CataloniëEn Català

Diatonisch onderdompelen in de Catalaanse Pyreneeën

Arsèguel 2014: drie dagen in de ban van de trekzak

‘Trobada amb els acordionistes del Pireneu 2014’ heet het evenement in de Pyreneeën waarvoor Cati Plana mij uitnodigde tijdens Trek er es Uut. Van het bezoek heb ik geen spijt gehad. Wat een prachtig dorpje! Wat een vriendelijke mensen: van oud tot jong! Wat een heerlijk weer en ongedwongen sfeertje. En wat een muziek! Het hele dorp is in de ban van de trekzak: tientallen spelers uit de wijde omgeving zijn uitgenodigd.

Van 25 - 27 juli 2014
door Eduard Bekker

Nadat ik in 1997 de gelukkige bezitter werd van een trekzak, besloot ik op zoek te gaan naar lotgenoten. Het resulteerde in het deelnemen aan tal van evenementen, die elke keer mijn enthousiasme aanwakkerden: de workshops van de Stichting Volksmuziek Nederland, Trek er es Uut, de open trekzakdagen in Hindeloopen en Enkhuizen, te veel om op te noemen.

Arsèguel is een prachtig, compact Pyreneeëndorpje. Rechts de kerk, waarachter de meeste programma-onderdelen plaatsvinden.
  • Arsèguel is een prachtig, compact Pyreneeëndorpje. Rechts de kerk, waarachter de meeste programma-onderdelen plaatsvinden.
Foto via: Antonio Rivas

Vrolijke muziek

Maar ‘Arsèguel’ spant toch ergens wel de kroon. “Ik wil terug” was mijn eerste gevoel dan ook, toen ik weer vaste voet op Schiphol had gezet. De sfeer, de gesprekken (vooral over de gewenste Catalaanse onafhankelijkheid, die iedereen hier graag wil) en overal muziek. En vooral vrolijke muziek. De Catalanen, Basken en Portugezen speelden hierin de boventoon. En niet te vergeten het prachtige decor: een ongerept Pyreneeëndorpje waar de tijd lijkt stil te staan.

Organisator en nestor van dit treffen Artur Blasco - hier tussen de presentatrices - leidt het avondprogramma in.
  • Organisator en nestor van dit treffen Artur Blasco - hier tussen de presentatrices - leidt het avondprogramma in.


Topmusici

Hoogtepunten zijn de avondoptredens: op vrijdag- en zaterdagavond speelt een scala aan topmuzikanten uit Arsèguel of omgeving: dertien verschillende nationaliteiten, om precies te zijn.
De toegang is 12 euro, maar dan heb je ook wat: zo speelden op zaterdagavond 27 juli 24 verschillende muzikanten en gezelschappen achter elkaar: van 22:00 tot 1.15 in de nacht (“Eerder kan niet, want dan eet nog iedereen”). Uiteraard kan dit alleen met een strakke regie en die is er dan ook. Twee meiden leiden afwisselend de artiesten in met een tevoren vastgestelde tekst. Het is de bedoeling dat de artiesten in kwestie zich dan beperken tot alleen muziek maken, wat meestal ook wel lukt.

Uit de wijde omgeving

Die muzikanten komen uit de weide omgeving: van Frankrijk- tot Baskenland, maar ook uit bijvoorbeeld Zweden en Ierland.
Eigenlijk zijn dit deel vooral promo-optredens: de lange reis heeft vaak alleen zin, als die is gekoppeld aan meer optredens in de buurt.
Voor en na hun optredens kom je ze dan weer tegen: meestal jammend met een of meer van de andere genodigde profs.

De opleving

Dat de Pyreneeën het decor vormen voor dit treffen is niet onlogisch. Eind 19de eeuw zette de trekharmonica als eerste voet op Spaanse (zij het Catalaanse) bodem. Naderhand verloor het instrument haar populariteit ten koste van de chromatische accordeon, maar begin 70-er jaren van de vorige eeuw kwam de opleving.

In het accordeonmuseum vind je vitrine na vitrine de harmonica’s die decennialang zijn verzameld.
  • In het accordeonmuseum vind je vitrine na vitrine de harmonica’s die decennialang zijn verzameld.
Foto: Eduard Bekker

Kepa Junkera

Dat was onder meer te danken aan de bekende Baskische muzikant Kepa Junkera, die zijn chromatische accordeon verwisselde voor de trekharmonica. Maar Artur Blasco uit Arsèguel was inmiddels ook door Catalonië gaan toeren om oude trekzakken de verzamelijk. In 1976 richtte hij de ‘Arséguel i els accordionistes del Pireneu’ op en organiseerde de eerste ‘Trobada amb els Accordionistes del Pireneu’. Dat betekent vrij vertaald ‘Ontmoeting met de accordeonisten van de Pyreneeën, waarbij Pyreneeën inmiddels een tamelijk rekbaar begrip is geworden.
Artur Blasco is nog steeds de grote man achter dit treffen, ondanks zijn 80 levensjaren, die je hem absoluut niet zou geven: blijkbaar doen de berglucht en rijkelijk gebruikte olijfolie hier wonderen!
Ook is hij de stichter van het plaatselijke accordeonmuseum, waar je voornamelijk trekharmonica’s zult aantreffen.

Select maar jong publiek

Nu zou het misverstand kunnen ontstaan, dat heel Catalonië in de ban van de trekharmonica is. Dat is een misverstand. Ook hier heb je natuurlijk te maken met een selectie. Wat wel heel erg afsteekt bij Nederland is de samenstelling van de selectie. Niet alleen bij het publiek, maar ook bij de toestroomde amateurspelers valt het aantal jongeren op. Jonge vlotte knapen: bijna allemaal met kort zwart haar en een baardje, zodat ik in het begin wat moeite had om ze uit elkaar te houden. Ook heel veel jonge enthousiaste meiden.
 

Het avondprogramma

De Harmonicahoek

Hieronder komen de filmfragmenten van de harmonicaspelers en begeleiders, die zijn opgenomen door Televisió del Berguedà, ongeveer in volgorde van opkomst op vrijdag- en zaterdagavond 25 en 26 juli. Dit zijn de enige optredens waarvoor entree wordt geheven (€ 12,–)

> Meer

De Parkconcerten

De Harmonicahoek

25 - 27 juli 2014
Los van de betaalde avondconcerten zijn er ook gratis concerten: zoals in het park achter de kerk van Arsèguel, als in Seu d’Urgell, de stad in de directe omgeving. Een impressie.

> Meer

Het kinderconcert

De Harmonicahoek

27 juli 2014
Het is de jaarlijkse slotceremonie van het festijn: het kinderconcert, het Concert Ball de l’Orquestra de les Colònies. Kinderen uit Arsèguel en omgeving, die muzieklessen volgen bij de Escola Folk del Pirineu vertrekken in optocht van het centrum van Arsèguel naar de muziektent bij de kerk om daar een concert en een folkbal te presenteren.

> Meer

De jamsessies

De Harmonicahoek

26 en 27 juli 2014
Een van de leukste dingen om mee te maken in Arsèguel zijn de spontane jamsessies. Dat kan overdag na de lunch, waar je als gast van een van de spelers ook een vorkje mee hebt mogen prikken, of na het (betaalde) concert op zaterdagavond laat. Ook na het diner wordt gejammed, maar dat is helaas alleen weggelegd voor de optredende musici.

> Meer

Tussen de bedrijven door

De Harmonicahoek

vrijdag 26 en zaterdag 27 juli 2014
De twee avondoptredens en het kinderconcert zijn beslist de moeite waard, maar eigenlijk vond ik het nog leuker wat er zo tussen de bedrijven door passeerde. Ook in het park bij de kerk wordt gemusiceerd, zowel overdag als vroeg op de avond. Hier is meer ruimte voor spontaniteit.

> Meer

Eerder bezoek

Ik was beslist niet de eerste Nederlander die dit festijn opzocht. Frank Koekoek en Carola Walther waren er al in 2004. Aan het enthousiaste verslag van Frank Koekoek is af te leiden dat de succesformule vrijwel ongewijzigd is gebleven:
 

Folk Pyreneeën in teken trekharmonika

De Harmonicahoek

30 juli - 1 augustus 2004
Een korte impressie van een geweldig muziekfestival in Arsèguel, midden in de Pyreneeën. Een historisch dorpje met zo'n 75 inwoners organiseert voor de 30e maal een grandioos (diatonisch) accordeonfestival met vele artiesten uit binnen en buitenland.

> Meer

Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2014         > Arsèguel 2014 Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Tussen de optredens door wordt in het parkje bij de kerk druk gejammed.