Arie Doeksen • 29-10-1931 - 11-02-2020

Laatste Nederlandse speelman op trekharmonica?

Arie Doeksen op het eerste Enkhuizer Trekzakfestival in het kader van 650 jaar Enkhuizen.
  • Arie Doeksen op het eerste Enkhuizer Trekzakfestival in het kader van 650 jaar Enkhuizen.
Foto: Eduard Bekker

Het zal zomer 1998 zijn geweest. Het is Trekharmonicadag in het Enkhuizer Zuiderzeemuseum. Ik zie een wat oudere man spelen op een Hohner.
Dat klinkt mooi, zeg ik. Speelt u al lang?
Ja, redelijk lang, antwoordt de man droogjes. Het blijkt Arie Doeksen te zijn, een van de laatste Terschellinger speelmannen.

woensdag 12 februari 2020
door Eduard Bekker & Oene de Jong
Tot voor kort twee specifieke herkenningsbakens van Terschelling: Arie Doeksen bij de Brandaris.
  • Tot voor kort twee specifieke herkenningsbakens van Terschelling: Arie Doeksen bij de Brandaris.


Arie Doeksen kende ik toen eigenlijk al van horen spelen. Nummers van hem staan op de cd ‘Nederlandse Trekharmonicamuziek’, die de Stichting Volksmuziek Nederland rond die tijd heeft verkocht.

Ook bij Trek er es Uut heeft hij workshops gegeven.
 

Arie Doeksen was behalve speelman ook aannemer, samen met zijn broer Jan. Tijdens de hongerwinter hoorde hij de buurvrouw harmonica spelen. Dat vond hij zo mooi, dat hij het instrument wist om te ruilen voor een zak rogge. Zo kwam hij aan zijn eerste trekharmonica.

Naast het begeleiden van dansers speelde hij ook mee in de fanfare.

Geen ‘gedraaide vijf’

De gedraaide 5e toets op de binnenrij, daar was hij een tegenstander van (Als dat zo moest zijn, dan hadden ze dat in de fabriek wel gedaan).
Dat is opmerkelijk want het systeem met de 5de toets is volgens de overlevering in Terschelling bijna letterlijk aan land gekomen: door iemand aan boord van een mijnenjager, die na de oorlog in de haven van West-Terschelling lag en met gedraaide toets speelde. Arie Doeksen in Oost-Terschelling had daar echter niets mee.

Leuk cadeau

Hij heeft vele mensen geholpen en altijd gratis. Terschellinger Oene de Jong; “Mijn zwager had een harmonica. Hij kon er niet op spelen, maar had er wel gevoel voor. Ik dacht ‘een leuk cadeau is een paar lessen van Arie’. Ik belde hem en vroeg aan hem: ‘Als ik jou wat geld geef, wil jij hem dan wat lessen geven?‘ ‘Daar begin ik niet aan‘, zei hij. ‘Zoek maar meer mensen. Ik wil wel een groepje les geven.’ En in een mum had ik er vijf waaronder ikzelf.
Hij kwam elke week trouw bij mij thuis en had zijn zelfgemaakte cursusboekjes mee: allemaal keurig verzorgd en gratis.”

Hoe nauw zijn trekharmonica aan Arie Doeksen verbonden is, blijkt wel uit de rouwadvertenties in de lokale media: overal staat hij afgebeeld met zijn Hohner goudbrandje. En tijdens de begrafenis op zaterdag 15 februari in Midsland is zijn kist gedragen door uitsluitend harmonicaspelers.

Arie, rust in vrede.

Sorry voor de lage resolutie van mijn video’tjes. Mijn toenmalige camera kon toen nog niet groter.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
web-share">
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2020         > IM Arie Doeksen Hulp nodig als beginner?
Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
web-share">

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)