• Geslaagde crowdfunding
• Lage Landeninitiatief in de polder
De ‘geitenboerderij’ van ’t Geertje is een populaire bestemming voor gezinnen uit de omgeving.
Ook de trekharmonica is er graag gezien en gehoord; niet alleen bij de geiten.

Polderklanken!

’t Geertje wordt dagelijks bezocht door een gemengd publiek.
 
Lieve lezer(es), Polderklanken komt er aan! Een weekend harmonica spelen in het Groene Hart. Boerderij ’t Geertje is een geweldige omgeving om aan de slag te gaan met muziek uit de Lage Landen, midden in de natuur.We zijn in gesprek met een welbekende en bekwame docent om  workshops te geven. Het lijkt ons erg leuk het weekend te bekronen met een muzikale rondvaart vanaf de boerderij over sloot en plas, langs grazige weiden.
Op het terrein en in de directe omgeving zijn diverse kampeer- en  logeermogelijkheden, 't Geertje verzorgt prima maaltijden, alles kakelvers van de boerderij.Plaats: Boerderij 't Geertje, Zoeterwoude
Datum: zaterdag 13 en zondag 14 mei 2023
Niveau: niveau 2-3 gevorderd
Docent: wordt binnenkort bekend gemaakt


Aanvullende informatie over het programma en de kosten volgen spoedig, maar laat ons gerust weten als je interesse hebt en noteer ‘Polderklanken’ vast in de agenda van 2023!

Veldhoven heeft weer uitgepakt

De band ‘Begane Grond met John Meulendijks was een van de vele succesnummers van het Veldhovense Trekzakfestival.
 

Het trekzakfestival in Veldhoven heeft de coronaban doorstaan.
De 24ste september ging het ook hier weer helemaal los. Twee workshops, een mini-optreden van de docenten en een open podium. En het paste wonderwel allemaal in die ene dag. Hoe ze het voor mekaar hebben gekregen, had ik graag willen meemaken, maar ik had onverwacht een andere morele verplichting, die ik nét iets belangrijker vond.

> Hier vind je de vele impressies 

Weerbestendige Vlaggenwacht

Spelen tegenover de Russische ambassade met mijn ‘nieuwe’ Hohner
 
Inderdaad, ik sta nog steeds elke avond om kwart voor zes bij de Russische ambassade de demonstratie van de #Vlaggenwacht met muziek te ondersteunen en als de ‘goede’ Russen demonstreren dan ben ik er zeker bij. Daarbij maakte ik mij wel zorgen of mijn fraaie Parigi-harmonica wel tegen de weersomstandigheden zou zijn opgewassen.

Hohner club

Gelukkig kwam de redding uit Friesland. Daar bleek dat een van de hoogste dieren op harmonicagebied al een tijd lang zijn Hohner Club IIIB te koop had staan. Met Dat instrument had hij zonder problemen buiten gespeeld bij -15ºC.
Een bijzonder nobele geste van hem was dat hij zijn prijs verlaagde en het instrument persoonlijk bij mij langs bracht. Vooral omdat Frans Tromp hem persoonlijk op het hart had gebonden het instrument nóóit van de hand te doen vanwege zijn mooie klank.

Meer mogelijkheden

Ik heb de trekzak in dankbaarheid aanvaard. De Hohner Club IIIB C/F is bijna 2x zo zwaar als mijn Parigi, maar biedt meer mogelijkheden door twee registers: eentje om een lagere octaaf in te kunnen zetten en de andere om de tweede stem - oftewel de zweving - uit te schakelen.
Beide opties zijn me zeer welkom, omdat ik sommige Oekraïense nummers in het hoge octaaf speel en sommige muziekstukjes juist mooier zijn zonder zweving.
De registers zijn in- of uit te schakelen door een paar listige schuifjes achter de knoppen. Ook heeft het instrument een derde rij met handige knoppen, zoals de halve tonen, die bij de tweerijers helemaal bovenaan zijn te vinden. Dit lijkt makkelijker, maar is voor mij even stevig wennen: je grijpt veel sneller mis naar die rij als je juist een knop op de tweede rij wilt pakken.

Touwtje

Je ziet het allemaal op bijgaande foto. Het gele koordje is nodig omdat de makers van de draagriemen er niet vanuit gaan dat je ook slechts met één riem kunt spelen, zoals ik doe. Dan is de standaardriem gewoonlijk te kort. Dit touwtje - onzichtbaar als je speelt - biedt dan uitkomst. 
Met deze harmonica kun je me dus dagelijks aantreffen bij de Russische ambassade in Den Haag rond 17:45 uur. Slechts een enkele keer niet als ik een weekend weg ben, of rond die tijd ben verhinderd en wat eerder op de dag speel.

Donaties blijven welkom

Dat ik deze harmonica heb kunnen aanschaffen is te danken aan de vele donaties die ik heb mogen ontvangen van de mensen die deel uitmaken van de #Vlaggenwacht. Die donaties hebben echter niet het hele aankoopbedrag opgebracht. Mede daarom blijven donaties altijd welkom.

Klik of scan deze QR-code:> Meer op doneren.harmonicahoek.nl
> Het kan ook direct

Marktplaats

Het onderhoud van de site vergt veel tijd. Zo hebben wij onlangs veel tijd gestoken in het bijschaven van het harmonica-overzicht op Marktplaats. Daar waren de laatste tijd maar een stuk of 30 exemplaren te zien en vaak moest ik daar de chromaatjes ook nog uit zien te filtreren.
Kortom: de hoogste tijd om de  boel op de schop te gooien. Naar herschrijving van het script en het toevoegen van extra filteropties voor de chromaten zijn er nu dagelijks rond de 90 trekharmonica’s te bekijken.

Steiers

Opvallend is het grote aantal steiers dat wordt aangeboden. Heeft iemand daar een verklaring voor?

Maar niet alleen donaties zijn belangrijk voor het instant houden van deze website, ook moet die behalve tweedeshandsjes wel wat meer te bieden hebben. En daar kun jíj ook een bijdrage aan leveren. Bijvoorbeeld door wisseltonige evenementen in je omgeving aan te melden voor de agenda -of uitgebreider- als persbericht voor de homepage mét foto en foto-onderschrift.
Dat mag natuurlijk ook een ander bericht zijn dat voor trekharmonicaspelers van belang is -zelfs als het helemaal geen vrolijk bericht is. Zo zijn sinds het ontstaan van De Harmonicahoek helaas veel bekende en geliefde medemuzikanten van ons heen gegaan. Maar dankzij de herinneringen op de deze site kunnen ze toch weer even tot leven worden gelezen.
We hebben dan ook al jaren een pagina met aandacht voor hen:
> im.harmonicahoek.nl Blijf dus vooral schrijven en attendeer mij ook op zaken die ik zelf nog niet heb opgemerkt.
BERICHT VOOR DE HOMEPAGE

Mocht je zelf ook nog een suggestie hebben voor een overzicht of iets anders, laat het me rustig weten.
Ik hoop jullie allemaal
snel weer te ontmoeten.
Met trekzak!
Waar dan ook!

 

Copyright © 2022 De Harmonicahoek, Alle rechten gereserveerd.
Twitter
Facebook
Website