Ik word wel ‘de chroniceur van de trekharmonika in Nederland’ genoemd. Ik doe mijn best. Niet alleen met het onderhouden van deze website, maar ook door te spelen voor publiek en daarbij meer over het instrument toe te lichten. Binnenkort in de Maranathakerk in het Haagse Duinoord.
Ooit was een trekharmonica heel gewoon in de Hofstad. Je kon het instrument huren bij de muziekzaak op de hoek. Nu is het instrument in Den Haag onbekend. Onterecht, want het is een buitengewoon aangenaam muziekinstrument.
Op woensdag 6 juni geef ik om 10.00 uur in de Maranathakerk, 2de Sweelinkstraat 156 in het Haagse Duinoord een (her-)introductie.
Het harmonica wordt vaak verward met de chromatische accordeon, waar die veel op lijkt. Sinds het huwelijk van Prins Willem Alexander en Prinses Maxima ook met de bandoneon. Maar met beiden zijn grote verschillen. Dat legt Eduard Bekker, trekharmonicaspeler en -docent allemaal uit op 6 juni.
In Nederland bestaat geen conservatoriumopleiding voor de trekzak. Toch weten mensen de weg naar het kleine kastje wel te vinden. De passie loopt door alle rangen en standen heen: een schoonmaakster die les gee aan een piloot is geen uitzondering.
Vooral in Friesland heeft de liefde voor het instrument zich enorma verspreid. Bijna elk gehucht heeft zijn trekharmonicagezelschap! Maar ook elders in Nederland is een netwerk van docenten en workshops ontstaan. Die bijeenkomsten lijken soms het karakter van een familietre en te hebben, want heel veel spelers kennen elkaar inmiddels.
Vooralsnog is dit enthousiasme aan Zuid-Holland voorbij gegaan. Bijna, want in Den Haag is inmiddels een kring spelers ontstaan, die maandelijks bijeen
komt.
Iedereen is op woensdag 6 juni welkom bij de klanken van de harmonica, ook wel ‘trekzak’, ‘schippersklavier’ ook wel ‘spreeuwenkistje’, ‘hottevot’ of ‘tietenpletter’ genoemd.
Europa per trekzak
Traditionele muziek uit alle tijden, landen en regio’s
> Maranathakerk, 2e Sweelinckstraat 156 Den Haag
Woensdag 6 juni 10.00 - 12.00 uur
Voor meer inlichtingen: