Toos Kraeima, die de honneurs voor de door ziekte gevelde organisator Frans Tromp moest waarnemen, was heel tevreden, alhoewel ze op iets meer bezoekers had gehoopt dan de ruim 200 die de tweejaarlijkse Harmonicabeurs in Nieuwegein bezochten. Maar kwalitatief was het helemaal ok.
De toegestroomde liefhebbers, die soms deel lijken uit te maken van één grote familie, konden zich laven aan de optredens, het uittesten van de diverse trekkasten, het kopen van cd’s t-shirts en bladmuziek, het volgen van worshops (nieuw) het leggen van contacten met de redactie van Klank en het Diatonisch Nieuwsblad, of met de sitemakers en software-experts, want zelfs bij de ‘archaïsche’ trekzak rukt de computer op.
Mieke Smits, Wietse Pathuis, Peter Pot & Arie van Lienen met op bas Philip Baumgarten, Jet Zoon uit Wageningen, Wouter Kuyper (Lirio) met op gitaar Sander v/d Schaaf, Bas v/d Poll (Cajun Company) en Greet Wuyts met op doedelzak Jan Leeflang, zij verzorgden de optredens in de centrale hal.
Nieuw waren de workshops. Zijn waren goed gevuld en dat was ook logisch met docenten als Wouter Kuyper, Greet Wuyts:, Ad Kwakernaat:, Arie van Lienen: en Mark Söhngen (“Voor iedereen die het wel eens wil proberen, of het al eens geprobeerd heeft maar het lukte niet, voor iedereen die denkt dat het nooit zal lukken, voor iedereen die het al 40 jaar niet meer gedaan heeft”). Voor deze workshop konden ook harmonica’s worden geleend.
Vanaf de opening om 11.00 uur tot de sluiting om 17.00 uur bleef het volle bak.
De Harmonicainfobeurs mag beslist tot één van de grootste succesdagen op diatonisch gebied in Nederland worden gerekend: je kunt praktisch van elke bouwer en koper wel een paar trekharmonica’s uitproberen, om tot een goede keuze te komen.
Opmerkelijk waren de verdeelde meningen over de goedkoopste exemplaren uit Tsjechië en China (rond de 300 euro), van ‘kunnen direct na aanschaf al terug voor groot-onderhoud’ tot ‘nooit problemen’. In elk geval was onze eerste indruk dat alle goedkope instrumenten, die werden getoond er - zeker voor beginners - mee door konden.
Maar vooral waren de oordelen over de Weltmeisters en de nieuwere Hessmühlers onverminderd positief, maar de prijzen daarvoor zijn dan ook wel fors te noemen (vanaf rond de 700 euro). Dit vooral ten opzichte van de Hohner (m.n. de Goudbrand), die aan populariteit lijkt in te boeten, door de verminderde (geluids-)kwaliteit sinds de apparaten in China worden gefabriceerd.