verder terug begin
Beginners, begonners en herbeginners op CF

 

Lieneke van der Veen

4. Beginners, begonners en herbeginners

We gaan bezig met de basis van het spelen op de trekharmonica. Daarbij komen meerdere zaken aan bod: Hoe hou je je instrument vast, hoe speel je op een goede manier de baspartij, hoe ga je om met je luchtknop, wat is een slimme vingerzetting etc. Kortom allemaal zaken die je helpen om je instrument beter te leren beheersen. Daarnaast verdiepen we ons in de manieren die er zijn om op een effectieve manier een nieuw stuk aan te leren en daarna 'los te komen' van het papier.

En.... misschien wel het belangrijkste: Wat is voor jou een ontspannen houding tijdens het spelen. Als je ontspannen speelt geeft dat een plezierige controle over je instrument. En heb je controle, dan voel je je zeker als je speelt en leer je gemakkelijker en met plezier nieuwe melodieën aan. Dáár gaan we mee aan de slag!

We spelen een mix van stukken uit verschillende windstreken. Dat kan een mooie dromerige Finse wals zijn, een vrolijke dans of een bijzonder Oost-Europees nummer. Omdat ik eigenlijk altijd meer muziek bij me heb dan we kunnen behandelen, beslissen we met elkaar, ter plekke, welke stukken we aan bod laten komen. Daarnaast wil ik graag met jullie 1 of 2 stukken, op een laagdrempelige manier, meerstemmig gaan spelen. Het is altijd weer verrassend en verfrissend hoe je op een heel eenvoudige manier iets kunt toevoegen aan een nummer met een 2de of evt. 3de stem.

We leren de nummers van papier (notatie: notenschrift in combinatie met knopnummers), maar zullen ook zeker buiten het papier om, ons instrument verkennen.
Deze workshop is voor beginners die beter willen leren spelen, maar zeker ook voor muzikanten die langere tijd niet hebben gespeeld en de draad weer willen oppakken. Stukken in 2-, 3-, en/of 4-kwartsmaat.

Ik heb altijd piano gespeeld en een klassieke opleiding gehad. Begin jaren '90 kwam ik via het Skűtsjesilen in aanraking met de trekharmonica. Dat was de oplossing, want ik woonde inmiddels op een schip en had daar geen ruimte voor een piano. De trekharmonica is voor mij niet meer weg te denken en helemaal mijn instrument.
Ik geef al jaren met veel plezier les bij meerdere clubs en muziekscholen. En geef daarnaast privéles en losse workshops.
 

Ik speel graag samen met andere muzikanten en heb een brede smaak: Speel graag Iers (met name de eenrijers), muziek van de Balkan en Rusland, Klezmer maar ook zeker Franse dansmuziek. En.. ben altijd in voor nieuwe dingen. Want er is nog zoveel te leren!! Ik gebruik de harmonica ook graag voor het begeleiden van nummers op akkoorden.
Dit voorjaar komt mijn eerste muziekboek voor Trekharmonica uit. Het wordt een boek met meerstemmige stukken, met stemmen op verschillende niveau's. Zodat beginners en gevorderden gemakkelijk kunnen samenspelen.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Trek er es Uut       > 2012         > Workshops           > (Her)Beg(i)(o)nners

Google Analytics Alternative