Doorslaande Tongen lijkt zich meer voort te bewegen in de richting van een micro-Trek er es Uut. Vooral het idee om na het Open Podium balfolk te spelen en te dansen in de kapel is bijzonder goed aangeslagen.
Jammer dat er in de kapel geen balkon is, zoals dat was bij Trek er es Uut op Kasteel de Berckt. Maar verder is de ruimte er heel geschikt voor. Kortom: dit houden we er in.
Tussen de workshops is er weer een presentatie geweest. Dit keer heeft Eduard (ja, ik) verteld over zijn combinatie tussen liefde en de trekharmonica die hem naar Doorslaande Tongen, Trek er es Uut en zelfs naar Catalonië heeft gevoerd. Greet Wuyts en Raquel Gigot zijn hiervoor zelfs onder de tafel vandaan gekropen.
Ook Mieke Smits heeft zich niet onbetuigd gelaten: tussen het avondmaal en het Open Podium heeft ze een workshop meerstemmige kerstmuziek gegeven.
Wel blijft het elk jaar weer wennen om in De Beukenhof de weg te vinden. Inmiddels weten we dat achter elke rode deur zich een trap bevindt. Maar al dwalende door de gangen – waarin zich meestal alleen maar deuren en zelden ramen bevinden – raak je al snel je oriëntatie kwijt. Dat kan een beletsel zijn als je met de trekzak een wekdienst verricht.
Je wilt toch graag iedereen bijtijds zijn of haar bed uit willen balgen. Of toch (spoiler alert!) liever geen gezette schoenen over het hoofd zien om als we die vullen met suikergoed. Mededeling aan de sint van een van de deelnemers: Wil de sint alsjeblief geen chocoladekikkers onder de steunzolen verstoppen!
Persoonlijk is het Open Podium voor mijzelf het hoogtepunt. Hier kunnen alle deelnemers zich voor opgeven om te tonen waar hun passie voor de trekharmonica ligt. We doen even een greep uit enkele presentaties.
Opmerkelijk: per ongeluk filmde mijn smartphone door terwijl ik die in mijn holster had terug gedaan. Met wat gekraak is dus het hele nummer opgenomen in het pikkedonker.
Na het Open Podium werd zoals altijd de bar weer opgezocht. Maar een stevige selectie wendde zich tot de kapel nadat iemand (wie?) had geopperd om daar balfolk te organiseren.
Balfolk is populair. Door het hele land wordt er gedanst, waarbij vooral de jongere generatie zich niet onbetuigd laat. Wie het initiatief heeft genomen is me niet duidelijk, maar de grote kapel leent zich er prima voor. Docenten Wouter Kuyper en Greet Wuyts, die zorgden voor de live-begeleiding van de danser.
Opmerkelijk was daarbij het optreden van Harry Dijkstra met de bandoneon, die – hoe kan het ook anders – een tango inzette, waarbij twee deelnemers een fraai danskoppel bleek.
Elke workshop presenteert een van de ingestudeerde nummers. En dan wordt gezamenlijk besloten met een Bella ciao, het bekende partizanenleid met een vermoedelijke Jiddische oorsprong.
22 - 24 november 2024
Afgelopen jaar waren de deelnemers erg enthousiast over de docenten. Daarom zijn ze ook dit jaar weer bijna allemaal present. Ja, we durven het aan dit keer zes in plaats van vijf workshops te organiseren. We hebben twee buitenlandse docenten. En bij maar liefst twee groepen zijn ook andere instrumenten welkom! We hebben de docenten gevraagd om buitenlandse nummers en ook afwijkende maten. Het wordt spannend!