• TEEU, wat nu? • Open Podium op 14 februari, 18:00 uur
Pekka Pentikäinen uit Finland bij zijn groepspresentatie tijdens Trek er es Uut 2019
Foto: Mark Söhngen

TEEU, wat nu?


Lieve lezer(es),
Het zijn rare tijden. Een jaar geleden werkte ik nog hard aan de presentatie van de Trek er es Uut docenten op de website en tegelijk aan een aanmeldsysteem: een forse inspanning, want ik ben geen IT-er. Maar toch lukte het allemaal weer. De aanmeldingen zag ik binnen stromen.


Maar het mocht allemaal niet zo zijn. En niemand had kunnen bevroeden dat ook dit jaar Trek es Uut met geen onmogelijkheid kan plaats vinden.
 
Tussen de workshops door wordt veel gejammed en uitgewisseld.
Foto: Mark Söhngen
 
 
Waakvlam
Hobby-muzikanten hebben misschien nu massaal hun harmonica aan de wilgen gehangen en zijn gaan bingewatchen naar prachtige series op Netflix en Videoland, want wat kun je nu nog doen met je muziekinstrument?
Daar sta ik zelf toch anders in: ik mis alles wat in sociaal opzicht met de trekzak heeft te maken enorm en ik wil de vuur van het enthousiasme dat ik ervaar als ik de oude impressies van Trek er es Uut bekijk, in elk geval als vaakvlam in stand houden.
 
Greet Wuyts op een instructievideo op de website van het Diatonisch Nieuwsblad
 
Diatonisch Nieuwsblad
Dat idee wordt gelukkig door meer mensen gedeeld, maar van het inrichtend comité van Trek er es Uut - Woarum Nie - komen geen eenduidige berichten en voor initiatieven ben ik ook niet benaderd. Wel zijn er andere bij Trek er es Uut betrokkenen die met me meedenken over hoe de tijd rond Hemelvaart kan worden ingevuld om het TEEU-gevoel toch in leven te houden.
Maar ik wil voorkomen dat we in mekaars haarwater vliegen. Dus plannen doen we nog niet.
Ideeën zijn er echter zeker.


Quarantaine-editie
En eigenlijk heeft het Diatonisch Nieuwsblad maanden geleden al een voorzet gegeven. Hoewel er een tijd geen nummers zijn uitgebracht, zat de redactie online niet stil. In april al heeft ze de koppen bij mekaar gestoken om een online quarantaine editie te maken. Ze hebben een reeks docenten benaderd voor instructievideo’s, die daar enthousiast op reageerden.
Zo kun je daar op die pagina op dit moment 20 video’s mét bladmuziek bekijken van populaire docenten. Verschillende zijn al bekend van Trek er es Uut, zoals Kok de Koning,  Wouter Kuyper, Bruno Le Tron, Mel Biggs, Jan Budweis en Greet Wuyts. Hier kun je alvast je hart ophalen.
 
De bekende trap in het NEBO-complex in 1998 was een geliefde plek vanwege de akoestiek.
 

Terugblik
En als je moe bent van het oefenen, kun je je je uren vermaken met een terugblik over de afgelopen 20 jaren (en langer) op Trekeresuut.nlDe jaren vanaf 1998 dat ik deel heb genomen aan dit evenement (geen jaar overgeslagen!) zijn op volgorde gerubriceerd.
Persoonlijk vind ik het grappig te zien hoe vooral de videokwaliteit vel over been beter wordt met de jaren.
 
Nee, dat gaat nu dus niet zo. Maar hoe dan wel? Remco Sietsema met zijn workshop in 2018.
Foto: Arno Broere

Ja, maar wat nu?
Ondanks dat er voor uren, ja, zelfs dagen te vinden is op de site van het Diatonisch Nieuwsblad en in het Trek er es Uut online-archief, is er toch één groot gemis: het persoonlijk contact. Het lijkt me een leuk idee, als Trek er es Uut docenten van door de jaren heen - net als op bovengenoemde DN-pagina zich aanbieden voor een online-workshop, waarbij ze bij inschrijving - tegen betaling - een link sturen naar een nummer dat ze ingespeeld hebben en tevens de bladmuziek opsturen. Op vaste tijden kan via Zoom of een anders systeem een video-conferentie worden gehouden, waarop elke leerling om de beurt de vorderingen laat horen. Het grappige is dat op het moment dat één leerling terugkoppelt met de docent, dat andere leerlingen dan mee kunnen oefenen zonder dat dit stoort, vermits zij hun microfoon even uit hebben geschakeld (één muisklik).
Een presentatie blijft een probleem, want daarvoor heb je én een smartphone (voor je opname) én een pc of ander medium nodig (voor de weergave van de docent). Dit laatste zal waarschijnlijk helaas een brug te ver zijn.
Het is maar een idee.


Open Podium
Wat wel makkelijk is te realiseren, is het volgende Open Podium online. En dat wil ik dus ter verzachting van het gemis van de aanmelding op Valentijnsdag houden op zondag 14 februari om 18:00 uur.

Wat vroeg op de avond misschien, maar om mij niet meer duidelijke historische redenen is dit zover ik me kan heugen het tijdstip van aanmelding geweest vanaf het moment dat de aanmelding per post werd gestopt.


Aanmelden
Aanmelden graag wel eerder: stuur een mailtje naar e.bekker@harmonicahoek.nl met daarin je naam en het nummer dat je wil spelen. Als er slechts een bescheiden aantal deelnemers is, kunnen eventueel twee nummers worden gespeeld. Hou dus een reservenummer achter de hand.
Tot dusver hebben we via JitSi al twee keer een dergelijke bijeenkomst gehad, die succesvol is verlopen. Het enige dat je nodig hebt is een goede internetverbinding, een browser én een werkende microfoon en camera - beiden uiteraard in verbinding met je computer. Test dit eventueel tevoren met me uit. Nadeel van een dergelijk ‘zoom’-systeem is de mindere geluidskwaliteit van muziek. Ook kan maar één speler tegelijk zijn repertoire laten horen, dus voor jamsessies is dit niet geschikt. Maar voor een open podium dus wel.

Ik zie en hoor je graag op 14 februari!

Steun of opdrachten welkom


Hoe het nu allemaal verder gaat lopen: ik heb geen idee. Niemand eigenlijk. Alle heil wordt verwacht van de vaccinaties, maar volgens mijn eigen ontworpen vaccinatiewijzer zitten we misschien zelfs nog wel drie jaar aan deze lockdowns vast. Dat is natuurlijk niet vol te houden.

Maar misschien loopt het wel heel anders dan verwacht. De Spaanse Griep legde er na twee besmettingsperiodes ook het bijltje bij neer. Het was ineens voorbij.
Mogelijk dat na mutatie x, die wel erg besmettelijk is, maar verder niets doet, het einde verhaal is met corona. We weten het gewoon niet.


Maar in die tussentijd gaat het werk gewoon door. Wil je ook een mooie site tegen bescheiden kosten? Klik dan vooral even op bovenstaande afbeelding van mijn werksite: daar vind je ook aanbevelingen van anderen. 

   Klik of scan deze QR-code:
En donorbijdragen blijven nog steeds van harte welkom!
> Meer op doneren.harmonicahoek.nl
> Het kan ook direct

Ik hoop jullie allemaal
snel weer in levende 
lijve te ontmoeten.
Met trekzak!

Gaan we weer lekker lol maken!

Copyright © 2021 De Harmonicahoek, Alle rechten gereserveerd.
Email Marketing Powered by Mailchimp