Mark Söhngen speelt trekharmonika. Hij trad met dit instrument (en ook met accordeon op) in de Cajun-band Captain Gumbo, in allerlei Brabantse en Nederlandse folkbands als Volkoren, Pijpekruid, Volluk en (al 20 jaar schoolconcerten) met het Luiaerdsgild.
Gastmuzikant bij van Johnny Hoes tot en met Hennie Vrienten, auteur van het Groesbeekse Trekharmonikaboek, veelvuldig workshopdocenten en zo nogwat meer.
donderdag 16 april 2020
Een prima idee van Mark Söhngen uit Nijmegen: les op YouTube. De lessen waren aanvankelijk voor de leerlingen van trekharmonicaclub Woarum-Nie met leerlingen uit de wijde omgeving van Nijmegen, maar vele anderen hebben deze leermethode inmiddels ook ontdekt.
augustusus 21
Na Mark’s Mooiste deel I en II begon de verzameling eigen werk langzaam weer te groeien, tot het uiteindelijk tijd werd voor een deel III. En dan moet er gekozen en weggegooid worden en geschaafd aan wat er niet door de mand viel.
mei 2012
Als je je hondje uitlaat. Als je in de auto zit op weg naar huis (liefst met de ruitenwisser aan). Als je zo maar wat voor je uit zit te spelen met de blik op oneindig………. ……dan borrelt er vaak allerlei muziek in me op, een bluesje, een melancholiek walsje, een vlotte polka, een swingend salsa-stukje of zelfs een chinees-achtig muziekje. Thuis dan de trekharmonika gepakt en aan het spelen: soms is het in één keer goed, soms moet het een paar dagen bezinken en/of moet er nog wat aan geschaafd worden. Dan: noteren op de computer, bassen en akkoorden eronder, cijfertjes en klaar!
januari 2006
Als je met je tas naar de supermarkt loopt. Als je in de auto zit op weg naar je liefje (liefst met de ruitenwisser aan). Als je zo maar wat voor je uit zit te pielen met de blik op oneindig. Dan komt er wel eens wat moois. Dan niet te veel nadenken en de vingers wat rond laten lopen over die toetsen.
3 november 2016
Over de trekharmonica heerst vaak het misverstand dat het instrument zich alleen maar leent voor niet al te moeilijke traditionele muziek. Mark Söhngen heeft dit al met zijn eerder uitgave ‘Trekpop’ met een scala aan goed te spelen popmuziek voor de trekzak gelogenstraft. Met zijn nieuwe bundel ‘Filmmuziek’ toont hij aan dat het zeker niet bij ophoudt bij popmuziek alleen.
Mei 2015
In mijn lessen en workshops speel ik regelmatig popliedjes. Lekker en leerzaam en een flinke uitdaging ook; pittig spul vaak voor de trekharmonika: andere ritmes en akkoordenschema’s, veel syncopen ook en niet altijd even makkelijk. Maar erg leuk om te doen en een grote uitdaging waar je veel van leert!
Toen ik 14 was werden bij muziekwinkel van Boxtel in de Veestraat de platenbakken-labels ‘Populair’ vervangen door ‘Pop’. Een nieuwe muzieksoort was geboren.
> Meer3 februari 2008
Zoals je ook elders op deze site kunt zien, is Mark Söhngen van alle markten thuis: of het Cajun, traditioneel Nederlands, Zuid-Amerikaans of wat dan ook is: hij speelt er graag een deuntje van mee. Maar ook houdt hij van het wat-dichter-bij-huis-werk: de muziek uit ‘de streek’.
1 september 2001
Het blad Aloha roemde dezer dagen de vijfde cd van Captain Gumbo als ‘een ideaal album voor een lekker vol terras op een zwoele zomeravond’ en prees ’het uitstekende instrumentale werk’ van Mark Söhngen.
Oktober 2010
Klezmer: deze aanvankelijk instrumentale Joodse bruiloftsmuziek uit Midden- en Oost- Europa, dansmuziek, muziek voor bij de verschillende ceremonies, later uitgebreid met gezongen liederen, met veel invloeden van buitenaf, maar toch zichzelf gebleven, staat sinds de revival in Amerika in de 70-er jaren weer volop in de belangstelling.
Toen ik in 1972 begon met trekharmonika spelen waren er niet zo veel mensen in ons land die dat instrument bespeelden. Er waren wat oudere heren, veelal met hoedjes op en met sigaren in de mond, die uit hun harmonika's heel wat muziek haalden: polka’s, mazurka’s, musette-walsen, marsen en populaire deuntjes van de laatste 50 jaar of zo.
> MeerDe meeste levende volksmuziek van Nederland: de kinderliedjes. Nu gebundeld voor de trekharmonika met een filosofische inleiding.
> Meer75 trekharmonika- melodieën uit heel Europa, van Finland tot Spanje en van Ierland tot Rusland.
> MeerTrekharmonika-muziek uit Nrd. en Zd. Amerika: Cajun, Zydeco, Cumbia, Tex-Mex, Merengue, Blues, Rock & Roll.
> Meer150 blz.(!) eenrijer-muziek van over de hele wereld, plus korte lesmethode.
> MeerBewerkingen van bekende en onbekende deunen – exclusief voor De Harmonicahoek
> MeerVragen? Bel 024-3789754 of