Je komt in je leven soms op een punt dat je het jammer vindt dat je geen muziekinstrument kunt bespelen. Dan hoor je de klank van de trekharmonica en dat doet je iets. Of je bent toevallig in Enkhuizen op een warme zomerdag en je ziet rond de haven allemaal mensen met heel plezier op een klein instrument spelen dat wel lijkt op een accordeon. Je ziet dat het een handzaam ding is met niet al te veel knoppen. Simpel, moet te doen zijn
, denk je.
Als je denkt dat spelen op een trekharmonica heel simpel is omdat op een tweerijer maar weinig knoppen zitten, valt het tegen. Want ze komen er achter dat onder elke knop twee tonen zitten (het maakt voor de toon uit of je trekt of duwt).
Er zijn ook mensen die denken dat de trekharmonica of ‘trekzak’ om die redenen een ingewikkeld instrument is. Eigenlijk valt het dan wel weer mee. Voor mensen die al gitaar hebben gespeeld (en dus al akkoordenkennis hebben) of mondharmonica (verschil in klank tussen blazen en zuigen) is het zelfs nog stukken begrijpelijker.
Maar in beide gevallen geldt wat voor elke muziekinstrument geldt. Je moet oefenen, veel oefenen. En zodra je merkt dat het resultaat brengt, gaat dat oefenen veel makkelijker. En dan blijkt dat de trekzak iets met de gitaar gemeen heeft.
Met de gitaar word je niet zomaar een flamencovirtuoos als een Paco Peña, maar al gauw kun je met akkoorden een lied rond het kampvuur begeleiden. En met de trekharmonica ben je niet zomaar een Dwayne Verheyden, maar al gauw kun je eenvoudige deunen spelen, waarbij je jezelf begeleidt. Met een beetje oefenen heb je in twee weken de Pletwals al te pakken. Met wat meer oefening nog sneller!
Maar is een trekharmonica dan geen accordeon?
Het is een vraag waar veel trekharmonicaspelers mee worden geconfronteerd als ze een ‘buitenstaander’ ontmoeten. En het is de leek niet kwalijk te nemen. Beide instrumenten lijken veel op elkaar en het mechaniek berust op hetzelfde principe. Maar bij een trekharmonica zitten onder één knop twee tonen: er klinkt een verschil tussen balg in en balg uit. Daardoor heb je minder knoppen nodig dan een accordeon en dat maakt het instrument lekker compact.