Conferentiecentrum ‘De Glind’ in de gelijknamige negorij, alwaar de workshops sinds jaar en dag plaats vinden. Maar de tijd dat het gros per touringcar arriveerde is voorbij.
  • Conferentiecentrum ‘De Glind’ in de gelijknamige negorij, alwaar de workshops sinds jaar en dag plaats vinden. Maar de tijd dat het gros per touringcar arriveerde is voorbij.
Kiki ten Cate

Doorslaande tongen 2016

‘Liefde voor de trekharmonica intenser geworden’

De bar is dé plek om mekaars harmonica’s eens uit te testen.
  • De bar is dé plek om mekaars harmonica’s eens uit te testen.
Foto: Riek de Koning

Waar vind je een grote groep gezellige mensen die van de trekharmonica en lekker eten en drinken houden, waar word je wakker gemaakt door trekharmonicamuziek en kun je na een dag workshops nog heerlijk muziek maken en lekker napraten? In de Glind tijdens het Doorslaande Tongen weekend natuurlijk!

18 - 20 november 2016
door Arjen Grootendorst

Voor mij was het de eerste Doorslaande Tongen. Ik had wel wat nagezocht op Internet, maar eigenlijk was ik erg nieuwsgierig hoe ik dit zou ervaren. Wat hield het allemaal in?

Workshops: van Russisch tot Tango

Een aantal docenten wilden hun kennis in workshops aan ons doorgeven. Zo waren er de volgende workshops en docenten:

Een ieder die deelnam aan dit weekend, kon aan Mieke een verzoek doen om een muziekstuk op papier te zetten.
 

Beginners

Zelf werd ik ingewijd in ‘Het Verschijnsel Trekharmonica’ door Eduard. Van te voren hadden we al een aantal muziekstukken toegestuurd gekregen, zodat we vooraf al iets konden oefenen. Hij vertoonde een aantal video’s en liet een aantal verschillende soorten muziek horen. Eén doel voor de beginnersgroep was om onder andere het volkslied ‘Se Chanto’ ten gehore te brengen.

Tussen alle workshops door was genoeg tijd om vragen te stellen, te praten met andere mensen en natuurlijk de trekharmonica te pakken en gewoon lekker muziek te maken. Niet alleen trekharmonicas maar ook heb ik accordeons, concertinas, een dwarsfluit, gitaren, een saxofoon, bandoneon en een blokfluit voorbij zien en horen komen.

Na de zaterdaglunch was er gelegenheid om een rondje Glind te wandelen door het fraaie coulissenlandschap in de omgeving.
  • Na de zaterdaglunch was er gelegenheid om een rondje Glind te wandelen door het fraaie coulissenlandschap in de omgeving.
Foto: Kiki ten Cate

Eten

Het eten was uitstekend verzorgd door de medewerkers van het YMCA, zo waren er ontbijt– en lunchbuffetten, een uitgebreide bami– en nasimaaltijd met nagerecht. Tijdens de pauzes waren er genoeg kannen met koffie en thee, koekjes, zakken met kruidnoten. Alles was goed verzorgd zodat ook de inwendige mens versterkt werd en we genoeg energie kregen om verder te spelen.

Op zaterdag was er na de lunch nog tijd om een wandeling te maken. Hierna kon weer wat gespeeld worden, waarna het diner klaarstond. Na het diner was er nog een markt, waar CDs, muziekboeken en kunst gekocht kon worden.
 

Zaterdagavond: Open Podium

Na de markt was er een open podium, Iedereen die zich hiervoor had ingeschreven kon wat laten horen en er was genoeg te luisteren. Een koor liet van te voren nog een tweetal liederen horen.
Hierna een avondvullend programma met diverse soorten muziek. Vrolijke muziekstukken maar ook stukken waarbij de emotie duidelijk te voelen was.
Zoals eerder gezegd kon je van te voren op verzoek muziek op papier laten zetten door Mieke. Een aantal mensen die dit verzocht hadden, lieten dit ook aan ons horen.
Niet alleen instrumenten met doorslaande tongen, maar ook is er op gitaar gespeeld, gezongen en was een saxofoon te horen. Na het open podium was het beneden vrij musiceren. Riet en Jan stonden achter de bar en zorgden dat iedereen die dat wilde te drinken kreeg. Het is die ochtend erg vroeg geworden. . .
 

De organisatoren Mieke Smits en Eduard Bekker. Hier nog wat ongewassen en onuitgeslapen actief als wekdienst.
  • De organisatoren Mieke Smits en Eduard Bekker. Hier nog wat ongewassen en onuitgeslapen actief als wekdienst.
Hennie Bouman

Reveille met kikker

Elke ochtend werden we wakker gemaakt met trekharmonicamuziek. Op zondagochtend met sinterklaasliedjes, waarna ik mijn schoen gevuld vond met een chocokikker, dank je Sinterklaasje!

Zondagochtend: ‘kippenhokken’

Met dikke ogen aan de ontbijttafel, na het ontbijt nog eens nalopen; wat we gaan spelen, weten we alles nog? Marijke ’doet’ de bassen, Wendy ’doet’ de eerste stem en Arjen de tweede. Zijn Mieke en Eduard bij stem?
Toen dat redelijk in de vingers zat, hebben we nog wat tijd gehad om te kippenhokken, zoals Eduard dat uitdrukte, ieder voor zich even lekker muziek maken.

Arjen, Wendy en Marijke tijdens de groepenpresentatie. Eduard kijkt kritisch toe.
  • Arjen, Wendy en Marijke tijdens de groepenpresentatie. Eduard kijkt kritisch toe.
Foto: Jan Kamphuis

De koffie smaakte weer goed, en hierna weer wat spelen. Hoe ging dat volksliedje ook al weer?
Na de lunch moesten we toch echt de kamers gaan leegmaken en de openstaande drankrekening voldoen, Riet zat in de eetzaal al klaar om alle gelden te innen. Hierna de presentatie! Luisteren wat de anderen hebben geleerd en ook ons werk aan de mensen van de andere groepen laten horen.
 

Mieke Smits en Eduard Bekker kunnen terugkijken op een heel geslaagd weekend. Ze zijn onderscheiden met deze Doorslaande Tong, omdat zij de organisatie van Doorslaande Tongen hebben genomen van Wijtze-Pieter Kikstra en Irina Sarolea.
  • Mieke Smits en Eduard Bekker kunnen terugkijken op een heel geslaagd weekend. Ze zijn onderscheiden met deze Doorslaande Tong, omdat zij de organisatie van Doorslaande Tongen hebben genomen van Wijtze-Pieter Kikstra en Irina Sarolea.
Foto: Mark Söhngen

Conclusie

Ik kan terugkijken op een voor mij bijzonder geslaagd weekend, waar ik gezellige mensen heb ontmoet, een hoop geleerd heb, op diverse trekharmonica’s heb mogen spelen, samen met anderen muziek gemaakt heb en waarbij de liefde voor de trekharmonica weer iets intenser geworden is.

Dank aan de volledige organisatie en alle docenten! Ook de medewerkers van de YMCA wil ik hierbij niet onvermeld laten.

Volgend jaar wil ik in ieder geval weer van de partij zijn en hoop dan weer een hoop mensen te ontmoeten!

Afgesproken?

Groetjes, Arjen

 

Een collage van het optreden tijdens het Open Podium. We zien hier Wijtze-Pieter Kikstra met zijn Noorse Bergflødt, Kiki ten Cate en Mark Söhngen, Jacqueline Edeling op Bandoneon, Jan Hoog Antink op een van zijn garmoshka’s, Eduard Bekker op chromatische gitaar en Age de Boer en Carola Walther.
  • Een collage van het optreden tijdens het Open Podium. We zien hier Wijtze-Pieter Kikstra met zijn Noorse Bergflødt, Kiki ten Cate en Mark Söhngen, Jacqueline Edeling op Bandoneon, Jan Hoog Antink op een van zijn garmoshka’s, Eduard Bekker op chromatische gitaar en Age de Boer en Carola Walther.
Foto’s: Riek de Koning


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2016         > Doorslaande Tongen Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Spontane sessies zijn geen uitzondering bij Doorslaande Tongen (foto: Mark Söhngen)