Hier zijn alleen maar positieve emoties
De oude schuilkerk ‘De Mouterij’ in Franeker een ontmoetingsplek voor vluchtelingen. Op zondag 28 april heeft hier het harmonicagezelschap Kleln Comité voor Oekraïners en hun kinderen gespeeld. Alleen die ene speciale gast, die uitgebreid was aangekondigd kwam niet...
Het is halverwege vorige week dat ik dit bericht uit Franeker lees op Facebook. Het betreft een optreden van een trekharmonicagezelschap voor Oekraïense vluchtelingen die tijdelijk zijn gehuisvest in dorpen in de omgeving.
Ik ben stomverbaasd. Op uitnodigingen ga ik graag in, maar dit is wel erg indirect. Trouwens. Op zondagochtend zou ik 7 uur met de trein moeten reizen om op tijd in Franeker te zijn, want zondagnacht en -ochtendvroeg rijdt er weinig: ik zou ook zeven keer moeten overstappen.
Maar de doorslag geeft dat ik dan slechts één nummer zou gaan spelen. Het Oekraïnse volkslied. Niet het minste, maar om daar nou zo’n odyssee aan te wagen.
Dus toch maar even vragen wat dit te betekenen heeft.
Ik krijg gelukkig snel antwoord. Het is een misverstand. Het blijkt ‘wishfull thinking’ dat op de een of andere manier zijn vaste vorm op Facebook heeft gekregen.
Toch zit het me niet lekker. Want er is Oekraïens publiek. Vluchtelingen – vooral vrouwen en hun kinderen. Daar hoort het volkslied toch bij? Ik stel een zoomverbinding voor. Dat blijkt technisch op deze korte termijn niet mogelijk.
Er rest me niets anders dan te wijzen op de bladmuziek van het volkslied die Mark Söhngen de dag van de inval al opgetekend heeft voor de tweerijer. Misschien kun ze daar toch wat mee, al is er niet veel tijd meer voor.
Ondanks dat het toch tamelijk kort dag is, heeft dit kwartet de bladmuziek toch goed weten in te studeren, òf ze hebben al eerder contact met Mark gehad. Het laatste blijkt waar.
Het optreden is een groot succes en haalt de Leeuwarder Courant. Menige traan is bij de Oekraïners weggepinkt.
Ook Vira uit Charkiv, maar nu in Minnertsga is onder de indruk. Hier zijn alleen maar positieve emoties
, zegt ze via haar vertaalprogramma. tegen een redacteur van de Leeuwarde Courant.
Overigens zou ik er graag bij zijn geweest, als de reis niet zo omslachtig was. Friesland is nu eenmaal een van de provincies waar de tweerijer veel wordt gehanteerd. Een harmonicadag in Friesland zal ik in de toekomst dan ook beslist een keer niet aan me voorbij laten gaan.