Mexicaanse muzikant gearresteerd bij jacht op gangsterbaas

Trekzak vuistdiep in de narco!

Ramón Ayala: gearresteerd tijdens jacht op Mexico’s grootste drugsbaas.
  • Ramón Ayala: gearresteerd tijdens jacht op Mexico’s grootste drugsbaas.


De Mexicaanse muziek heeft vaak een wat sentimenteel en melancholiek karakter. Althans zo vindt de redactie van De Harmonicahoek dat als het over de (Tex-)Mexballades gaat. Dat sentimentaliteit en een schoon geweten niet samen hoeven te gaan, is weer eens gebleken uit een bericht in de Volkskrant van vandaag.

vrijdag 18 december 2009
door Eduard Bekker

‘Chef der Chefs’ was de bijnaam van Arturo Beltrán, een van de drie grootste drugscriminelen van Mexico, verantwoordelijk voor honderden moorden. Tijdens een feest werd de politie getipt en toen de rook van de eerste aanval optrok bleek de buit te bestaan uit:

Nu is er echt niet iets nieuws onder de zon. De corridos (de Mexicaanse ballades van tig coupletten) en ook wat luchtiger thema’s, hebben de drugs en sterke drank nogal eens als hoofdmotief. Zo is er al een vooroorlogse versie over tequilasmokkelaars en iedereen kent wel ‘La Cucaracha’; de kakkerlak die niet meer verder wil gaan, omdat hij geen marihuana meer heeft om te roken:

La cucaracha, la cucaracha
Ya no puede caminar
Porque no tiene
Porque le faltan
Marihuana que fumar

Op YouTube zijn talloze Mexicaanse deunen te vinden, die het gangsterleven bezingen, meestal vrolijk begeleid door een drierijerspeler met sjonniekapsel.

Verzachtende omstandigheid: erover zingen is natuurlijk nog iets anders dan er aan meedoen...

Louisiana

Overigens ontstijgt de trekharmonica ook in andere regio’s het ‘Kreatief met Kurk’-imago op een wijze waar je niet direct enthousiast over kunt zijn. Er zijn nogal wat geweldadige films die uitgerekend in Louisiana worden opgenomen. We bezitten een muziekfragment uit een van deze producties, waarin de toch felle klanken van de éénrijer verzinken in die van mitrailleurvuur.

Uit de Volkskrant van vrijdag 18 december 2009
  • Uit de Volkskrant van vrijdag 18 december 2009


Zie ook:

Narco-corrido op verzoek

De Harmonicahoek

juli 2020/april 2015
Dit fragment uit 2015 daar zijn we recentelijk tegenaan gelopen. Dat komt omdat Tom Waes met zijn gedurfde reisverhalen op dit moment (in 2020) wordt uitgezonden door de VPRO. Tom Waes is een Vlaming die in elk land dat hij bezoekt op opmerkelijke zaken stuit. En daarbij een zekere humor niet schuwt. Reden om eerdere uitzendingen te bekijken en die hebben we gevonden. Noord-Mexico trekt mijn aandacht. Vooral als er een fragment voorbijkomt met een Mexicaanse band met trekharmonica.

> Meer

Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2009         > Narcamonica Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)