Joke van den Berg en Arnold Klein vormen met viool en trekzak een sfeervolle combinatie.
  • Joke van den Berg en Arnold Klein vormen met viool en trekzak een sfeervolle combinatie.


Cd en bladmuziek van JA Traditioneel

Volksmuziek voor winteravonden

Misschien heb je het al harmonicaspeler wel eens meegemaakt. Je speelt een traditionele deun en een geoefend violist pikt die vervolgens op en gooit meteen alle creatieve remmen los.

zondag 6 december 2009
door Eduard Bekker

Dat betekent dat de violist met veel tweede stemmen gaat variëren op de toch wat strakke eerste stem. De viool is in een niet versterkte setting echter doorgaans dominanter als de harmonica. De luisteraar hoort dus in plaats van de oorspronkelijk deun een variant met veel versieringen.

Diatonisch Weekend

Daar moest ik aan denken, toen ik de cd ‘JA Traditioneel’ van het in 2007 als toevalstreffer ontstane gelijknamige koppel beluisterde.
Het duo bestaat uit violiste Joke van den Berg en Arnold Klein uit Scherpenzeel, alwaar de bevolking van het aanpalend vogelreservaat regelmatig komt borrelend bij de nootjes en drinkbak in zijn achtertuin. De cd is in eigen beheer uitgegeven.
Arnold Klein was ook jarenlang de organisator van ondermeer het Diatonische Weekend in de Glind, dat tegenwoordig Weekend van de Doorslaande Tongen heet en is thuis zowel op de accordeon als de trekharmonica.

Winteravonden

De melodieën die het duo op deze cd ten gehore brengt, zijn vrijwel allen dansmelodieën uit Nederland, Engeland en Scandinavië. Zij zijn in een rustig tempo gespeeld en door de instrumentencombinatie eerder ontspanningsmuziek. Hoewel er mensen zijn die het zich niet direct voorstellen vormen harmonica en viool namelijk een ideale combinatie om te beluisteren.
Bij deze cd zou ik me echt kunnen voorstellen, dat je die met plezier opzet als je terugkomt van en een barre schaatstocht of een lange winterse wandeling, nadat je de openhaard hebt aangestoken en klossend over de donkerhouten plankenvloer een borrel in je luie stoel krijgt aangereikt.
Kortom: heb je al je kruit verschoten met de sinterklaassurprises en zoek je nog naar een bijpassend kerstgeschenk voor een liefhebber van traditionele muziek? Dat is deze cd beslist een aanrader!

Bladmuziek

Bij een bestelde cd, wordt ook de bladmuziek meegestuurd. Deze is helaas niet direct bedoeld voor de CF-harmonica: Arnold Klein heeft vooral naar de Castagnari Roma in AD gegrepen en er staan ook veel stukken in G. Dat zijn nu eenmaal stemmingen die voor een violist letterlijk makkelijker voor het grijpen liggen.
Veel deunen zijn echter ook in CF-stemming te verkrijgen in de diverse bundels die via onze site worden aangeboden, of zelfs kosteloos uit onze zoekfunctie tevoorschijn komen, zoals de fraae ‘Hambo på Logen’, die in deze bundel overigens simpelweg ‘Hambo’ heet.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief       > 2009         > JA Traditioneel Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)