TablEdit-bewerkingen van de Harmonicahoek

De Harmonicahoek gebruikt het programma ‘TablEdit’ om bladmuziek te noteren. Het is een draak van een muziekprogramma, maar wel redelijk betaalbaar en krachtig. Uiteindelijk doet het wel wat je wilt. Dankzij Gert-Jan Kamphorst uit Amsterdam hebben wij de elementaire zaken onder de knie gekregen. Ook de veel te vroeg overleden Hans Elst is me van dienst geweest met zijn nederlandstalige handleiding.

Dat was wel nodig ook, want een van de eerste nummers die ik in wilde tikken was ‘Calijides’, een Baskische traditional, waarvan ik alleen een handgeschreven versie voor een niet-gedraaide 5 had.

Hieronder het resultaat van enkele late avonden zwoegen en zweten:
 

Lu Scottish

De Harmonicahoek

8 april 2023
Tijdens het Equinoccifest van 2023 in het Catalaanse Cambrils was Carlo Boeddu uit Sardinië gastdocent. Hij heeft mij een deze scottisch geleerd.

> Meer

‘Mazurkalin’ - een kleine Finse mazurka

De Harmonicahoek

4 november 2022
Het was in 1997 dat ik mijn ‘mijn’ eerste Doorslaande Tongen (toen nog ‘Diatonisch Weekend’ geheten) meemaakte. In de voorhal hoorde ik Gertrude Branderhorst een een leuke scottisch oefenen. Ze volgde de workshop bij Anneke Goudkuil. Zo had ik ook meteen zin om het jaar daarop bij haar een workshop te volgen. Het leverde deze kleine Finse mazurka op. Na het overlijden van Anneke moest ik ineens weer aan deze melodie denken en heb ik hem weer ingestudeerd en aan een leerling meegegeven als pittig oefenmateriaal voor de vingers. Die kunnen blijven staan waar ze staan, maar enige behendigheid is toch gewenst.

> Meer

Muziek uit Oekraïne

De Harmonicahoek

De brute Russische inval in Oekraïne is voor mij dé reden geweest om in actie te komen. Hier zal geleidelijk de bladmuziek verschijnen van alle nummers die ik heb ingestudeerd.

> Meer

De Ukuaru valss

De Harmonicahoek

Al bladerend YouTube kom ik soms nummers tegen waarvan ik denk ‘hee, dat lijkt me leuk om ook te kunnen spelen’. Dit keer ben ik op de Ukuaru Valss uit Estland gestuit.

> Meer

Mazurka uit Wallonië

De Harmonicahoek

6 maart 2020
Leve de platenbibliotheek! Aan die uitleen heb ik veel te danken. Zo tref ik de jaren ’70 in de bieb in Wageningen een LP aan met dansmuziek uit Wallonië: Maclotes, Passepîds et autres danses de Wallonie. Titel van de LP dankzij een reactie van Mark Söhngen achterhaald. Enkele nummers ben ik zelf gaan spelen; meestal op het gehoor, maar van eentje heb ik bij toeval de bladmuziek gekregen: een mazurka.

> Meer

Talijanska

De Harmonicahoek

14 april 2017
Talijanska: prachtige, snelle deun. Bij uitstek geschikt voor de trekharmonica. Dat blijkt een misverstand. Het vereist nogal wat behendigheid en wat smokkelen om deze deun eruit te krijgen.

> Meer

Warum bist du gekommen?

De Harmonicahoek

27 april 2016
Er zijn nogal wat mensen die willen ontsnappen aan alle spanning en stress om hen heen. Dan gaan ze naar een ver land met ‘een nog geheel ongerepte cultuur’. Liever zoek ik het wat dichter bij huis. En ik vond het op YouTube op een Alpenwei: een jong boerenechtpaar, dat hun gelukkigste momenten beleeft als ze samen op de alm achter hun ‘Schwyzer Örgeli’ zitten. Daar zou ik nou graag eens heen willen; daar waar de wereld nog in orde lijkt.

> Meer

Het Olga - Wolga Lied

De Harmonicahoek

5 oktober 2014
Een van mijn leerlingen kwam met bladmuziek aanzetten van een lied dat ik toevallig kende van mijn klassenkampen van het Haagse Daltonlyceum. Hij vroeg of ik het kon transponeren naar C en er nummertjes bij zetten.

> Meer

Kyrkpolska

De Harmonicahoek

Dit is eigenlijk de eerste echt gevoelige deun die ik hoorde op de trekharmonica. In 1998 tijdens mijn eerste Trek er es Uut, van Carl Erik Lundgaard Jensen.

> Meer

Коробушка - het doosje

De Harmonicahoek

27 april 2016
Door omstandigheden moet ik mij tijdelijk meer op het Russische genre richten. Op zich is Russische muziek wel speelbaar op de trekzak, maar toch moeilijker als de ‘westerse’ deunen die ik gewend ben.

> Meer

Op de Heuvels van Mantsjoerije

De Harmonicahoek

In de workshop van Geert Oude Weernink tijdens Trek er es Uut 2001 leerden we deze deun onder de naam ‘Walzin’ to Mongolia’. Het is aan een boek van toenertijdse Moskou-correspondent Philippe Remarque te danken, dat ik de werkelijke titel heb kunnen achterhalen: Op de Heuvels van Mantsjoerije. Dit is (bijna) de eerste keer dat ik een stuk voorspeel op YouTube. Er zullen er beslist meer volgen.

> Meer

In de Schuilhut (V zemlyanke/В землянке)

De Harmonicahoek

25 maart 2021
Opmerkelijk: veel Russische melodieën gaan over oorlog. Ook dit nummer. De vertaling spreekt niet van een schuilhut, maar van een ‘dug-out’. Het is me niet duidelijk wat er mee wordt bedoeld. Waarschijnlijk is ‘schuilplaats’ of vooral ‘loopgraaf’ een betere vertaling. Een flasmob die werd opgezet naar aanleiding van de 75-ste verjaardag van het einde van deze heldhaftige oorlog, inspireerde me om dit nummer voor trekharmonica in te kloppen.

> Meer

Calijides

De Harmonicahoek

‘Calijides’ is een Baskisch nummer dat ik dankzij Geert Oude Weernink heb leren kennen. Geen makkelijk stuk: zeker als je ziet hoe een Baskische dame het speelt.

> Meer

Groeten uit de Auvergne

De Harmonicahoek

Deze ansichtkaart uit de Franse Auvergne kwam van een Quirina van Hof, een leerlinge van mij. De man op de foto speelt éénrijer. Op de kaart staat tevens de bladmuziek van een bourrée.

> Meer

Beukema bewerkt voor harmonica

De Harmonicahoek

Prachtige ‘muzijkstukken’ uit de 19de eeuw, opgetekend Jakob Pieters Beukema (1782-1859). De muziek is door Edwige Leunissen omgezet voor trekharmonica C/F.

> Meer

Mijn uitgebreide Catalaanse selectie vindt je hier:

De Catalaanse Harmonica

De Harmonicahoek

Tegenwoordig wordt Catalaanse muziek voor trekharmonica vooral op de GC-instrumenten gespeeld. In Nederland is CF - met de ‘gedraaide 5 binnenrij de standaard. Daarom heb ik de bladmuziek uit Catalonië genoteerd voor CF.

> Meer

Toevallig tegenaangelopen, toen ik luisterde naar TradCan. Origineel stond stond in D. Het was een forse klus om dit in te kloppen en vervolgens naar C te transponeren. Maar het lastigste was natuurlijk de afwisselende maatsoort.
 


Het midi-bestand


Furnesdalingen - Noorse pols. Lesstof van Bjørnar Haugen tijdens ‘Groesmegen’ 2002.


Midi-bestand beluisteren


De herkenningsmelodie van de gelijknamige film. Met dank aan Wim Claeys e.c., die de melodie al voor GC had bewerkt.
 


Midi-bestand beluisteren



Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Muziek       > Bladmuziek         > Eigen TEF’s Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Niet wisseltonig, wel diatonisch: garmoshkaspelers in Petrograd 2019