Eet geen Chinese trekzakken!

KLANK
4de kwartaal 2008
door Eduard Bekker

Wij volgen al het nieuws op de voet, dus ook over het Chinese melamineschandaal: een grondstof voor kunstharsen en coatings, die toegevoegd is aan melk, om het eiwitgehalte hoge te doen lijken. Gevolg: niersteenvorming, voor baby’s vaak zelfs dodelijk!
Dit soort grappen is helaas zo oud als de wereld en Frankrijk kent sinds jaar en dag het woord ‘Chinoiserie’, wat bedotterij en oplichting betekent. Niet bepaald vleiend, maar op dit moment bepaald niet ongegrond.

Nierstenen

In de Nederlandse winkels duiken ook regelmatig accordeons en harmonica’s van Chinese makelij op met semi-Italiaanse namen als ‘Salvatore’ en ‘Serenelli’ (niet te verwarren met de echt Italiaanse Serenellini).
Gezien hetgeen waarvoor melamine doorgaans voor wordt gebruikt, is het dus ten strengste af te raden om deze – vaak veel verlijmde – instrumenten op te eten, zeker als het om kleine kinderen gaat, omdat ze vooral bij hen nierstenen kunnen veroorzaken! Houdt ze dus uit de buurt van baby’s en kleine kinderen!
 

`Met een éénrijer die in een folder op zijn kop staat wekt een Chinese fabrikant weinig vertrouwen.
  • `Met een éénrijer die in een folder op zijn kop staat wekt een Chinese fabrikant weinig vertrouwen.


Ondersteboven

Nu betwijfelen wij sterk of deze instrumenten op deze wijze zullen worden geconsumeerd. Maar vaak vragen criticasters zich af, of ze wel goed bespeelbaar zijn. De producten worden vaak liefdeloos gemaakt (mogelijk – zoals de oude Praktica-spiegelreflexcamera's in de voormalige DDR – vooral in de bajes) en met gebruik van zo goedkoop mogelijke materialen.
Een mooi voorbeeld was wel de folder die we ooit toegemaild gekregen met een foto van een éénrijer, die op zijn kop stond! Een beter bewijs voor de afstandelijkheid waarmee het instrument is geproduceerd is bijna niet te bedenken!
Jammer, vooral als je bedenkt, dat de harmonica waarschijnlijk zijn oorsprong in China vindt.

Tevreden

Wij hebben met de folder verder niets gedaan, want wij waren er dus zelf allerminst van ondersteboven. Toch hebben wij een leerling, die over haar Serenelli best tevreden is. Wij hebben een dergelijk instrumenten ook meerdere malen in onze handen gehad en toevallige toehoorders vonden het aardig klinken. Van één harmonicabouwer weet ik dat hij ze verhuurt aan leerlingen; maar wel, nadat hij er andere tongen in heeft gezet!

Meer liefde

Kortom: gezien de lage prijs is de ‘Chinees’ misschien een leuk product voor prille beginners, maar al gauw zal zich toch de behoefte doen voelen om een harmonica aan te schaffen, die met meer liefde is gemaakt: zo biedt Marktplaats.nl de laatste tijd veel Hohner Erica’s aan, die meestal nog uit de ‘voorchinese’ tijd stammen van Hohner, toen de instrumenten nog in Duitsland werden gefabriceerd.

Haagse accordeonwinkel

We hadden u vorig nummer beloofd om meer te vertellen over de service voor Haagse accordeonisten.
Wie nu vanaf de Haagse Suezkade de Weimarstraat in zuidelijke richting loopt, zal na enkele stappen begrijpen wat ik bedoel: daar, op nummer 17 zal accordeondocente Iris Oberstadt als u dit leest haar accordeonwinkel geopend hebben. In een volgend nummer meer hierover.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief       > Haagse Tongen         > 2008           > 4de kwartaal Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Niet wisseltonig, wel diatonisch: garmoshkaspelers in Petrograd 1919