De tango als muzieksoort/dans ontstond rond 1880 in de achterbuurten van Buenos Aires (Argentinië) uit een mengelmoes van Afrikaanse, Europese en Caraïbische elementen.
Rond 1900 kwam de dans ook in de mode in Europa, wat meer gestroomlijnd, ballroom-tango.
Grote namen: Osvaldo Pugliese, componist en orkestleider, in Nederland kennen wij Malando (Arie Maasland) en natuurlijk Astor Pizzola die de tango, waarvoor de belangstelling sinds de jaren’50 wat was teruggelopen, nieuw leven inblies door er muzikale elementen uit o.a. de klassieke muziek en de jazz aan toe te voegen.
Het centrale instrument in de tangomuziek is de bandoneon, oorspronkelijk ontstaan uit de Duitse konzertina, een achterneef van onze (Wiener) trekharmonica’s.
Hoewel de bandoneon heel veel meer knoppen en dus tonen heeft gaan wij in deze workshop op onze trekharmonica een mooie tango instuderen. We zullen daarbij letten op vingerzetting, dynamiek/balvoering en we gaan proberen er het juiste gevoel in te leggen.
De workshop is voor CF-instrumenten met gedraaide 5e binnenrij.
Mark Söhngen speelt sinds 1970 trekharmonica, treedt op met zijn bands Captain Gumbo en Taaftere en voor de kleintjes met schoolconcertduo Kruis en Mol. Hij schrijft trekharmonicaboeken, geeft gewone en digitale trekharmonica-lessen en organiseert en geeft workshops (TrekzakWandelWeekend).