2de CD van ’t Gevolg

Tussen Feest en Misère

De groepsleden hebben er de tijd voor genomen, maar nu is de 2e CD van ‘t Gevolg echt een feit. Onder de titel Tussen feest en misère werden 13 nummers vastgelegd door Jaad Tall in een geluidsstudio in Wormerveer.

door Hans van Deelen

Opnieuw wordt een breed spectrum aan muziekstijlen gehanteerd, en heeft ‘t Gevolg veel aandacht besteed aan de arrangementen, om de nummers zo veel mogelijk een eigen karakter mee te geven.

De vier muzikanten van 't Gevolg houden veel van folk, maar ook van heel andere muzieksoorten. In de muzikale aanpak van de groep vind je de meest uiteenlopende invloeden terug.

De hoofdinstrumenten die werden ingezet zijn viool, gitaar, trekharmonica, bas en percussie. Maar daarnaast zijn ook nyckelharpa, kazoo, fluit en mandoline te horen. En niet te vergeten de meerstemmige zang.

Ingetogen smart

De luisteraar wordt meegenomen naar Canada, Letland, Texas, Mexico, Duitsland, Ierland, Galicië en natuurlijk ook Nederland. Tegenover uitbundige vrolijkheid staat ingetogen smart. Kortom, een bont geheel dat van begin tot eind weet te boeien.

Breed repertoire

't Gevolg probeert bij elk nummer iets eigens toe te voegen, te verrassen met tegenstemmen, ritmische effecten of eigenzinnige combinaties. De bedoeling is nooit om het origineel na te spelen. Het gezelschap kent een breed repertoire: nummers uit veel verschillende landen, met een heel divers karakter. Dat zorgt - samen met een enthousiaste presentatie - voor genoeglijke optredens.

Dit zijn wij en onze instrumenten:
 

Doortje Schroevers
zang,
viool,
nyckelharpa,
blokfluit,
mandoline (9, 13),
kazoo

Marcel van der Vloet
zang,
trekharmonica,
gitaar (1 )

Joop Wieringa
zang,
ukelelebas (2, 4, 7, 9, 10, 13),
bodhran,
darbuka,
human whistle

Hans van Deelen
zang,
gitaar,
mandoline (1, 2),
ukelelebas (1, 8),
lepels

Bestellen? Maak het bedrag over op rekening NL47 ASNB 0707 1510 74
t.n.v. J.C.G. van Deelen, Zaandam
o.v.v. je eigen verzendadres en aantal cd’s + titel. 1 CD = € 10,00 + € 2,00 verzendkosten (per zending)

Dit zijn de nummers van Tussen feest en misère:

  1. 4 or 5 times
    Een Amerikaans lied dat dateert van 1927, geschreven door Byron Gay (muziek) en Marco H. Hellman (tekst). Het heeft een wat surrealistische tekst. Toch valt dit door het tempo en arrangement niet op. Een schijnbaar vrolijk lied, wat we hebben gecombineerd met een instrumentale versie van For the rest of my naturallife. Een passende opening van de CD.
  2. Stormwind op zee
    Hans schreef dit lied ooit na het lezen van boeken over zeereizen naar Nova Zembla en naar de Indische archipel. Voor 't Gevolg schreef hij er een derde couplet bij. Doortje verzorgde het meerstemmige arrangement.
  3. Mon coeur est en age
    Een droeve ballade uit Franstalig Canada over een vader die zijn dochter niet wil laten trouwen met een zeeman. Joop's natuurlijke fluitje kwam bovendrijven toen de tin whistle niet goed bleek te werken.
  4. La piedrera/Cotula
    Marcel is een enorm liefhebber van tex-mex. Uptempo, recht voor zijn raap ...
    Echter, ook in een langzamer tempo blijft het een aantrekkelijk genre. Het is één van de eerste nummers die 't Gevolg ooit op het repertoire nam. Met dank aan Geert Oude Weernink.
  5. Lo Visa Goy
    Een lied in het Hebreeuws wat oproept tot wereldvrede, en waarvan de tekst betekent: geen volk zal tegen een ander volk het zwaard heffen, oorlog voeren zuIlen zij niet meer leren. Het wordt gevolgd door Flatbush waltz, een compositie van Andy Statman.
  6. Deze avond
    Een Nederlands traditioneel lied over uit vrijen gaan, gecombineerd met een Zweedse melodie: 30-ars jiggen. Het lied leerden we van Wolverlei, de tune van Väsen.
  7. Arbetlose Marsch
    De mars der werklozen, een lied van Mordechai Gebirtig, die in 1942 in Krakau door Duitse soldaten werd doodgeschoten - één van de 40.000 Joden die daar in de Tweede Wereldoorlog vermoord werden.
  8. A Glezele Vayn
    Een klezmer stuk, dat letterlijk vertaald een glaasje wijn betekent. Het feestelijke en tegelijkertijd melancholieke karakter van dit nummer kan een dergelijk drankje goed velen.
  9. Bonnie ship The Diamond
    Toen we dit lied gingen spelen, vielen we om van verbazing. Marcel zingt en speelt dit lied over de walvisvaart al zijn hele folkleven; voor Hans was het redelijk nieuw. En Hans is toch DE folkencyclopedie van het orkest. Bonnie ship wordt voorafgegaan door Blow the man down - een shanty - en gevolgd door de John Naughton reel.
  10. Oceans apart
    Een rustgevende melodie die Doortje oppikte van een cd van de Ierse folkgroep The Hanna Sisters. Het arrangement voor het stuk maakte Doortje zelf.
  11. Feest
    Een eigen tekst van Hans over een volksfeest waarbij goede voornemens de boventoon voeren. De melodie is afkomstig van een nummer van de Letse groep IIgi.
  12. Mein Vater wird gesucht
    Geschreven in 1936 door Hans Drach (tekst) en Gerda Kohlmey (muziek) in het Duitsland waarvan de bevolking al hevig onder de repressie van het nationaalsocialisme leefde.
  13. Gaztelugatxeko Martxa
    Dit is gewoon feest, en behoeft geen verdere uitleg. AI is de titel een echte tongbreker. Een compositie van de Bask Kepa Junkera. Zonder meer een enthousiaste afsluiter.

Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
web-share">
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Muziek       > CD         > ’t Gevolg           > Tussen Feest en Misère Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)