• Polderklanken klonken goed
• Doorslaande Tongen: aanmelden snel mogelijk
De eerste Polderklankenworkshop met Mark Söhngen bleek buitengewoon geslaagd. (Foto: Reina)

Balgend bij de beestenboel

De Polderklanken klonken goed

Lieve lezer(es),
Het workshopweekend bij Boerderij ’t Geertje aan de noordelijke buitenrand van Zoetermeer is buitengewoon goed bevallen. En dat niet alleen vanwege het onverwacht prachtige weer. Deze boerderij oude stijl met koeien in de wei, loslopende kippen en pauwen, geiten, varkens en pony’s zorgde voor een sfeer waarin wij ons met onze traditionele instrument buitengewoon thuis voelden. Mark Söhngen als docent heeft daar aan bijgedragen met een keuze uit zijn repertoire van Nederlandse en Vlaamse bodem.

Met een avondwandeling kon de landelije sfeer  van het Groene Hart in alle stilte worden  opgesnoven.
(Foto: Eduard)
 

Heel betaalbaar

De twee meiden die ’t Geertje bestieren hebben zich heel soepel opgesteld. Met 150 euro is het weekend ook heel betaalbaar geweest: alleen voor het kamperen en eten moest extra worden gedokt, maar dit was niet verplicht. Mensen die thuis hebben overnacht (we hadden cursisten uit Den Haag en Leiden) of er de voorkeur aan hebben gegeven zelf voor het ontbijt te zorgen waren dus heel goedkoop uit. En de overnachtingskosten op het kampeerveld waren met 8 euro per nacht per persoon ook wel te dragen.
Geen wonder dat het weekend eind vorig jaar al bijna volzet was.
Het ontbijt met producten van eigen boerderij beviel prima en dat gold ook voor het diner op zaterdagavond (pasta) met geitenijs van de boerderij toe.
 

De boottocht bood ook een kans om bezoekers van ’t Geertje kennis te laten maken met de trekharmonica.
(Foto: Mark)
 

Wandelen

En zaterdagavond was er ook nog even tijd voor een wandeling in het hier nog tamelijk pure weide- en waterlandschap van het Groene Hart met wat jammen en kletsen.

Boottocht

’t Geertje ligt aan het water. Naast kanoën of roeien kun je ook mee met een platbodem voor een rondvaart langs de rand van het Groene Hart, waarbij ook een stukje Vliet wordt meegenomen. Een deel van ons heeft voor die laatste optie gekozen, waarbij het mogelijk was om het publiek van de meevarende dagjesmensen ‘balgelijk’ te vermaken.

Tot volgend jaar!
(Foto: Eduard)

Gecharmeerd publiek

Het weekend is dus uitstekend bevallen. En het vele publiek dat de boerderij dagelijks bezoekt – vaak ouders met jonge kinderen – was wel gecharmeerd van de muziek van de trekharmonica, die hier zo goed past.
De waterrecreatie en de totale sfeer van deze boerderij zijn prima voor een weekend als dit. En dat helemaal met zulk mooi weer als tijdens dit ‘Polderklanken’ weekend.

Het is zeker voor herhaling vatbaar. Voor mensen die ook willen kanoën of wandelend of fietsend het Groene Hart willen verkennen loont het zeker de moeite om een paar dagen eerder te komen of om er een paar dagen aan vast te plakken.
Dus, wie weet, tot volgend jaar!
 

> Hier meer impressies van dit weekend

Maar hoe staat het nou
met Doorslaande Tongen?

 
Eigenlijk staat het helemaal goed. Reeds op 26 april hebben wij het docentenaanbod rond gekregen.
Dan is het wachten op de Stichting Volksmuziek Nederland (SVN). Zodra die het aanbod van de workshops op haar site heeft geplaatst, doe ik dat ook op De Harmonicahoek.

Ook in de Beukenhof – het nieuwe thuishonk van de SVN – bestaat de kans om ander publiek kennis te laten maken met de trekharmonica, zoals in 2022, toen corpsleden uit Delft het bij ons pas echt gezellig vonden.
 

Cursuskosten

Maar de SVN worstelt nog met de mogelijkheid om de cursuskosten zo laag mogelijk te houden, al zal er toch sprake zijn van een een stevige verhoging: onze nieuwe locatie – De Beukenhof in Biezenmortel – rekent een veel hoger tarief.
Als het een beetje meezit zal volgende week het aanbod met de cursuskosten online komen te staan.
Voordeel van het lange wachten is dan natuurlijk wel dat je alvast kun beginnen met sparen ...

Kopij belangrijker dan donaties

De donaties die ik ontvang doen me altijd goed. Ik doe dan ook mijn best de website up to date te houden, zodat ik die giften ook echt verdien.
Op verslagen ben ik ook dol. En de bezoeker van De Harmonicahoek ziet ze graag. Schroom dus niet om mij een verslag te sturen, al is het taalkundig niet perfect. Ik corrigeer wel als het nodig mocht zijn. Vooral foto- en videowerk stel ik op prijs, maar wel graag met verklarende tekst of onderschrift: dat maakt beeldmateriaal veel informatiever.
Noud Martinali uit het Limburgse Kronenberg is zal vermoedelijk de laatste Nederlander zijn die nog lepelbassers
heeft gebouwd.
 
Onlangs kreeg ik bijvoorbeeld weer een uitgebreid fotoverslag toegestuurd door een kennis van Noud Martinali, waarin je al zijn geproduceerde balginstrumenten ziet en ook hoe een van zijn lepelbassers wordt geconstrueerd.
Aan zo’n artikel met tientallen foto’s moet echt stevig worden geklust om het publicabel en leesbaar te maken. Dan is het altijd wel spannend wat degene die de tekst en de foto’s heeft aangeleverd ervan vindt. “Prachtig gedaan! Complimenten!” was de reactie, dus dat zat wel goed.
Dus schroom niet om dergelijke verslagen toe te sturen. Niet alleen ik, maar vooral de bezoekers van de website zijn er enthousiast over.
En denk er ook aan om agenda-items aan te leveren. Behalve het overzicht van de tweedehandsjes wordt ook het overzicht van de wisseltonige evenementen ook heel vaak door de bezoekers opgezocht.


BERICHT  VOOR  DE  HOMEPAGE

BERICHT  VOOR  MIJ

Ben je tevreden over De Harmonicahoek? Dan is een donatie altijd welkom!

Klik op of scan deze QR-code voor een donatie:

> Meer op doneren.harmonicahoek.nl
> Het kan ook direct

Ik hoop jullie allemaal
snel weer in levende 
lijve te ontmoeten.
Met trekzak!

Copyright © 2023 De Harmonicahoek, Alle rechten gereserveerd.


Twitter
Facebook
Website