Kookboekpresentatie in Anna Haen te Abcoude

‘De keukentafel van het Noorden’ van Yvon Jaspers wisseltonig begeleid

Met kookboek én trekzak bij Yvon Jaspers.
  • Met kookboek én trekzak bij Yvon Jaspers.


Het was geen toeval dat Yvon Jaspers op 12 oktober aanwezig was in de uitspanning Anna Haen bij Abcoude toen ik daar speelde in de barruimte. Het was vanwege de presentatie van haar kookboek ‘De keukentafel van het Noorden’ met Scandinavische gerechten. Daar was ik gevraagd om deze bijeenkomst wisseltonig van muziek te voorzien.

donderdag 12 oktober 2017
door Eduard Bekker

Yvon Jaspers is vooral bekend van het immens populaire tv-programma ‘Boer zoekt Vrouw’, maar doet nog meer. Heel veel meer zelfs, bleek toen ik haar WiKiPediapagina doorvlooide alvorens af te reizen. Ze acteert ook en ze schrijft bijvoorbeeld ook kinderboeken.
Dit keer ging het om de presentatie van iets anders: een kookboek met Scandinavische gerechten.

Trekharmonica

Daar hoort muziek bij en Yvon wilde nadrukkelijk Scandinavische muziek op een trekharmonica. Het is me nog niet overkomen dat ik werd uitgenodigd dankzij mijn muziekvoorkeur, wat natuurlijk buitengewoon prettig was: tot mijn repertoire hoort zonder meer ook de Scandinavische muziek.
En dan nog uitgenodigd notabene door - ook naar axiomaal objectieve normen gemeten - zo’n beetje de leukste bekende vrouw van Nederland - hoe je ook over het programma denkt.
Kortom: wat onzeker toog ik richting Abcoude. Want waar haal ik het lef vandaan om als een niet al te prille, maar toch een soort eeuwige beginner op de trekzak een festijn van een BN-er van muziek te voorzien?

Niet alleen

We waren niet bepaald alleen, wat ook niet de bedoeling was. Veel mensen van de uitgeverij, familie, kennissen, haar kinderen en de equipes van ondermeer De Telegraaf, RTL Boulevard en SHOW.TV vulden de barruimte van wat je tegenwoordig wel vaker in de tegenwoordige weidegebieden tegenkomt: een tot uitspanning omgebouwde boerderij of plattelandswoning, met zg. ‘authentieke’ elementen.
Wat de biotoop betreft klopte het wel voor de door Yvon Jaspers geroemde ‘hygge’, oftewel de Scandinavische variant van ‘gezelligheid’.

Zwiepende camera’s

Yvon Jaspers had het druk met het vele bezoek, dat graag met een gesigneerd exemplaar van haar boek huiswaarsts wilde en uiteraard zwermden de mediavertegenwoordigers ook om haar heen. Al spelende heb ik een paar maal zwiepende human interest camera’s moeten ontwijken, als ze weer voor een camerashoot naar buiten werd geloodsd. Iets dat toch wat verstorend werkte op het beleven van ‘hygge’, hoe ik ook mijn best deed om met mijn harmonica akoestischgewijs onder de deken van het geroezemoes uit te kruipen.

 
  •  


Nuchtere vrouw

Gelukkig nam mijn gastvrouw nog wel even de tijd om mijn boek te signeren en met me op de foto te gaan.
Ik ben geen kijker van ‘koppel-tv’ (sorry, Yvon) als ‘Boer zoekt Vrouw’ en andere programma’s waar het zoeken en tobben tot kijkersvermaak is verheven, maar als mens lijkt Yvon Jaspers me een aardige en nuchtere vrouw. Ze is er bewust van dat ze door op winst uit zijnde mensen als goed verkopend produkt wordt beschouwd (waar ze in haar inleidend praatje ook op zinspeelde).
Maar toch weet ze met haar ongekunstelde persoonlijkheid daar bovenuit te torenen.
Zou ze al een muziekinstrument bespelen? Dom dat ik daar niet naar heb gevraagd, want dat doe ik eigenlijk altijd als ik ergens speel op verzoek.
Wat ik trouwens wel erg jammer vind: dat ze me niet even had voorgesteld.

Geen beelden

Ik nog geen bewegende beelden aangetroffen waar je mij in actie ziet. Maar om de sfeer een beetje aan te voelen hier een paar oude eigen huiskamerregistraties van de muziek van Carl Erik Lundgaard uit Denemarken, gespeeld op een driekorige Hohner AD. Uiteraard heb ik deze deunen gisteren ook gespeeld, evenals een compositie van Ingunn Bjørgo, waar ik 2016 een workshop volgde.

Mijn dank gaat nog uit naar Julia van de uitgeverij, die mij van het station heeft opgehaald en me ook daar weer heeft afgezet. En regelmatig naar me toe stapte voor een praatje en me tussen de bedrijven door ook wat te drinken aanbood.

Altijd jezelf (laten) introduceren

De Harmonicahoek

15 oktober 2017
Inmiddels heb ik heel wat optredens achter de kiezen. En dringt het geleidelijk tot mij door waar het aan kan liggen of een optreden geslaagd of minder geslaagd is: aan je introductie.

> Meer

Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2017         > Boekpresentatie Yvon Jaspers Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)