Van Oostenrijk tot San Antonio via Mexico

Op het spoor van de TexMex

De documentaire ‘Polka’ volgt het spoor van de TexMex.

Dankzij trekharmonicaspeler Hennie Bouwman stuitte ik op Facebook op een documentaire over het ontstaan van de TexMex. In 1986 volgde antropoloog Robert Boonzajer Flaes het spoor vanuit het Salzurgerland.

woensdag 18 september 2013
door Eduard Bekker

De film ‘Polka’ is doorspekt van muziek, zowel uit Salzburgerland als uit Texas en bevat vele opmerkelijk uitspraken van de de musici. Zo merken de conjunto-spelers op dat er op hun muziek nogal wordt neergekeken door de omgeving: op de feesten komen zelden mensen die geen Mexicaanse wortels hebben.

Ook typerend is de uitspraak van een Oostenrijkse muzikant, die de TexMex asscocieert de met zigeunermuziek uit zijn streek. Blijkbaar pakten rondtrekkende zigeuners de Oostenrijkse muziek ook op om er een eigen draai aan te geven. Een verklaring voor de melodieuze gelijkenis tussen Oostenrijkse steiermuziek en TexMex probeert de interviewer - zelf een bedreven accordeonist - ook te geven.

Heel grappig is dat Rober Boonzajer Flaco Jimenez een Oostenrijks steierfragment laat horen, waarop die het gaat naspelen: dan besef je hoe eigen het TexMex-ritme is en hoe lastig is om dit zelf uit je harmonica te krijgen.

Deze docu is een absolute aanrader voor een ieder die geïnteresseerd is in TexMex, maar ook leerzaam voor vele anderen.
 


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief       > 2013         > Polka Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)