‘Twinnies’ maken furore als jong harmonicaduo

Steierrockende hartsvriendinnen

Franziska Pauli en Astrid Paster - 13-jarige steiermeisjes op rolschaatsen
  • Franziska Pauli en Astrid Paster - 13-jarige steiermeisjes op rolschaatsen


Wat krijgen we nou? Een steieritem op deze site? Ja. Rond de jaarwisseling is daar altijd kans op.

donderdag 24 december 2009
door Eduard Bekker

Het harmonicaduo Susan en GertJan Groen, dat in 2004 optrad bij Trek er es Uut, had voor het optreden behoorlijk benauwd: het instrument is bij veel balkfolkliefhebbers en andere tweerijeraars niet zo geliefd vanwege het ‘hoempagehalte’. Maar het optreden werd een daverend succes en het duo moest toegift na toegift spelen onder de uitroep Noch ein Mal, Suzie!

Beieren

Daarom durven wij nu toch de steier even aandacht te geven. Want wij zijn met deze winterse kou en dan zo kort voor Kerst toch altijd een beetje met ons hoofd in Beieren, waar de omgeving zich veel beter leent voor het kerstgebeuren met de berglandschappen, sneeuw, glühwein, bier, jachtschotels en vakwerkgevels.

Bij toeval trof ik op YouTube een opmerkelijk duo: twee meisjes van dertien, die duidelijk de ‘my little pony’ al zijn ontgroeid: ze maken de blitz op muziekuitzendingen door koelbloedig rolschaatsend, steierend en zingend door de zaal te trekken. Ze noemen zich de ‘Twinnies’.

Geniaal

De twee kinderen uit de Beierse negorij Neufang met slechts 40 inwoners, spelen al van jongsafaan harmonica en gitaar. Toen ze een keer optraden in het kurhotel van de ouders van Astrid, was daar toevallig een producent van een een van de bekendste Duitse slagerzangers aanwezig. Christian Seitz (47): “Die meiden war zo geniaal, ik tekende meteen voor ze.”

AC/DC

“Niet iedereen op school vindt het cool, dat wij volksmuziek spelen, maar desondanks hebben we er heel veel lol in”, aldus de twee meiden. Veel medescholieren zijn inmiddels gezwicht, hebben hun eerste cd gekocht en ‘zelfs de leraren willen onze handtekening hebben’.

Rolschaatsen

Opmerkelijk aan hun optreden is dat zij al steierend op hun inline-skates door de zaal crossen. Een vondst die is ontstaan, toen de meiden eens werd gevraagd te spelen, terwijl zij hun rolschaatsen nog niet hadden uitgetrokken.

Het repertoire bestaat zeker niet uit alleen typische Beierse ‘hoempadeunen’, maar valt voor het grootste deel onder de noemer popmuziek (AC/DC en de Red Hot Chili Peppers zijn bij de dames zeer geliefd). Hun debuutalbum heet dan ook ‘Wir rocken auf Rollen’.
Maar de steier is een onmisbaar onderdeel van hun imago en hun doorbraak op televisie was dan ook in de volksmuziekuitzending ‘Musikantenstadl’. De beelden op YouTube laten overigens ook duidelijk zien, dat ‘volksmusik’ in Duitsland een toch wel iets andere uitstraling heeft als hier in de Lage Landen.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief       > 2009         > Twinnies Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)