Ja hoor, eindelijk komen Mark Söhngen en Mart Heijmans naar Wijk aan Zee!
  • Ja hoor, eindelijk komen Mark Söhngen en Mart Heijmans naar Wijk aan Zee!


Op 29 januari in de Dorpskerk bij kaarslicht

De Geschiedenis van de Trekharmonika in 30 Stukken

Wanneer komen Mark Söhngen en Mart Heijmans nu eindelijk eens naar Wijk aan Zee? Het verlossende antwoord is: op 29 en 30 januari, namelijk, en met een schat aan muziek. De geschiedenis van de trekharmonika zal worden doorgenomen in maar liefst dertig stukken.

donderdag 29 januari 2009

Dertig stukken uit Mark’s persoonlijke 40 jaar dikke muziekboek: Ierse concertinamuziek, eeuwenoude liedjes opgetekend bij bejaarde mensen in de Peel, Franse musette, Cajunmuziek geleerd in Louisiana, Italiaanse tarantella’s, Nederlandse mazurka’s geleerd van de laatste oude speelmannen hier, blues, klezmer, cumbia uit Colombia, texmex, rock & roll, muziek uit New Orleans.

Emigranten

En daardoorheen gevlochten: de geschiedenis van de trekharmonika, van 2000 jaar oude Chinese Sheng via de eerste primitieve harmonica (Wenen 1829) tot een instrument dat door emigranten meegenomen werd over de hele wereld en daardoor in de meest uiteenlopende muziekstijlen zijn weg vond.

Kruis en Mol

Mark en Mart spelen en speelden (vaak samen) in folkbandjes als Volkoren, Volluk en Luiaerdsgild, in cajunband Captain Gumbo, klezmerorkest Kalarash, straatorkest Kladeradatsch en schoolconcertduo Kruis en Mol.
Ze geven workshops, schoolconcerten, schrijven muziekboeken, zijn op veel cd’s te beluisteren en zingen en spelen: allerlei trekharmonika’s, concertina, akkordeon, gitaar, doedelzak, sopraansax en percussie.

De toegang is gratis, maar na afloop is er een collecte. Of deze bedoeld is voor het behoud van de diatonische accordeon, of voor het behoud van de kerk, of voor beide cultuurdragers, valt uit het persbericht niet op te maken.

Op 30 januari is er een workshop van Mark Söhngen vlakbij: in Beverwijk.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief 2009 - Aankondigingen Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)