• Tweede versierpoging • Polderklanken
• Weer Open Podium onlline
Zoals bij Trek er es Uut 2017 zal het nog wel niet kunnen, maar activiteiten voor kleinere gezelschappen zouden eigenlijk wel mogelijk moeten zijn (foto: Rob Verweij)

Doorslaande tongen naar hemelvaartweekend
Zoekend naar een mini-TEEU

Hopend op evenementen die door kunnen gaan


Jammer dat dit vaccin niet werkt tegen de pandemie.
––––––––

Lieve lezer/lezeres,
In de eerste plaats wens ik je een goed 2022. Laat het vooral een jaar worden waar datgene dat we allemaal zo missen weer mogelijk wordt. Afgelopen jaar zijn veel evenementen geschrapt. Alleen bijeenkomsten met een gering aantal deelnemers konden nog doorgaan.

Op dit moment ziet het er wat beter uit. Een besmettelijkere edoch mildere virusvariant heeft het besmettingsroer overgenomen en verdringt de kwalijkere telgen van de pandemische clan. Zou het dan toch de goede kant op gaan?


Tweede versierpoging
Zoals bekend heeft de Stichting Volksmuziek Nederland inmiddels het weekend na Hemelvaartsdag (27-29 mei) vastgelegd in de hoop dat Doorslaande Tongen dan  in elk geval wel kan doorgaan. Ook dan is het weer gepland in het
voormalig klooster in Biezenmortel. Helaas zijn Mayke van den Broek (samenspel) en Wim Dictus (versieren op de trekzak) dat weekend verhinderd. Gelukkig hebben we twee prima vervangers gevonden die van versieren ook wel pap hebben gegeten. Het is duimen geblazen met deze tweede poging. Zodra we alle workshopteksten van de docenten binnen hebben gaat de inschrijving weer open. Hopelijk loopt het dit keer niet weer uit op een blauwtje...

Nieuw evenement in de Randstad?
Het blijft bij mij steken, dat de typische Trek er es Uut sfeer nu zo ver weg lijkt. Daarom wil ik toch proberen dit internationale succesnummer - zij het in heel bescheiden mate - weer terug te halen.

Liv Hallum, mijn favoriete muzikante uit Catalaanse Pyreneeën, wiens komst bij Trek er es Uut door de virale terreur me door de neus is geboord, wil graag deelnemen aan het evenement dat mij voor ogen staat. Ik zoek naar een plek waar een combinatie van kamperen, het geven van een workshop en eventueel wat luxere slaapgelegenheid mogelijk is. Ergens in de omgeving van Den Haag, zodat ik er wat makkelijker één of meer keren heen kan gaan om te kijken of die plek aan de eisen kan voldoen.

Inmiddels heb ik een locatie in de buurt op het oog: kamperen, slapen in enkele hutten of in hotels in de aanpalende satellietstad is daar mogelijk. Er is ruimte voor een workshop en de omgeving is oer-Hollands. Op die plek heb ik jaren geleden zelf eens een succesvolle harmonicadag georganiseerd (zie foto): de organisatie staat er positief tegenover en het past daar ook helemaal in de omgeving. Een restaurant bevindt zich op 7 minuten loopafstand.
Het leuke is ook dat deze plek in het Groene Hart overdag druk wordt bezocht door gezinnen met kinderen, zodat ook buitenstaanders kennis kunnen maken met de sfeer rond de trekharmonica.
Dezer dagen zal ik mijn licht er verder opsteken. Ik hou jullie op de hoogte! 


Niet de enige
Ook anderen hebben inmiddels ingezien dat kleinschalige evenementen de meeste kans maken.  Zo organiseert Wouter Kuyper twee workshops in maart en mei in Gelderland en Groningen. Ook hier is kamperen mogelijk!
En niet te vergeten de
wandelweekenden, georganiseerde door Mark Söhngen en Hilbert Post, die inmiddels al volzet zijn. Maar ook in Zwolle zit men niet stil met meerdaagse evenementen. Alles kun je vinden in de harmonicahoekagenda.
Overigens zijn er inmiddels ook hardnekkige berichten over plannen om een zuurdesembroodbakcursus te combineren met een trekzakworkshop om de stiltes tijdens het rijzen van het meel te kunnen opvullen.

Ja, we gaan weer zoomen!


Het Open Podium online van 18 december was leuk. We hebben veel bijgekletst. Ook Willem en Rita Loman - vertrouwde gezichten van Doorslaande Tongen - hebben hun schroom voor het digitale overwonnen en speelden voor hun smartphone het nummer ‘Don’t give up ’till it’s over’. En het klonk verrassend goed!

Kortom: voor herhaling vatbaar. En daartoe heb ik maar weer een datum en tijdstip geprikt: 5 februari om 20:30.
En inloggen is weer simpel als vanouds.


> Log hier in voor het Open Podium van 5 februari

> Laat je wel even weten of je mee komt doen?

Spelen is welkom, maar hoeft niet. Kijken en bijkletsen is ook prima.
 

Donaties blijven welkom


Wat de Harmonicahoek betreft heb ik het tamelijk rustig gehad. Het overzicht van de tweedehands harmonica’s, waar ik doorgaans veel werk aan heb, vertoont geen haperingen, alhoewel ik vrijwel dagelijks de chromaten uit het automatisch overzicht moet verwijderen, omdat die nog al eens zijn omschreven als ‘trekharmonica’ of ‘trekzak’.

Mooier is het als ik bij
aankondigingen van evenementen via het agendaformulier voor de Trekzakagenda ook een tekst met foto krijg opgestuurd: dan kan ik ze ook op de homepage aankondigen. Het aantal bezoekers per dag op De Harmonicahoek ligt tussen de 100 en de 200, dus succes is gegarandeerd!


BERICHT VOOR DE AGENDA
 
Berichten voor de homepage (met foto en onderschrift!) zijn dus altijd welkom per mail:

BERICHT VOOR DE HOMEPAGEDonaties
Het aantal donaties is in deze rare tijden teruggelopen. Dat is niet onlogisch, want van evenementen (en met name de verslaggeving ervan) kwam niet veel meer terecht.
Maar op dit moment trekt het dus weer aan (zie boven). Werk aan de winkel! Dan hoop ik dat De Harmonicahoek qua actualiteit weer een donatie waard is!
 
Klik of scan deze QR-code:


> Meer op doneren.harmonicahoek.nl
> Het kan ook direct


En last but not least heb ik inmiddels vier leerlingen, waaronder een meisje van 8 jaar oud. Ze speelt inmiddels de Pletwals al heel acceptabel uit haar hoofd. Ik hoop dat ik zo toch een bescheiden bijdrage kan leveren aan het in leven houden van het instrument voor de jongere generaties.
Het zijn spannende tijden en het is een uitdaging om alle werkzaamheden te combineren. Het is allemaal leuk werk om te doen, maar het vereist wel enige regie (zo heb ik op dit moment alleen maar de nacht als mogelijkheid om deze nieuwsbrief te schrijven).

Ik hoop jullie allemaal
snel weer in levende 
lijve te ontmoeten.
Met trekzak!


Copyright © 2022 De Harmonicahoek, Alle rechten gereserveerd.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Twitter
Facebook
Website