Iedereen heeft het fenomeen balfolk al eens gezien ’s avonds op de TEEU-bals, maar wat betekent het nu voor de muzikant om voor dansers te spelen?
In deze workshop gaan we aan de slag met die vraag.
Onderwerpen die dan aan de orde komen zijn: wat is welke dans en hoe hoor en speel je dat? (natuurlijk hoort begrip van de basisbeweging van de dansen daar ook bij); wat maakt een serie noten tot een compleet dans-arrangement en hoe houd je dat interessant voor de danser, de luisteraar en jezelf.
Het lijkt me een mooi streven om naar een optreden op het bal 's avonds toe te werken toe te werken.
Wouter Kuyper (1978) is sinds zijn 10de jaar al bezig met de volksmuziek. Eerst met blokfluit, daarna met doedelzak, en vervolgens sinds zijn 15e ook met de trekharmonica. Na vele stages (en de daarbij behorende nachten) gevolgd te hebben, onder andere in Gooik (BE), St. Chartier (FR) en ‘Trek er es Uut’ en ‘Schier’ in Nederland, is hij met de Nederlandse Balfolkband ‘Lirio’ begonnen die nu regelmatig optreedt op balfolks in binnen- en buitenland.
Ook speel hij in Geselscap Goet ende Fyn (middeleeuws en andere oude muziek) en speelde hij in Laroux (Nederlandstalige poppy-folk) en in Tjane (Oud-Nederlandse Pop-folk). De afgelopen jaren is hij steeds meer les en workshops gaan geven, zowel voor trekharmonica als voor samenspel (verschillende instrumenten), onder andere bij Trek er es Uut en de Stichting Volksmuziek Nederland (SVN).
Momenteel geeft hij trekharmonicales bij de trekharmonica-vereniging Amsterdam (THA), aan de trekzakacademie in Nieuwegein en in Zwolle. Ook geeft hij doedelzakles bij de stichting Draailier en Doedelzak. Hij geeft ook privéles aan huis, in Utrecht.