel uitmaakt - is geannuleerd. Ik heb nog voorgesteld aan de organisatie het toch door te laten gaan, omdat afstand houden in de buitenlucht rondom de haven me geen probleem lijkt, maar de organisatie vreest toch frictie met de gemeente, zeker als we dan massaal ‘Vader Jacob’ zouden gaan spelen. Inmiddels is straatmuziek in Amsterdam zelfs al helemaal niet meer toegestaan uit vrees voor mensen die te dicht eromheen gaan staan. Dat zou in Enkhuizen dus ook kunnen gebeuren.
Eendagstongen
En toch zit ik te denken aan wat nog mogelijk zou zijn. Een eendagsevenement rond dezelfde periode als Doorslaande Tongen (eind november) zou toch moeten kunnen?
Daartoe is De Glind minder geschikt, vanwege de slechte bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Zelf denk ik aan een Open Podium dag, maar ik vermoed dat er toch mensen zijn die ook graag een workshop willen volgen.
Hier in Den Haag weet ik een kerkgebouw met een heel goede akoestiek in de kapel (zie foto). Dat weet ik omdat ik er zelf heb gespeeld. Daar zijn ook drie ruimtes waar je een workshop kunt houden (zie foto). Bij mekaar is de huur 580 euro (per dagdeel). In de kerkzaal kunnen dertig personen (tot voor covid-19 150 personen). Ga je uit van drie workshops van 8 personen, dan komt je uit op 580/30=17 euro per persoon exclusief de kosten voor de docent. Tel je die mee, dan schat ik het dubbele bedrag. Dit zou te doen moeten zijn.
Centrale locatie
Maar hoewel het koppelen aan een overnachting ook zou kunnen (Den Haag biedt meer dan genoeg aan musea, bijvoorbeeld), ligt het ver buiten het normale wisseltonig bereik, want de meesten spelers komen uit Zuid-, Noordwest- en Noord-Nederland. Een centrale lokatie zou handiger zijn. Ik neem aan dat de kosten dat ongeveer hetzelfde zullen zijn.
Kortom: als er mensen zijn met andere ideeën over locatie of opzet, dan is dat heel welkom.
Ergens zullen we toch een alternatief moeten bedenken om met elkaar wisseltonig contact te kunnen houden. Want hou er rekening mee dat een regulier evenement, zoals Doorslaande Tongen, Trekzakfestival Veldhoven, Trek er es Uut en Trekzakfestival Enkhuizen mogelijk voor langere tijd niet meer kan worden georganiseerd! Dus we moeten echt aan een redelijke risicovrij alternatief denken, willen we ons met onze passie regelmatig in die tijd kunnen blijven ontmoeten, om een workshop te kunnen krijgen, en om van mekaar te horen en te leren.
Voorzet
Nee, helemaal stil is het gelukkig nog zeker niet op het organisatiefont: in het Oosten en Noorden worden voorzichtig weer harmonicadagen georganiseerd. En inmiddels is in Zwolle weer een workshop4daagse gehouden op 1,5 meter onderlinge afstand (zie foto), die succesvol en zonder zorgen is verlopen.
Een mooi initiatief van Jacqueline Edeling en Annet van der Kamp, want hopelijk meer navolging zal krijgen!
Tuinoptreden
En nu we het toch over Jacqueline Edeling hebben: afgelopen zaterdag 18 juli heeft deze tot Drentse genaturaliseerde all-round balgeniste opgetreden in Achterberg: het rustorieke dorpje achter de Grebbeberg.
Jacqueline ken ik goed en bij menig optreden is ze de gangmaakster.
Ook dit optreden in de achtertuin van Miriam Roozeman was een succes. Tot vanuit Zwolle was het publiek toegestroomd. Correspondent Dick Steenbergen stak vanuit Tiel de Rijn over om er een sfeervol verslag van te maken.
Het is echt te hopen dat we ons niet te veel laten weerhouden door het beruchte virus, want het leven - waar onze trekharmonica toch een groot deel van uitmaakt - moet op de de een of andere manier toch door kunnen gaan.
|
|
|
|
|
|