Niet te laat naar bed, veilig over straat als je naar huis gaat, ontspannen muziek, ontspannen sfeer. Het is een kleine selectie, maar jongeren ontdekken het plezien van BalFolk, zelfs in Den Haag.
De FolkBals, waarvan de eerste in Den Haag werd gehouden in oktober 2007, trekken een heel gemengd publiek. Maar we zouden bijna zeggen: trokken. Want jongeren zijn nu veruit in de meerderheid. De muziek is altijd live. In het spelende gezelschap ontbreekt zelden of nooit een harmonicaspeler. De muziek wordt gevormd door al dan niet traditionele deunen.
De dansen zijn meestal wel traditioneel: wals, andro, mazurka’s, scottishen en bourrées. Zo ook de muziek van Melusiien op zondag 19 april: hun repertoire is geworteld in de Franse-, Vlaamse-, Engelse of Ierse traditie, maar heeft een eigentijds geluid.
Marion: Vroeger was de mazurka echt zo'n hopsasa-dans met een hopje op de derde tel. Maar de moderne mazurka is heel traag, daar hangen de dansers als het ware in. Het lijkt best op een wals, maar heeft onmiskenbaar een accent op de 3e tel.
Melusien speelt hier de Mazurka Por Nos, een ‘echte Melusien-compositie’. De VanderAa trekharmonica heeft Marion van Kouwen sinds 8 augustus 2008. Het is een een GC met maar liefst 18 bassen en halve tonen op de derde rij. Dit was het eerste optreden met dit instrument.
Deze dans- en muzieksessies worden gehouden in het Musicon aan de Soestdijksekade: een onopvallend naoorlogs gebouw, waar doorgaans stevig wordt geoefend met elektrisch muziekgeschut. De grote zaal met de houten vloer en het podium is echter een uitstekende ruimte voor dans en muziek.
Rond een uur of zeven in de avond is het uit met de pret, maar niet nadat er gezellig wordt nagetafeld met meegebrachte etenswaren.
Moge de organisatoren van dit geslaagde evenement het nog velen malen organiseren!