Goudbrand met extra ‘uitlaatpijp’

De ‘trompetharmonica’

Zo’n 100 jaar geleden werd met de trekharmonica nog meer geëxperimenteerd dan tegenwoordig. Een van de vele varianten was een trekzak met trompet-tube; de zogeheten ‘echofoon’.

vrijdag 9 juni 2017
door Eduard Bekker
Links de Hohner Echophon Accordeon 1907. Rechts de Victor Phonograph (grammofoon) 1906. Zo werkte de geluidsversterking in die tijd.
  • Links de Hohner Echophon Accordeon 1907. Rechts de Victor Phonograph (grammofoon) 1906. Zo werkte de geluidsversterking in die tijd.


Mogelijk was dit instrument geïnspireerd door de grammofoons uit die tijd, waarvan het geluid ook via een trompetvormige uitgang het luisterpubliek werd ingestuurd.

Wim Vijfwinkel besloot een van zijn tweerijers – een Hohner Goudbrand – eraan te laten geloven en bouwde die om tot een dergelijk instrument. In de video hieronder demonstreert hij het.

Eerlijk gezegd kan ik me voorstellen, dat deze versie het niet is geworden: het geluid zal misschien ietsje sterker zijn, maar veel verschil hoor ik niet. Het zal wel een probeersel zijn geweest, omdat bij de fonograaf deze vorm van versterking wél heel effectief was. Maar vooral: het instrument past ook niet meer in een standaard trekzak-koffer.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2017         > Trompetharmonica / Echofoon Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)