• De stilte rond TEEU • Open Podium op afstand
• Online lessen • Opdrachten gezocht
Online Podium. Het is heel anders als ‘normaal’.  Maar toch mooi dat dit tegenwoordig kan.
Stilte bij kasteel De Berckt.
(Foto gejat bij
jankortie.nl)
___
Arsèguel in de Catalaanse Pyreneeën: ook gedompeld in sneeuw___

Alle evenementen geannuleerd of op de helling

Wisseltonige stilte

Lieve lezer/ lezeres,
Eigenlijk had ik hier een vrolijke foto willen plaatsen van de vele leuke sessies bij Trek er es Uut, maar ik kan het even niet meer opbrengen. Hoeveel tegenslag kan een mens verdragen? Mijn journalistieke achtergrond om bovenop het nieuws te blijven zitten begint me op te spelen, want er wordt niets anders dan een lockdownmisère voorgespiegeld, waar geen einde aan lijkt te komen.


Toekomst Trek er es Uut
Ook dit jaar kan Trek er es Uut dus onmogelijk doorgaan. Voor de tweede keer opeen. Toch moeten we de moed niet opgeven. Trek er es Uut is wel vaker door diepe dalen gegaan. Er zijn al plannen om de sfeer van ons grootste jaarlijkse trekzakevenement toch in ere te houden, zo goed en kwaad als het gaat.
Het zal iets online worden. Dat kan moeilijk anders. Kortom: we houden de moed er in en laten ons niet schorseneren door alle beperkingen waar we al bijna een jaar mee te kampen hebben.
Ik houd jullie op de hoogte. En hou wat ruimte in je agenda over voor 14 februari!

Maar het enige dat ik op dit moment nog van toepassing vind zijn beelden van stilte.


 
Arsèguel: 1x per jaar hét balgenhoogtepunt van Europa met accent op de trekharmonica.
                                                      Foto: Martine Lambregts
___
Arsèguel
Ook het grootste harmonicatreffen van Europa in Arsèguel –  de Trobada amb els Acordionistes del Pirineu – kon afgelopen zomer ondanks een voorzichtige poging niet doorgaan. De verlaten straten – jaarlijks altijd een decor van een muzikale zomerse kindermuziekoptocht – bieden nu ook hier slechts een sneeuwdek met een enkele voetstap. Deze stilte is echter normaal in de winter: een stilte die wel hoort bij dit compacte idyllische bergdorpje.
Dit in tegenstelling tot de drukte van de Trobada hartje zomer. Die beelden kan ik nu nauwelijks aanzien. Ik zie dan dat geweldige sfeertje waarvan ik niet weet of ik het ooit nog zal meemaken. Beelden, zo grijpbaar, maar toch zo ver weg.

Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. We moeten blijven hopen op beter.
Wat de evenementen betreft hoop ik een volgende nieuwsbrief met positievere berichten te komen. Een voorzichtige aanzet: de Stichting Volksmuziek Nederland (de stille kracht achter Doorslaande Tongen) heeft alweer drie andere locaties op het oog als opvolger van De Glind.

 

Wankele, maar succesvolle schreden naar het Open Onlinepodium
 

Helma en Ben van Messingh in actie tijdens het Kerstpodium
___
Het eerste Open Podium online bleek een succes. Alle reden om het met de Kerst te herhalen. Ook toen hebben we met het kerstthema veel plezier gehad en waren er nieuwe deelnemers.
Als ‘werktuig’ gebruik ik 
Jitsi. Het handige is dat je daarvoor slechts een webpagina hoeft te openen, je naam in te voeren en klaar is Kees. Wel moet je beschikken over een werkende camera op je computer of smartphone (daarvoor heb je een speciale app) en een werkende microfoon. Dat laatste wil nog wel eens een probleem zijn.
Ook kan ook maar één persoon tegelijk aan het woord of aan de muziek, dus samenspelen zit er niet in, tenzij je met meer mensen achter één camera en microfoon zit. Twee dames uit Leeuwarden deden dit en dat was heel leuk om te zien.

Wij gaan hier dus mee door!

In de
agenda en in de facebookgroep zal ik aankondigen wanneer het Open Onlinepodium weer plaats vindt. Je kunt het overigens ook makkelijk zelf beginnen. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.

 

Als de Mozes niet naar de berg kan..’

‘Dan doen we het online’


Als virale terreur ergens hard op de werkvloer toeslaat is het wel bij onderricht. En niet alleen bij het reguliere onderwijs. Ook trekharmonicadocenten zitten met hun wisseltonige handen in het haar.
Daarom zoeken ze naar een plan B om toch in een behoefte naar lessen  te voorzien.  Een mogelijkheid is ‘les op afstand’. 
 Uit eigen ervaring weet ik dat het soms best aardig kan slagen.

Wat ik nu ben tegen gekomen zijn vooral docenten die laten zien hoe je een bepaald nummer speelt. Het bekendste voorbeeld hier is natuurlijk Mark Söhngen.
Maar ook de Milanees Andrea Capezzuoli brengt je op deze wijze een Scala aan deunen bij.  Nadeel in zijn geval is dat dit gebeurt op een GC-trekzak: niet ‘onze’ standaardstemming. En geen gedraaide 5 binnenrij. Maar het is een genot minstens even een blik te werpen op deze uitzonderlijk blootshoofdse balgenist , die ondanks alle virale misere een goed humeur heeft weten te behouden.

In maart verschijnt er weer een nummer van het opnieuw opgestarte Diatonisch Nieuwsblad. Zou het misschien een goed idee zijn om daar de komende nummers een overzicht te plaatsen van de diverse wisseltonige lessen op afstand? Als je een abonnement neemt of al een abonnement hebt, zul je het ontdekken...

Steun of opdrachten welkom


Het is bijna overbodig geworden om hier te melden dat ik een donorbijdrage altijd zeer waardeer.

> Meer op doneren.harmonicahoek.nl
> Het kan ook direct


   Klik of scan deze QR-code:
 
Nog mooier vind ik het als ik opdrachten krijg buiten De Harmonicahoek. Webontwerp en onderhoud is altijd een prachtige uitdaging. Naast mijn heel bescheiden pensioen en dit AOW zijn die verdiensten een prettige aanvulling. Een trouwe klant is inmiddels TegelTotaal - een tijdschrift over de tegelbranche. Dat werk sluit mooi aan bij mijn achtergrond als opmaakredacteur.
Wil je ook een mooie site tegen bescheiden kosten? Klik dan vooral even op bovenstaande afbeelding van mijn werksite: daar vind je ook aanbevelingen van anderen.

Ik hoop jullie allemaal
snel weer in levende 
lijve te ontmoeten.
Met trekzak!

Gaan we weer lekker lol maken!

Copyright © 2021 De Harmonicahoek, Alle rechten gereserveerd.
Email Marketing Powered by Mailchimp