Doorslaande Tongen ligt inmiddels alweer een dikke week achter ons. En we kunnen zonder meer terugkijken op een geslaagd weekend, waaraan iedereen weer een steentje heeft bijgedragen. Zo is na een moeizame periode met teruglopend aantal deelnemers de draad van dit weekend weer vol opgepakt: het weekend was meer dan volgeboekt – op de beginnersgroep na, helaas.
Over de docenten was tevredenheid alom. Ook het oordeel over de ‘nieuwe’ docent Harry Dijkstra was uitermate positief. Van meerdere cursisten kwamen positieve reacties over de uitleg van de akkoorden aan discant. Een eigenlijk onmisbaar onderdeel van het leren kennen van je instrument.
Niveauverschillen in groepen werd genoemd als probleem. Het is iets dat bij elke workshop wel opduikt. Maar het is niet te voorkomen. Iemand kan een scala aan stukken moeiteloos van het blad spelen, maar als improviseren of uit het hoofd spelen aan bod komt, hopeloos vast lopen. Of omgekeerd.
Het Open Podium is voor sommigen een tè lange zit. Er ging zelfs een stem op om het af te schaffen. Vorig jaar, toen het zelfs nog een uur langer duurder (tot half twaalf!) was die klacht er niet. Desalniettemin zullen Mieke en ik kijken of we hiervoor een oplossing kunnen vinden die voor iedereen acceptabel is.
Verder zouden sommigen vrijdag eerder willen beginnen en zondag eerder naar huis. Dat zou hooguit te realiseren zijn door het laatste oefenuurtje te skippen. Vorig jaar is dat ook zo gedaan door de slechte weersomstandigheden, dus het zou een optie kunnen zijn.
Eerder beginnen heeft het voordeel dat je De Glind nog per bus kunt bereiken. Je zou kunnen overwegen maaltijden te laten bezorgen voor mensen die eerder willen komen (als De Glind hiermee akkoord gaat). Maar er zijn op vrijdagmiddag toch nog wel wat mensen aan het werk, dus die kunnen eenvoudigweg niet eerder komen.
Deze opmerking vond ik wel een inkopper: meer muziek om ons Immaterieel Erfgoed, (HBC, Kiers, Beukema, Hollandse schouwburg enz) levend te houden.
Daar ben ik het wel mee eens. Ik mis het weekend ‘Traditionele Muziek van de Lage Landen’ - een SVN-weekend waar ik altijd graag heen ging, maar dat er helaas niet meer is. Misschien kunnen we volgend jaar meer aandacht besteden aan muziek van eigen bodem.
Gelukkig overheersen de positieve opmerkingen, zoals Ik vind dat Mieke en Eduard het fantastisch gedaan hebben. Evenals vorig jaar voelde het volledige weekend als een warme deken!
Positief is ook dat meer mensen zich hebben gemeld als vrijwilliger voor de SVN. Zo kunnen we hopelijk weekenden als dit blijven organiseren.
Want laten we eerlijk zijn. In een verhardende en vervreemdende samenleving is het prettig om samen in een inmiddels vertrouwde kring muziek te kunnen maken op een instrument dat ons bindt. Een vertrouwde kring waar hopelijk in de toekomst ook een jongere generatie zich toe voelt aangetrokken.
17 - 19 november 2017
We gaan even terug naar Trek er es Uut dit voorjaar. He, wat is dat nou voor een leuk affiche en wat een klinkende namen staan erop. Daar moet ik het mijne van hebben.
17 - 19 november 2017
Tijdens het weekend zijn verschillende portretten gemaakt. Geert Timmerman heeft zich toegelegd op heen hele serie, die je hieronder aantreft.