Een extra bandje, om te voorkomen dat de hand teveel naar boven afglijdt.
  • Een extra bandje, om te voorkomen dat de hand teveel naar boven afglijdt.


Het Leidse (binnen-)bandje

Iedere harmonicaspeler heeft zijn manier om zijn instrument naar zijn optimale welbevinden vast te houden. Twee schouderbanden, banden met extra rugversterking, één band over de rechterschouder, of juist gekruist over de linkerschouder, of helemaal geen draagriem, maar een duimleertje. Twee leerlingen van mij – dames uit Leiden - hebben echter iets uitgedacht bij de band aan de baskant, om te voorkomen dat hun linkerhand naar boven glijdt; of beter gezegd, dat de harmonica aan de linkerkant naar beneden glijdt.

zaterdag 12 december 2009
door Eduard Bekker

Doorgaans wordt de spanband aan de baskant daartoe strakker gemaakt, maar het nadeel is dat je daardoor je hand minder vrij kunt bewegen.

Dit damesduo uit de wolstad heeft dat iets anders opgevonden: een instelbare ‘binnenband’, die de hand op de goede hoogte houdt, gemaakt van een oude draagband, zoals je die bij bijvoorbeeld bij schoudertassen aantreft. Eenvoudig vast te zetten met dezelfde schroefjes waarmee de spanband aan de onderkant van de kast zit bevestigd.

Het is weer één van de vele variaties die me telkens weer verrast. Zou er een ander instrument bestaan met zoveel hanteermogelijkheden?

Overigens - zie foto - hebben mijn leerlingen ook aan de discant voor meer houvast gezorgd wat de knoppen betreft door twee heuse piercings op de C (buitenrij) en F (binnenrij).


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief       > 2009         > Extra steunbandje Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)