Geheel in overeenstemming met het warme klimaat was de ’nieuwe’ workshop van Kok de Koning. Hier drie van zijn leerlingen, allen met een trekzak van deze enthousiaste leermeester van de TexMex en andere zuidelijke diatonische sferen.
  • Geheel in overeenstemming met het warme klimaat was de 'nieuwe' workshop van Kok de Koning. Hier drie van zijn leerlingen, allen met een trekzak van deze enthousiaste leermeester van de TexMex en andere zuidelijke diatonische sferen.
Foto: Lia

Weer eens wat anders

'Groesmegen', een aardig compromis tussen Groesbeek, waar het jaarlijkse 'Trek er es Uut' treffen rond Hemelvaart begon en Nijmegen, waar deze ultieme happening nu wordt gehouden. Het is weer voorbij en velen hebben gezwoegd, maar toch genoten en zeker niet alleen van het weer.

28 mei - 1 juni 2003
door Eduard Bekker

Er waren weer een fors aantal nieuwe workshops. Zoals die van Irina Sarolea, die al een flink aantal jaren als docente in de provincie Zuid-Holland aan de weg timmert.
In haar workshop werkte ze aan twee eigen composities en verder werd er fors geoefend met als doel: muziek maken op het instrument (i.t.t. tot wat men doorgaans denkt een verhaal apart), de relatie tussen de dans en de muziek èn de relatie tussen de danser en muzikant.

Spitsbergen

Helemaal uit Spitsbergen kwam Aaste Kveseth ingevlogen. Ze verving haar Noorse landgenoot Bjørnar Haugen, die gedwongen was om thuis te blijven wegens klachten die verdacht veel op diatonische rsi lijken.

Heel bijzonder ook was Harriët de Jonge. Afkomstig uit Ten Boer in Groningen aanmerkelijk dichter bij huis, maar dat geldt niet voor haar specialisme: de Baskische muziek. Als 19-jarige zal zij waarschijnlijk wel de jongste docent van 'Groesbeek' zijn. Haar kleine, maar enthousiaste groep toonde zich echter heel tevreden over haar lesgeven.

Brain Peters
  • Brain Peters
Foto: Gerry de Bont

Ook Brian Peters was nieuw, althans in Nijmegen. Een onopvallende Brit, maar voor de bezoekers van 'Muziek zonder Grenzen' op Schiermonnikoog geen onbekende verschijning. Op de groepenpresentatie maakte hij met zijn slow air zoveel indruk, dat sommige toehoorders na afloop een zucht slaakten.

TexMex

En last but not least Kok de Koning. Het was de eerste keer dat in Groesbeek de TexMex aan bod kwam. Opmerkelijk van deze muziek is het stoeien met de tweeklanken en loopjes, die van deze tweeklanken gebruik maken. Niet zozeer het duw- en trekeffect, wat de trekharmonika doorgaans als grootste kenmerk heeft, maar het feit dat de knoppen op een trekharmonika voor deze tweeklanken relatief dicht bij elkaar liggen maken deze muziek aantrekkelijk voor de trekharmonika.
Voor veel van de cursusten was dit werken met tweeklanken iets heel nieuws en dat maakte voor hen de groep extra pittig. Maar desondanks ziet het er naar uit dat Kok volgend jaar weer op een schare trouwe al dan niet nieuwsgierige cursisten kan rekenen.

Kindergroep maakte reclamefilmpje

De Harmonicahoek

2003
‘Hollywood’ was het thema van Trek er es Uut 2003. Er werden door de drie kindergroepen diverse filmpjes gemaakt: slapstick, reclame en een heuse detective.

> Meer

Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Trek er es Uut       > Archief         > 2003

Google Analytics Alternative