Op de site zijn diverse documentaires, langere impressies door professionele media en al dan niet kortere films te vinden. Hier vind je een overzicht van de artikelen, waarin tevens de betreffende video is te vinden.
Dankzij de moderne verworvenheden, zoals het grote computerscherm en – beter nog – de flatscreen tv met intenetaansluiting is het nu ook mogelijk lekker onderuit op de bank met een witbier of een goed Ierse whisky van deze films, documentaires en impressies te genieten.
dinsdag 18 augustus 2020
De Vlaming Patrick Janssens is accordeonspecialist en in zijn branche van alle markten thuis. In een docu van meer dan uur vertelt hij uitgebreid en inzichtelijk over de geschiedenis van de balginstrumenten, waarbij ook de harmonica de revue passeert.
Wil je weten wat een trekharmonica nou onderscheidt van de accordeons die je meestal tegen komt? Na bijgaand filmpje weet je het. Daar zie je ook een greep uit de diverse landen en streken waar het instrument populair is.
> MeerIn Catalonië vindt de trekharmonica gretig aftrek bij jongeren. Ook bij hun streven naar hun eigen koers binnen Spanje duikt het instrument regelmatig op. Impressies uit Arsèguel, Seu d’Urgell en Barcelona.
> Meerzondag 5 januari 2020
Het kan soms raar lopen: via iemand die ik nog ken van Omroep West belanden bij een Bredase omroep, die bijna veertig minuten lang veel aandacht besteedt aan Louisiana en de plaatselijk muziek, dankzij een fotoboek van een lokale fotograaf.
vrijdag 25 oktober 2019
Niet alleen Heleen Rook uit Overijssel heeft zich op de evangelische diatonie gericht. In Friesland bestaat al tien jaar een ensemble met dit repertoire: Trekzakclub ‘Krekt Oars’ uit Noardburgum.
vrijdag 17 augustus 2018
De NPO zoekt met het programma Klassiek viert de zomer naar het zomergevoel. Het wordt gevonden in een boomgaard ergens in Nederland. Ik vermoed ergens ten zuiden van Utrecht. Rossini is een inspirator van de pianiste Celia García-García. Een van zijn nummers is geïnspireerd op de Italiaanse tarantella.
zondag 1 mei 2016
De VPRO-televisie pakt cultuur en actuele thema’s vaak heel anders aan dan andere omroepen. Dat geldt ook voor de muziek. Regelmatig heeft de omroep dan ook aandacht voor de trekharmonica. Op 1 mei ging die uit naar het Duo Belem. Dat zijn Didier Laloy en Kathy Adam. Ze vormen een duo met de opmerkelijke combinatie van trekharmonica en cello.
dinsdag 9 februari 2016
Een studie als een reisverhaal over Cajun en Creoolse muziek en cultuur. Vastgelegd omstreeks 1972: een mytisch land, haar bevolking, hun oud-Franse taal en niet in de laatste plaats hun opmerkelijk muziektraditie.
zondag 7 februari 2016
Qua naam zou je het misschien denken, maar Fleur is in dit geval geen hockeymeisje. Ze heet voluit Fleur de Jong en is een reportster van een lokale Friese omroep die op zoek naar mooie verhalen uit de regio. Dan móet je ook haast wel een keer tegen de trekharmonica aan lopen.
zondag 7 februari 2016
Bij de VPRO-televisie stond het het weekend van 6 en 7 februari in het teken van de accordeon. Daar ontbrak uiteindelijk de wisseltonige variant ook niet, zij het in de Ierse stemming. David Munnelly gaf er acte de presence, samen met zijn kompaan en landgenoot Shane McGowan op de gitaar.
2002 - 2004 en 2004
Het festival van Saint Chartier was jarenlang een ontmoetingsplek voor iedereen in Europa die gegrepen was door traditionele muziek.
zondag 26 juli 2015
Het was in 2006 dat Enkhuizen 650 jaar stadsrechten vierde. Enkele enthousiastelingen rond de trekzak besloten ook een Trekzakfestival op te zetten. En dat met zoveel plezier en succes dat dit jaar al weer het 10e festival achter de rug is.
vrijdag 31 juli - maandag 3 augustus 2015
In wezen is het jaarlijkse trefweekend van de balginstrumenten (vooral de trekharmonica) in het schilderachtige plaatsje Arsèguel in de Catalaanse Pyreneeën elk jaar vrijwel gelijk. Maar sinds ik het een keer heb meegemaakt wil ik er graag weer een keer heen.
oktober 2014
Regelmatig doe ik mee aan de Parels van de Haagse Vruchten-, Bomen- en Bloemenbuurt en de Vogelwijk. Dan kunnen mensen bewoners bezoeken en hun hobby’s bewonderen. In mijn geval is dat dus de trekharmonica.
Van 25 - 27 juli 2014
‘Trobada amb els acordionistes del Pireneu 2014’ heet het evenement in de Pyreneeën waarvoor Cati Plana mij uitnodigde tijdens Trek er es Uut. Van het bezoek heb ik geen spijt gehad. Wat een prachtig dorpje! Wat een vriendelijke mensen: van oud tot jong! Wat een heerlijk weer en ongedwongen sfeertje. En wat een muziek! Het hele dorp is in de ban van de trekzak: tientallen spelers uit de wijde omgeving zijn uitgenodigd.
18 - 25 maart 2019
In Engeland gaat volgend jaar maart weer een cursus ‘bouw zelf je harmonica’ van start onder leiding van Emmanuel Pariselle. Geef je tijdig op, want de cursussen zijn altijd snel volgeboekt.
zondag 26 januari 2014
Achter elk muziekstuk op de trekzak zit een verhaal. Cursisten van Carl Erik Lundgaard Jensen zijn hier maar al te bekend mee. Maar ook de bespeler zelf heeft zo zijn geschiedenis. Daarom is het volgende initiatief ook zo leuk: een serie levensverhalen van muzikanten uit de volksmuziek. Frans Tromp deed de aftrap in het Groningse Platformtheater.
woensdag 18 september 2013
Dankzij trekharmonicaspeler Hennie Bouwman stuitte ik op Facebook op een documentaire over het ontstaan van de TexMex. In 1986 volgde antropoloog Robert Boonzajer Flaes het spoor vanuit het Salzurgerland.
zondag 28 juli 2013
Er zijn veel trekzakevenementen in Nederland door het hele jaar heen. Maar het jaarlijkse trekzakfestival in Enkhuizen spant in één opzicht toch wel de kroon. Heel de historische binnenstad wordt soldaat gemaakt door de wisseltonige brigade. Muziek tegen een achtergrond die helemaal klopt!
donderdag 29 november 2012
Zeker voor wie Marinette Bonnert en Pere Romaní kennen is dit een leuke reportage, maar ook voor anderen is het fijn om te zien dat in Catalonië hun muziek ook bij de jongeren in de smaak valt.
2006
Trekharmonicaverkoper Berend Kok uit het Groningse De Wilp bezocht in 2006 Italië. In Hij legde zijn belevenissen met de camera vast.
woensdag 20 januari 2010
Het went nooit. Een trekharmonica, die accordeon wordt genoemd. Maar je kunt het de vertalers niet kwalijk nemen: het ding wordt in het Engels nu eenmaal echt ‘accordion’ genoemd. Maar een hoofdrol in de licht surrealistische roadmovie Los Viajes del Viento van Ciro Guerra is toch echt weggelegd voor een tweerijer; zo op het oog een met een apart motief beplakte Hohner Goudbrand.
2 april 2010
Ik zag onlangs een aflevering van Het Uur van de Wolf, op 2 april, over de wereld van Charlotte Mutsaers. Nederlands schrijfster, die kort geleden de P.C. Hooftprijs voor haar oeuvre ontving. Een bijzondere vrouw, die bijzondere boeken schrijft!
Het 7 minuten durende kleurenfilmpje ‘Tulips Shall Grow’ uit 1942 is een opmerkelijke prestatie met een symboliek, die tekenend was voor dit oorlogsjaar. Opmerkelijk als je bedenkt dat die vele decennia is gemaakt voor de computeranimaties van Pixar, maar bijna met hetzelfde effect, terwijl het gewoon een film is gemaakt met poppetjes, waarvan de bewegingen beeld voor beeld werden vastgelegd.
> MeerDonderdag 17 mei 2007
Het was een hele verrassing, de eerste ‘werkdag’ van Trek er es Uut 2007, donderdag 21 mei. TV Gelderland verslaggeefster Sonja Booms bezocht de workshops en Mark Söhngen was gaarne bereid wat meer over het instrument te vertellen. Ook de deelnemers van jong tot iets minder jong kwamen aan het woord.
zondag 17 september 2006
We hebben al eerder bericht over het uitje van onze Haagse jamgroep op 17 september. Met de boot van een van onze jamsters lieten we de vele pleziervaarders rond de Vliet tussen Leiden en Voorschoten in het voorbijvaren kennis maken met de trekharmonika.
woensdag 3 maart 2004
Zou het een begin zijn? Woensdag 3 maart kreeg ik de kans om de Gooise Matras eens uit te proberen. In het kader van het thema ‘straatleven’ was voor de uitzending van KRO’s DolceVita naarstig gezocht naar een straatmuzikant. Internet bracht de oplossing, omdat op deze site een artikel uit het Diatonisch Nieuwsblad over het reilen en zeilen van de straatmuzikant was te vinden.
dinsdag 16 maart 1993
In de jaren ’90 was er een internationale opleving gaande van de trekharmonica. Er was een groeiende markt voor en er op meer plaatsen in Europa legden kleine zelfstandigen zich toe op de bouw. Ook diverse Nederlanders bleken zich op het ontwerpen en maken van de diatonische accordeon te hebben toegelegd.