Ik heb de dag geprezen dat ik stopte als leraar en me op de muziek heb gestort.
Dit heb ik ooit uit de mond van Frans Tromp tijdens een workshop opgetekend. Met die beslissing mag menig trekharmonicaspeler ook heel blij zijn.
Frans Tromp is namelijk een uitstekende docent: zelfs bij beginnende leerlingen kun je vaak al horen of hij hun leraar is. Het ligt aan de juiste vermenging van timbre, accenten leggen, akkoorden vormen met de rechterhand en het basgebruik.
Van volksdansers heb ik ook gehoord dat ze heel veel aan zijn begeleiding hebben: hij weet precies met accenten de cadans aan te geven die dansers nodig hebben om in het gareel te blijven.
Daarnaast heeft Frans Tromp een gedegen kennis van traditionele inheemse muziek, maar schuwt een uitstapje naar de Engelse morrisdansen ook niet.
Zijn leerlingen – in het bijzonder van zijn harmonica-orkest –zijn dan ook zeer content met hem. Alle reden om hem eens in het zonnetje te zetten. Zijn 70-ste verjaardag was een goede aanleiding.
Op de melodie van ‘La Tendresse’ hebben leerlingen en andere fans van Frans ‘een ode op afstand’ aan hem gebracht.
De tekst is niet al te best te verstaan (Frans heeft ons goed leren spelen, niet zingen!
), dus die staat hier ook voor de zekerheid:
Zié ons nu weer samen spelen, ’t moet digitaal
Willen graag iets met je delen, ’t liefst muzikaal
We hebben iets te vieren, je zeventigste jaar.
Daarom van ons dit liefdevol gebaar.
Je blijft ons’ dirigent Frans, ’t orkest is bij elkaar
met wals en lied in beeld Frans, voor een nieuw levensjaar,
’t Is waar, echt waar, echt waar ....
G’nieten van je lief en leven, zal niét moeilijk zijn,
’t leven heeft nog veel te geven, in ’t groot én in ’t klein.
De vriendschap is een rijkdom, in vriendschap zit muziek.
Zeventig jaar, we blijven bij elkaar ....
zaterdag 11 februari 2017
Trekharmonica-orkest GLOP o.l.v. Frans Tromp heeft afgelopen zaterdag 11 februari opgetreden in de Plantsoenkerk in De Wilp, tegenover Berend Kok.
zondag 26 januari 2014
Achter elk muziekstuk op de trekzak zit een verhaal. Cursisten van Carl Erik Lundgaard Jensen zijn hier maar al te bekend mee. Maar ook de bespeler zelf heeft zo zijn geschiedenis. Daarom is het volgende initiatief ook zo leuk: een serie levensverhalen van muzikanten uit de volksmuziek. Frans Tromp deed de aftrap in het Groningse Platformtheater.
mei 2006
Voor de eerste maal in haar geschiedenis, geeft Trekharmonica’s Amsterdam les aan een gemengd orkest. Ruim twintig muzikanten gaven zich op voor de cursus ‘Bal Folk’ spelen en lieten zich inwijden in de kneepjes van de dansbegeleiding.
DN - nummer 75, jaargang 21, december 2004
Op 13 september overleed op 89-jarige leeftijd Piet de Jong. De speelman van de volksdansgroep West op Terschelling heeft een belangrijke rol gespeeld bij de harmonica-revival in Nederland. Hij was de man die Frans Tromp op het spoor van de harmonica zette. En daarmee indirect verantwoordelijk voor al die gedraaide vijfde toetsen. Frans Tromp haalt herinneringen op.
vrijdag 13 februari 2004
Daar stonden we dan, als twee kleine zusjes die voor het eerst mee mochten doen met het grote mensen feest: het Weekend Harmonika Orkest onder leiding van Frans Tromp, waar we van 13 tot en met 15 februari deel van mochten uitmaken. Dit alles in het zo rustorieke Winterswijk.