• Niet in trekzak en as blijven zitten!
Zou het spoedig weer kunnen? Samenspelen zonder ingrijpen van een boa of de mobiele eenheid?

Veel initiatieven tijdens de ‘lockdown’

Uitkijken naar het echte normaal

Lieve wisseltonige,

Hopelijk verkeer je in goede gezondheid. Dat is niet zo vanzelfsprekend: velen blijken door een corona-virus te zijn getroffen, en helaas betreft dat niet het betreffende bier of de bij latino’s zo beproefde tweerijer van de firma Hohner.
Gelukkig komt de grote meerderheid er bovenop zonder veel nawerking, maar soms gaat het goed fout en daarom moeten we helaas het tegengestelde doen wat we eigenlijk zo vaak voelen: afstand houden.
 
Maar in deze tijd is er een geluk bij een ongeluk: we hebben internet, zodat we makkelijk met mekaar in contact kunnen blijven. En van die mogelijkheid wordt dan ook druk gebruik gemaakt. Niet alleen bij ons (zie de vorige nieuwsbrief), maar ook bijvoorbeeld in Catalonië, waar diverse versies van Bella Ciao in een estaffette de revue passeerden.

Dossier
Inmiddels is op De Harmonicahoek een hele verzameling aan initiatieven ontstaan om deze moeilijke tijd door te komen. Allen gebundeld in één dossier: corona.harmonicahoek.nl. Hier vind je het allemaal: van mondkapjes met harmonica-opdruk, tot een extra editie van het Diatonisch Nieuwsblad online met veel bladmuziek met uitleg op Youtube, tot de lessen van Mark Söhngen met oefenstof, tot een bijdrage van mijn steun en toeverlaat Arjen.

Trek er es Uut 2020

Een evenement van herinneringen

 

Tarmo Noormaa met zijn Estse lõõtspill was maar één keer op Trek er es Uut.
Ja, het mag wel bekend zijn dat het niet door gaan van Trek er es Uut hard bij me is aangekomen. Eigenlijk verkeer ik nog steeds in een soort van shocktoestand, waarin ik niet kan geloven dat het echt zo is.
We zullen het dit jaar moeten doen met herinneringen en het is te hopen dat het er volgend jaar alsnog van komt, opdat die herinneringen niet vervagen en je niet meer vooruit durft te kijken.
Met een terugblik kan De Harmonicahoek je gelukkig van dienst zijn.

> Hier vind je een overzicht door de jaren heen


Oudere impressies zullen wat primitiever ogen omdat zich vanuit een ouder opmaaksysteem heb overgezet. En ook de videoresolutie in het begintijd is ronduit suboptimaal, maar is in de loop der jaren stap voor stap beter geworden, door YouTube en de hogere resolutie van de digitale camera’s en zelfs de goed fotokwaliteit van veel smartphones. Vooral het feit dat je schermvullend video’s kunt terugkijken vind ik nog steeds ronduit verbluffend. Je kunt het ook rustig een mentale redding noemen in deze tijd van een intelligente ophokplicht.
Veel plezier met bladeren!

 
Enkhuizen op 1,5 meter afstand. Zou het kunnen?

Trekzakfestival Enkhuizen

Het eerste grote evenement?


Op dit moment kun je in de agenda van De Harmonicahoek zien dat veel evenementen niet doorgaan waar de mensen mekaar in het echt ontmoeten. Maar wat er in juli met de versoepelingslimiet van 100 personen staat te gebeuren is niet duidelijk. Er zijn diverse harmonicadagen, maar kun je daar echt een limiet van 100 personen handhaven? De ‘coronascores’ in juni zullen waarschijnlijk ook doorslaggevend zijn.

Trekzakfestival
Het Enkhuizer Trekzakfestival is ook een opmerkelijk fenomeen wat dit betreft. De meeste trekzakspelers kunnen zonder problemen afstand houden. Ook zelfs als koppels. Maar hoe zorg je dat het publiek onderling afstand houdt? Als het een een officieel aangemeld evenement is, zal het toch wel problemen geven. We wachten het maar af. Het zou natuurlijk een ideaal moment zijn geweest om mekaar weer voor het eerst sinds maanden weer te ontmoeten. Ik kijk nog steeds met plezier op het afgelopen jaar terug.
 
Donaties blijven welkom - juist nu
 
Uiteraard heb ik mijn uiterste best gedaan om alle initiatieven die ik tegen ben gekomen meer bekendheid te geven in de hoop dat de bezoekers van De Harmonicahoek er iets mee konden en te laten zien hoe je van de nood een deugd kunt maken. Het is dan ook vaak een hele dagtaak.
Die inspanningen zijn niet ongemerkt gebleven, want ik zie dat het sitebezoek weer als vanouds regelmatig de 200 per dag overschrijdt.

Schril daartegenover staat het teruglopen van mijn vaste sponsoren. Er was ooit een tijd dat ik er zes had. Daar zijn alleen Berend Kok en Dinie Zweverink van overgebleven. Dat zij twee mij in deze moeilijke tijden (die ook bij hun goed voelbaar zijn) zijn blijven steun, daar ben ik erg erkentelijk voor.


Gelukkig krijg ik ook regelmatig sponsorgeld binnen van mijn medemuzikanten. Soms van geheel onbekenden uit dankbaarheid omdat ze via de tweedehandspagina een geschikt instrument hebben gevonden. En vaak ook van bekenden. Het geld kan ik goed gebruiken, maar ik ben ook heel blij omdat ik het beschouw als een teken dat mijn werk wordt gewaardeerd. De reacties die er soms bij worden vermeld vind ik hartverwarmend.

Bij een donatie vanaf 50 euro zal ik graag met alle plezier een aparte webpagina op De Harmonicahoek voor je aanmaken met een zelf gewenste url. Zoals duo-messingh.harmonicahoek.nl.
Je kunt deze QR-code ook kieken met je smartphone. Dan word je ook automatisch naar je bank-app geleid.
Ik hoop dat ik jullie allemaal weer zie.
Gezond en al.
Waar en wanneer dan ook! 
Copyright © 2020 De Harmonicahoek, Alle rechten gereserveerd.